Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 03, 2010

DER SPIEGEL :ΑΝΗΣΥΧΟΎΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΊ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΠΟΧΉ ΜΕΤΆ ΤΟ ΠΕΤΡΈΛΑΙΟ»

Εσωτερική μελέτη γερμανικής δεξαμενής σκέψης, η οποία διέρρευσε στο διαδίκτυο, αναλύει την «εποχή μετά το πετρέλαιο» και τις συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης στην παγκόσμια οικονομία, αποδεικνύοντας για πρώτη φορά πόσο καλά η γερμανική κυβέρνηση έχει μελετήσει το ενδεχόμενο μιας πιθανής ενεργειακής κρίσης.
Οι συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία από μια ενδεχόμενη "έλλειψη ενεργειακών πηγών" είναι γνωστό πως θα είναι τεράστιες. Αλλά, είναι σημαντικό πως το Ινστιτούτο Bundeswehr και ο γερμανικός στρατός χρησιμοποιούν τον όρο "peak oil", διότι αυτή η μελέτη που έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στη Γερμανία, είναι προϊόν του Bundeswehr Transformation Center, της δεξαμενής σκέψης που δίνει τις κατευθύνσεις στη γερμανική στρατιωτική ηγεσία, η οποία προειδοποιεί για αλλαγές στην παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων, για δημιουργία νέων σχέσεων που θα βασίζονται στην αλληλεξάρτηση, για μείωση της δύναμης των δυτικών βιομηχανικών κρατών, και για την πλήρη κατάρρευση των αγορών.

Η διαρροή αυτή έρχεται μια εβδομάδα μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian, σύμφωνα με το οποίο το βρετανικό Υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής διαθέτει απόρρητα έγγραφα, τα οποία αποδεικνύουν πως η κυβέρνηση της Μ. Βρετανίας είναι πολύ πιο ανήσυχη από ότι θέλει να δείχνει αναφορικά με το ενδεχόμενο μιας ενεργειακής κρίσης.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή το Υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η Τράπεζα της Αγγλίας και το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας συνεργάζονται με εκπροσώπους της βιομηχανίας για να αναπτύξουν ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση πιθανών ελλείψεων στον ενεργειακό εφοδιασμό.
Η μελέτη του Ινστιτούτου Bundeswehr, αναφέρει πως "υπάρχει κάποια πιθανότητα να υπάρξει έλλειψη πετρελαίου έως το 2010 ή τις αρχές του 2011, ενώ ο αντίκτυπος στην ασφάλεια θα γίνει αισθητή ύστερα από 15 με 30 χρόνια αργότερα".

Επίσης, στο εν λόγω έγγραφο επισημαίνεται πως:
- το πετρέλαιο θα εξακολουθήσει να αποτελεί σημαντική παράμετρο στη διαμόρφωση των διεθνών σχέσεων στο μέλλον.
- ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των χωρών που θα αναζητούν πετρέλαιο θα αυξηθεί και η κάθε μια θα προσπαθεί να κερδίσει την εύνοια των χωρών παραγωγών. Αυτό αφήνει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την προώθηση πολιτικών, οικονομικών ή ιδεολογικών σκοπών.
- αναμένεται ότι μια κρίση στον εφοδιασμό μπορεί να έχει επιπτώσεις στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Σε αυτά τα πιθανά σενάρια οι ερευνητές του Ινστιτούτου Bundeswehr προτείνουν δραστικές λύσεις. Υποστηρίζουν πως "τα κράτη που εξαρτώνται από τις εισαγωγές πετρελαίου" θα αναγκαστούν να "δείχνουν περισσότερο ρεαλισμό έναντι των πετρελαιοπαραγωγών όσον αφορά στα θέματα εξωτερικής πολιτικής".
"Οι πολιτικές προτεραιότητες θα πρέπει να μπουν στην άκρη, μπροστά στο πρωταρχικό μέλημα της διασφάλισης του ενεργειακού εφοδιασμού", προσθέτουν.
Ειδικότερα, αναφέρεται, πως "η Γερμανία θα πρέπει να είναι στο μέλλον πιο ευέλικτη στις σχέσεις με τη Ρωσία. Θα πρέπει να προσπαθεί να διατηρεί τις ισορροπίες και να αναθεωρήσει τις σχέσεις της με την Πολωνία".
Επίσης, επισημαίνεται πως θα πρέπει να χαραχθεί νέα εξωτερική πολιτική με το Ισραήλ, διότι μια ενδεχόμενη υποστήριξη των συμφερόντων του, θα θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις της Γερμανίας με τις αραβικές χώρες.

ΠΡΕΖΑ TV
3-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: