Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 15, 2010

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΝΕΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΔΟΓΜΑ ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ…ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ…ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΒΑΡΕΘΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ…

Στους βασικούς άξονες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής αναφέρθηκαν τα μέλη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών,ο υπουργός Δημήτρης Δρούτσας, η Αναπληρώτρια Υπουργός Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου, ο Υφυπουργός Σπ. Κουβέλης και ο έτερος Υφυπουργός Δημ.Δόλλης σε συνέντευξη Τύπου.

Υποδεχόμενος τους συνεργάτες του ο κ. Δρούτσας ευχήθηκε ''καλή δουλειά'' και μεταξύ άλλων, μιλώντας για τις αλλαγές που συντελούνται στο διεθνές περιβάλλον ανακοίνωσε την συγκρότηση μιας Επιτροπής,η οποία θα επεξεργαστεί το νέο πολιτικό δόγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Στην Επιτροπή θα συμμετέχουν στελέχη του Υπουργείου, Ακαδημαϊκοί, ενώ ιδιαίτερο ρόλο θα διαδραματίσει το ΕΣΕΠ (Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής).

Ο κ. Δρούτσας αναφέρθηκε στα ''απτά αποτελέσματα της πολιτικής των ενδεκα τελευταίων μηνών'', επισημαίνοντας οτι η Ελλάδα είχε χάσει τη φωνή της στο διεθνές στερέωμα.

Αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία για την ''ατζέντα 2014'' για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της Βαλκανικής, καθώς και στις πρόσφατες επισκέψεις του στο Βελιγράδι και την Πρίστινα, ενώ σε ό,τι αφορά το θεμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, σημείωσε ότι τώρα πλέον η Ελλαδα έχει δείξει την πολιτική της βούληση και γι' αυτό οι πιέσεις δεν ασκούνται πλέον στη χώρα, γιατί το κλίμα έχει αντιστραφεί, εφόσον έχει καθορίσει το σαφές πλαίσιο για την πολιτική που επιδιώκει.

Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο υπουργός επανέλαβε οτι η Ελλάδα επιδιώκει στενή συνεργασία με την Τουρκία, με την προϋπόθεση οτι θα υπάρχει πλήρης σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

''Στο πλαίσιο αυτό, είμαστε έτοιμοι,στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας με στόχο την πλήρη ένταξη'', τόνισε ο υπουργός επισημαίνοντας οτι δεν είναι στα ενδιαφέροντα της Ελλάδας η προώθηση μιας άλλου είδους σχέσης Τουρκίας - ΕΕ.

Πρόσθεσε δε οτι το αποτέλεσμα του πρόσφατου δημοψηφίσματος επιτρέπει στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν να προχωρήσει, με πιο αποφασιστικές μεταρρυθμίσεις, για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, αλλά και σε άλλα θέματα, όπως την επίλυση του Κυπριακού.

Αποκάλεσε ''παράθυρο ευκαιρίας'' το δημοψήφισμα της Κυριακής για την τουρκική ηγεσία και τόνισε οτι ''οφείλουμε να αξιοποιήσουμε αυτήν την ευκαιρία με προσεκτικά βήματα''.

Ο Δημήτρης Δρούτσας τόνισε πως το Κυπριακό παραμένει προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και αυτό, άλλωστε, σημαδοτότησε με την πρόσφατη επίσκεψή του στη Λευκωσία, αμέσως με την ανάληψη των καθηκόντων του ως υπουργού. Σημείωσε οτι το Κυπριακό δεν περνά μια εύκολη φάση του, αναφέρθηκε, όμως, στη στενή συνεργασία και το συντονισμό που υπάρχει με την κυπριακή ηγεσία και τον πρόεδρο Χριστόφια.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ.Δρούτσας στην πρόταση για την επιστροφή των Βαρωσίων και το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου και εξέφρασε την ελπίδα οτι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα ανταποκριθεί θετικά, τονίζοντας οτι ''είναι ευκαιρία να δείξει η Τουρκία ότι δεν μένει μόνο στα λόγια, αλλά τα κάνει και πράξεις με αποτελέσματα''.

Ο Δ. Δρούτσας αναφέρθηκε ακόμη στην αξιοποίηση των σχέσεων εμπιστοσύνης με τον αραβικό κόσμο και στην πολυ σημαντική συνεισφορά που μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα στην προώθηση μιας λύσης στο Μεσανατολικό, το οποίο τώρα έχει εισέλθει σε μια νέα φάση.

Εκανε τέλος λόγο για τις επικείμενες αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία των υπηρεσιών του Υπουργείου Εξωτερικών, που θα γίνει ακόμη πιο αποτελεσματική με το νέο σύστημα της ηλεκτρονικής διαχείρισης εγγράφων, τον εξορθολογισμό της οικονομικής διαχείρισης και τη μείωση της σπατάλης και την εξωστρέφεια των υπηρεσιών του Υπουργείου στην ελληνική κοινωνία. Και ανακοίνωσε ότι πρόκειται να ιδρυθεί θέση Ειδικού Γραμματέα με χρονική διάρκεια ενός έτους, ο οποίος θα ασχοληθεί με τα διοικητικά υπο την εποπτεία του Γ.Γ. πρέσβη Ι. Ζέππου.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου τόνισε την ''τιμή και την ευθύνη'' που έχει για τη θέση που ανέλαβε,με αρμοδιότητα τις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

''Δυστυχώς τα προηγούμενα χρόνια η χώρα μας έχασε έδαφος'', ανέφερε η κα Ξενογιανακοπούλου, η οποία διαθέτει ευρωπαϊκή εμπειρία απο τις θέσεις, τις οποίες κατείχε στο παρελθόν σε ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

''Μπορούμε να συνδυάσουμε την ισχυρή παρουσία της χώρας στην Ευρώπη, αλλά και την ανάληψη δημιουργικού ρόλου στην συνδιαμόρφωση των πολιτικών'', τόνισε.

Αναφερόμενη στις προκλήσεις που θα απασχολήσουν την Ελλάδα, μίλησε για τη στρατηγική της διεύρυνσης με τη συμμετοχή της Ελλάδας, την στρατηγική του 2020 της ΕΕ - που θα αποτελέσει και τη μετεξέλιξη της στρατηγικής της Λισαβόνας- την αναθεώρηση των δημοσιονομικών, αλλά και την Λευκή Βίβλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναμένεται να δοθεί στην δημοσιότητα μέσα στις επόμενες εβδομάδες, απο την οποία εξαρτάται και το μέλλον των δημοσιονομικών προοπτικών, η Κοινή Αγροτική Πολιτική κλπ.

Η κα Ξενογιανακοπούλου επεσήμανε την ανάγκη ενεργοποίησης όλων των δυνάμεων, τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και στα όργανα της ΕΕ, γιατί, όπως είπε, στο νέο διαφοροποιημένο περιβάλλον έναν πολύ σημαντικό ρόλο έχουν να διεκδικήσουν και οι κοινωνικοί φορείς.

Απο την πλευρά του, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης ανέφερε οτι το τελευταίο διάστημα η οικονομική διπλωματία έχει αναδειχθεί σε βασικό πυλώνα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, όπως είχε παρουσιασθεί στην ολοκληρωμένη στρατηγική, που στόχο έχει να ''ανοίξει η ελληνική επιχειρηματικότητα προς τον έξω κόσμο'', με έμφαση τις αραβικές χώρες, τις χώρες του Κόλπου, τα Βαλκανια, τη Ρωσία και την Κίνα.

Ο Σπ. Κουβέλης ανέφερε οτι μέσα σε ένα χρόνο έγιναν περισσότερες επαφές από κάθε άλλη εποχή, αναφέρθηκε στην σύσταση Κοινής Επιτροπής με το Κατάρ για την επένδυση του Αστακού και στις σημαντικές επαφές με τη Λιβύη και τις χώρες του Ευξείνου Πόντου.

Αναφέρθηκε στο Ελληνοαραβικό Επιχειρηματικό Φόρουμ που θα γίνει στις 24 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή πολιτικών και επιχειρηματιών, είπε οτι οι επαφές με τους αμερικανούς ''ξανάφεραν την Ελλάδα στη θέση του σημαντικού οικονομικού εταίρου για τις ΗΠΑ'' και πρόσθεσε οτι στόχος είναι τώρα ''να ξεδιπλωθεί η ελληνική παρουσία και η οικονομική διπλωματία σε άλλες περιοχές, όπως στα Βαλκάνια (που συντάσσεται με το στόχο για το 2014), την Ιαπωνία, την Κορέα, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική. Ο κ.Κουβέλης αναφέρθηκε τέλος στην αλλαγή της υπηρεσίας της ΥΔΑΣ, με τον διαχωρισμό της αναπτυξιακής συνεργασίας απο την ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο Δημήτρης Δόλλης, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα Υφυπουργού Εξωτερικών με αρμοδιότητα τα θέματα που αφορούν τον Απόδημο Ελληνισμό και τις Εκκλησιαστικές Υποθέσεις, επεσήμανε οτι ο Ελληνισμός της Διασποράς, η δεύτερη, τρίτη και τέταρτη γενιά, έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στις χώρες όπου ζει.

''Χαίρομαι γιατί επιστρέφω σε ένα χώρο μέσα απο τον οποίο ξεκίνησα μετά την επιστροφή μου στην Ελλάδα το 1999. Εναν τομέα, μια άλλη Ελλάδα, που όχι μόνο έχει μεγαλουργήσει, αλλά ζει σε διαφορετικά κομμάτια του κόσμου. Απο εμάς ζητάνε σεβασμό στην αντιμετώπιση την οποία η Ελλάδα τους οφείλει, χρησιμοποιώντας και αξιοποιωντας τη δυναμική εκεί που υπάρχει'', δήλωσε ο κ. Δόλλης και πρόσθεσε οτι ''το εκκλησιαστικό και ιδιαίτερα τα Πατριαρχεία είναι ένα σοβαρό κομμάτι του τρίπτυχου γλώσσας - πολιτισμός - πίστη, του Ελληνα της Διασποράς και θα έχουν την ανάλογη προσοχή απο το ελληνικό κράτος''.

ΠΡΕΖΑ TV
15-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: