Τρίτη, Σεπτεμβρίου 14, 2010

ΨΑΧΝΟΥΝ ΕΝΑ ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΟΥ ΦΠΑ…ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΦΥΣΙΚΑ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΘΑ ΤΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΜΑΣ…

Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η εξυγίανση των ζημιογόνων ΔΕΚΟ και η αναδιάρθρωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών αποτελούν τις φθινοπωρινές προτεραιότητες της κυβέρνησης, όπως τις έθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου ενώπιον του εθνικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, αλλά και κατά τη διάρκεια ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης για την πορεία υλοποίησης του μνημονίου.Όσον αφορά στην κάλυψη της «τρύπας» στα έσοδα, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σενάρια αλλαγών στο ΦΠΑ, ύστερα από την αδυναμία υλοποίησης της εξίσωσης των φόρων στο πετρέλαιο.

Μιλώντας στο κομματικό όργανο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το κέντρο βάρος του ανασχηματισμού και των στόχων της κυβέρνησης από εδώ και στο εξής πέφτει στην ανάπτυξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ειπώθηκε πως στο επόμενο δίμηνο οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στην εξυγίανση του ΟΣΕ και την απελευθέρωση των οδικών μεταφορών. Θα ακολουθήσει το Νοέμβριο νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει το άνοιγμα των υπόλοιπων κλειστών επαγγελμάτων.

Όσον αφορά στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι αποτελούν δημοψήφισμα, όχι για το Μνημόνιο, αλλά υπέρ ή κατά των μεγάλων αλλαγών, όπως είναι ο Καλλικράτης. Ζήτησε τη συμβολή όλων, ώστε να νικήσουν οι υποψήφιοι που στηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ και τις "δυνάμεις της αλλαγής".

Εν τω μεταξύ, οι κινήσεις στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει κάθε υπουργείο έως το τέλος του έτους στον τομέα της οικονομίας αποτέλεσαν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη σύσκεψη μετείχαν οι Θόδωρος Πάγκαλος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Γιάννης Ραγκούσης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Λούκα Κατσέλη, Ανδρέας Λοβέρδος, Δημήτρης Ρέππας και Τίνα Μπιρμπίλη.

Το υπουργείο Οικονομικών εξακολουθεί να βλέπει στο σωστό δρόμο την εφαρμογή του Μνημονίου, εκφράζοντας αισιοδοξία ότι τα έσοδα θα πιάσουν τελικά το στόχο που έχει τεθεί για φέτος. όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου στα έσοδα του 2010 θα προσμετρηθούν και εκείνα που θα εισπραχθούν στους πρώτους δύο μήνες του 2011, δεδομένου ότι ο ΦΠΑ που αποδίδεται στους πρώτους δύο μήνες του έτους αφορά στο προηγούμενο.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο εξίσωσης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, επανέλαβαν την πρωθυπουργική δέσμευση ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί αν δεν υπάρξει μηχανισμός αναδιανομής. Εκτίμησαν, πάντως, ότι θα μπορούσε υπό αυτές τις προϋποθέσεις να εξελιχθεί σε μέτρο εξυγίανσης και κοινωνικά δίκαιο.

Η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει πλέον φόρμουλα αύξησης του ΦΠΑ για την είσπραξη επιπλέον εσόδων ύψους ενός δισ. ευρώ, η οποία δεν θα αφορά στη μαζική μετάταξη προϊόντων από το χαμηλό στον υψηλό συντελεστή. Εξάλλου, μιλώντας χθες το βράδυ σε τηλεοπτικό σταθμό, ο Γ. Παπακωνσταντίνου είχε δηλώσει ότι θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την αγορά.

Αναφορικά, τέλος, με το επιτόκιο της σημερινής δημοπρασίας εντόκων γραμματίων, πηγές του υπουργείου το χαρακτήρισαν ικανοποιητικό.

ΠΡΕΖΑ TV
14-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: