Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 22, 2010

ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΠΑΝΕΙΣΔΟΧΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΜΕ ΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

Πράσινο φως έδωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη συμφωνία με το Πακιστάν, για τη διευκόλυνση της επανεισδοχής των λαθρομεταναστών στη χώρα.

Με την επικύρωση της συμφωνίας οι πακιστανικές αρχές θα υποχρεούνται να δέχονται πίσω τους υπηκόους τους, με την τεχνική βοήθεια της Ε.Ε.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, βάσει στοιχείων του 2008, περίπου 13.000 Πακιστανοί πολίτες έχουν συλληφθεί να διαμένουν παράνομα στην Ε.Ε. Η Επιτροπή διαπραγματεύεται επί οκτώ χρόνια με το Πακιστάν την υπογραφή συμφωνίας επανεισδοχής στο πλαίσιο ευρύτερης συνεργασίας με τη χώρα σε θέματα μετανάστευσης.

Η συμφωνία θα εφαρμοστεί μόνο για τους Πακιστανούς υπηκόους που εισήλθαν παράνομα στην Ε.Ε. μετά την έναρξη ισχύος της. Εάν το Πακιστάν δεν αποδεχθεί αίτημα επανεισδοχής για αυτούς εντός 60 ημερών, αυτόματα θα θεωρείται ως αποδεκτό και όλα τα κόστη μεταφοράς θα βαρύνουν το κράτος μέλος από το οποίο απομακρύνεται ο λαθρομετανάστης.

Σε παράρτημα που επισυνάφθηκε στη συμφωνία, η Ε.Ε. και το Πακιστάν δεσμεύτηκαν για διάλογο σε θέματα νόμιμης μετανάστευσης και πολιτικής θεωρήσεων διαβατηρίων. Η ΕΕ θα προσφέρει, επίσης, τεχνική βοήθεια στο Πακιστάν για την εφαρμογή της συμφωνίας.

Επίσης σε "άποψη της μειοψηφίας" που επισυνάφθηκε στην έκθεση, οι Σοσιαλιστές, οι Πράσινοι, και η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά ζητούν την απόρριψη της συμφωνίας καθώς το Πακιστάν "δεν συμμορφώνεται προς τα αντίστοιχα πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων" και "δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951". Θεωρούν επιπλέον ότι η ίδια η συμφωνία "περιέχει πολλά κενά και ασάφειες".

Η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ την πρώτη μέρα του δεύτερου μήνα που ακολουθεί την επικύρωσή της, η οποία πραγματοποιείται και στο Πακιστάν.

Η έκθεση της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία εγκρίνει την ολοκλήρωση της συμφωνίας επανεισδοχής, υιοθετήθηκε με 382 ψήφους υπέρ, 250 κατά και 23 αποχές, ενώ η Βρετανία έδωσε τη συγκατάθεσή της να μην εξαιρεθεί από τη συγκεκριμένη νομοθεσία.

ΠΡΕΖΑ TV
22-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: