Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 08, 2010

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: ΚΥΡΙΕ ΜΠΑΡΟΖΟ, ΠΡΟΣΓΕΙΩΘΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ…ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΑΝ ΟΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

Να προσγειωθεί στην πραγματικότητα κάλεσαν, χθες, τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ευρωβουλευτές απ' όλες τις πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου όταν ο τελευταίος, αντί να αναφερθεί στα αίτια και στους υπευθύνους της δεινής οικονομικής θέσης της Ε.Ε., προτίμησε να εκθέσει το... όραμα δράσης της Επιτροπής για το επόμενο 12μηνο.
Οι επικεφαλής όλων των πολιτικών ομάδων, άλλος άμεσα και άλλος έμμεσα, επισήμαναν στον κ. Μπαρόζο τον κίνδυνο κατάρρευσης που αντιμετωπίζει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, αν δεν λήφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της καλπάζουσας ανεργίας, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ένδειας στην Ευρώπη.

Ανένδοτος, ωστόσο, ο πρόεδρος της Κομισιόν επικαλέστηκε προτάσεις που έχει έτοιμες η Επιτροπή και θα τις καταθέσει μετά τις 29 Σεπτεμβρίου στο Ευρωκοινοβούλιο, υποστηρίζοντας ότι, με την εφαρμογή τους, η Ε.Ε. θα επιτύχει μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος μέχρι το τέλος του... 2011, ανάπτυξη των ευρωπαϊκών επενδύσεων και αύξηση στις θέσεις απασχόλησης.
Πρότεινε, μάλιστα, την έκδοση ευρωομολόγων για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής στην Ευρώπη, ενώ υποστήριξε ότι, παρ' όλο που 6,3 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχασαν τη δουλειά τους τον τελευταίο χρόνο, υπάρχουν αυτή τη στιγμή 4 εκατομμύρια κενές θέσεις εργασίας.
Πρέπει να ενισχύσουμε το ευρωπαϊκό μοντέλο, για να πάψει η Ευρωπαϊκή Ενωση να ντρέπεται για τις επιλογές της, του αντέτεινε ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών, Ζόζεφ Ντολ, ενώ ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, Μάρτιν Σουλτς, τον κατηγόρησε ότι έχει κάνει υπερβολικές παραχωρήσεις, στο γαλλογερμανικό διευθυντήριο που πάει να δημιουργηθεί εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αναφερόμενος στο ολοένα διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ φτωχών και πλουσίων στην Ε.Ε., ο κ. Σουλτς είπε χαρακτηριστικά: «Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ευρώπη, δεν είναι καλή και εσείς, κύριε Μπαρόζο, δεν μας είπατε γιατί δεν είναι καλή».
Επικαλούμενος τα στοιχεία του πρόσφατου ευρωβαρόμετρου, ο επικεφαλής της Ομάδας των Φιλελευθέρων, Γκι Φέρχοσταντ, διαμήνυσε ότι όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι χάνουν την εμπιστοσύνη τους προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Υπέρ των Ευρωπαίων πολιτών, που καλούνται, μονομερώς, να αναλάβουν τα βάρη των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, τάχτηκε, τέλος, ο επικεφαλής της Ενωτικής Ομάδας της Αριστεράς, Λόθαρ Μπίσκι, τονίζοντας ότι τα δισεκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν για τη στήριξη των ευρωπαϊκών τραπεζών, δεν έφτασαν ποτέ σ' αυτούς που τα είχαν πραγματικά ανάγκη.

ΠΡΕΖΑ TV
8-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: