Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 09, 2010

ΒΥΘΙΣΗ ΣΤΗΝ ΥΦΕΣΗ ΕΝΩ Η ΜΕΡΚΕΛ ΕΠΙΚΡΙΝΕΙ ΤΟ ΔΝΤ

Η καταναλωτική και επενδυτική άπνοια βαθαίνουν την ύφεση, στο 3,7% το β' τρίμηνο του έτους, επιδεινώνοντας την κρίση της ελληνικής οικονομίας, τη στιγμή που σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης εκφράζονται προβληματισμοί για την πολιτική του ΔΝΤ.

Τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή δείχνουν ότι το ΑΕΠ μειώθηκε στο β' τρίμηνο του έτους κατά 3,7% έναντι ύφεσης 3,5% των αρχικών εκτιμήσεων. Δεδομένης της ύφεσης 2,3% του α' τριμήνου, για το πρώτο εξάμηνο η πορεία του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, δηλαδή των προϊόντων και των αγαθών που παράγει η ελληνική οικονομία, παρουσιάζει μείωση κατά μέσο όρο 3%.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου εκτιμά ότι φέτος η ύφεση θα κυμανθεί κάτω του 4%, αν και η τρόικα στην τελευταία της επίσκεψη δεν συμμερίστηκε την ίδια άποψη, καθώς μίλησε για ύφεση 4%. Την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ εξέφραζε αμφιβολίες για τη «χαλαρή» πολιτική που ασκεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εμμένοντας στη σκληρή δημοσιονομική πολιτική που η ίδια η Γερμανία έχει επιβάλει.

Αν και από το α' τρίμηνο του 2010 έχει αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των συναλλαγών της γενικής κυβέρνησης, τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ για το 2008 και το 2009 (έως τέλη έτους αναθεώρηση για πέρυσι) είναι ενδεικτικά της ύφεσης. Την αύξηση 2,7% το πρώτο εξάμηνο του 2008 και 2% στο σύνολο του έτους διαδέχθηκε η μείωση 1,45% το πρώτο εξάμηνο του 2009 και 2% στο σύνολο της προηγούμενης χρονιάς.

Επενδύσεις -18,6%

Η συνεχής ύφεση οφείλεται κυρίως στη μεγάλη πτώση των επενδύσεων και της κατανάλωσης ένεκα κρίσης και λιτότητας:

* Οι ακαθάριστες επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 18,6% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο και συγκεκριμένα σε κατοικίες 19,3%, μηχανολογικό εξοπλισμό 10,6%, λοιπές κατασκευές 27% και εξοπλισμό μεταφορών 20,9%.

* Η συνολική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 5,1% και ειδικότερα 8,4% η δημόσια και 4,2% η ιδιωτική.

* Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου μειώθηκε κατά 28,1%, λόγω πτώσης εισαγωγών 13,5% (21,1% αγαθά και 11,4% υπηρεσίες) και εξαγωγών 5% (αγαθά 2,3% και υπηρεσίες 7%).

* Την ίδια περίοδο οι αμοιβές των απασχολουμένων μειώθηκαν κατά 3,9% (τρέχουσες τιμές) έναντι του αντίστοιχου περσινού τριμήνου.

Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ

ΠΡΕΖΑ TV
9-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: