Κυριακή, Σεπτεμβρίου 12, 2010

LIVE ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΣΤΗ ΔΕΘ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΠΡΕΖΑ TV ΣΤΟ TWITTER


http://twitter.com/prezatv

Δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα εφόσον επιτυγχάνεται ο στόχος των εσόδων - Ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης δεν θα αυξηθεί άμεσα λόγω έλλειψης μηχανισμού - Όχι του πρωθυπουργού στην απόσυρση ΙΧ – Τα χαμηλά και μεσαία στρώματα δεν θα επιβαρυνθούν από τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ- Δεν θα απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι...
ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΞΥΠΝΗΣΕ!!!

Την πιστή τήρηση όσων προβλέπονται στο μνημόνιο αλλά και την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για τα δημόσια έσοδα έθεσε ως προϋποθέσεις ο πρωθυπουργός, προκειμένου να μην επιβληθούν νέα μέτρα. Ουσιαστικά, ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι για να ξεπεράσουμε το μνημόνιο -και μάλιστα μέσα στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα δηλαδή έως το τέλος του 2013- θα πρέπει να το εφαρμόσουμε πλήρως. Υποστήριξε ότι δεν θα προχωρήσει άμεσα η αύξηση φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης λόγω έλλειψης του κατάλληλου μηχανισμού.

Επίσης, διέψευσε το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί νέα απόσυρση για τα Ι.Χ. οχήματα, διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν επιβαρύνσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ για χαμηλά και μεσαία στρώματα και ανακοίνωσε ότι ο Λουκάς Παπαδήμος, αντιπρόεδρος μέχρι πρότινος στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναλαμβάνει ρόλο συμβούλου του.

Ο πρωθυπουργός ανανέωσε το δίλημμα προς τους πολίτες της χώρας. Το περυσινό σύνθημα “ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε” αντικαταστάθηκε από το “ή αλλάζουμε την Ελλάδα ή την καταδικάζουμε”.

Υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν βούλιαξε και εξήγησε ότι καταδίκη θα αποτελέσει το να παραμείνει η χώρα για πολλά χρόνια σε κρίση και σε επιτήρηση από τους δανειστές της. "Ή αποφασίζουμε αυτά που δεν αποφασίσαμε εδώ και χρόνια, ή καταδικάζουμε την Ελλάδα να παλεύει για τη σωτηρία της δέσμια ξένων δυνάμεων", είπε.

Όσον αφορά στις αλλαγές που έγιναν μέσα στο τελευταίο ενδεκάμηνο, σημείωσε πως "αν σας τα έλεγα την περασμένη χρονιά θα λέγατε ότι δεν γίνεται".

Στο ερώτημα πότε βλέπει ο ίδιος να βγαίνει η χώρα από το τούνελ, απάντησε: “Όσο πιο γρήγορα προχωρήσουμε στην εφαρμογή των αλλαγών, τόσο πιο γρήγορα θα αποκτήσουμε ανταγωνιστική οικονομία και τόσο πιο γρήγορα θα μας εμπιστευτούν οι αγορές”.

Ερωτηθείς αν έγιναν λάθη τους τελευταίους έντεκα μήνες, ο Γ. Παπανδρέου άφησε αιχμές για τα "greek statistics", λέγοντας: "Ένα από τα πρώτα λάθη ήταν ότι πίστεψα πως το 6% που μας έλεγε ο Καραμανλής [σ.σ. για το ύψος του ελλείμματος], αν δεν ήταν 6% θα ήταν στο 9%". Όπως πρόσθεσε, λάθη δεν κάνουν μόνο όσοι δεν κάνουν τίποτα. Το μεγαλύτερο λάθος είναι η αδράνεια, στην οποία είχε υποπέσει η προηγούμενη κυβέρνηση, υπογράμμισε.

Για το πετρέλαιο θέρμανσης

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε τις προθέσεις της κυβέρνησης όσον αφορά στο μείζον θέμα της αύξησης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης προκειμένου να υπάρξει εξίσωση με τον φόρο του πετρελαίου κίνησης. Χαρακτήρισε το συγκεκριμένο μέτρο σενάριο το οποίο μελετήθηκε από τους υπηρεσιακούς παράγοντες ως εναλλακτική λύση προκειμένου να αποφευχθεί η μετάταξη προϊόντων από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ (11%) στον βασικό 23%.

Υποστήριξε ότι το μέτρο θα μπορούσε να προχωρήσει μόνο αν υπήρχε σε λειτουργία μηχανισμός αναδιανομής των βαρών που θα προέκυπταν από την εξίσωση του φόρου. “Τέτοιο μηχανισμό δεν διαθέτουμε και γι' αυτό δεν θα προχωρήσει η εξίσωση του φόρου. Αν αναπτυχθεί αυτός ο μηχανισμός, τότε θα το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου” δήλωσε. Πάντως, ο πρωθυπουργός απαρίθμησε σειρά πλεονεκτημάτων που ενσωματώνει το μέτρο της εξίσωσης του φόρου. Υποστήριξε ότι θα μηδενιζόταν το λαθρεμπόριο στο πετρέλαιο θέρμανσης ενώ θα εξαλειφόταν και το φαινόμενο η πολιτεία να επιδοτεί μέσω του χαμηλότερου φόρου, τους πλούσιους που δεν έχουν ανάγκη να επιδοτηθούν.

Ο Γιώργος Παπανδρέου τάχθηκε κατά της μετρολογίας, κατηγόρησε τα μέσα ενημέρωσης ότι εμφανίζουν κάθε πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι ως κυβερνητική απόφαση, ενώ κάλεσε τους πάντες να μετριάσουν την μετρολογία. Στο πλαίσιο αυτό, διέψευσε το ενδεχόμενο να επανέλθει το μέτρο της απόσυρσης αυτοκινήτων. Επίσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υποστήριξε ότι δεν θα υπάρξουν επιβαρύνσεις για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα μέσα από τα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Μηνύματα προς επιχειρηματίες και χαμηλοσυνταξιούχους

Ο Γιώργος Παπανδρέου έστειλε πέντε μηνύματα προς ισάριθμες κοινωνικές ομάδες. Το πρώτο μήνυμα αφορούσε στην επιχειρηματική κοινότητα και είχε να κάνει με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στα αδιανέμητα κέρδη των επιχειρήσεων. Το δεύτερο μήνυμα αφορούσε τους επαγγελματίες και είχε να κάνει με την χθεσινή εξαγγελία για “φορολογική αμνηστία”. Εξειδικεύοντας το συγκεκριμένο μέτρο, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι οι πολίτες που έχουν εκκρεμότητα με την εφορία προσεγγίζουν το ένα εκατομμύριο. Υποστήριξε ότι για το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν “με βάση ένα δίκαιο σύστημα που θα ανακοινωθεί” ενώ επανέλαβε ότι από εδώ και στο εξής, οι φορολογικές αρχές θα είναι άτεγκτες. Το τρίτο μήνυμα αφορούσε στους ξένους επενδυτές με τον Γιώργο Παπανδρέου να υποστηρίζει ότι “ανοίγουμε μια λεωφόρο για μεγάλες επενδύσεις”. Στις ευάλωτες ομάδες αφορούσε το τέταρτο μήνυμα που περιελάμβανε τις χθεσινές εξαγγελίες για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Πέμπτη κοινωνική ομάδα, οι χαμηλοσυνταξιούχοι για τους οποίους ο πρωθυπουργός επανέλαβε τα όσα μη συγκεκριμένα είπε και στη χθεσινή του ομιλία. Δηλαδή ότι έχει δώσει εντολή στον υπουργό Οικονομικών να κάνει ότι μπορεί για τους χαμηλοσυνταξιούχους, ανάλογα με την πορεία των εσόδων.

Για τον ανασχηματισμό

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πολυπληθές κυβερνητικό σχήμα που προέκυψε μετά τον ανασχηματισμό, ο Γιώργος Παπανδρέου υποστήριξε ότι υπήρχε ανάγκη μεγαλύτερης στελέχωσης καθώς “είναι πολλές οι προτεραιότητες της κυβέρνησης”. Για τις αρμοδιότητες των υπουργών -αλλά και συγκεκριμένα γι' αυτές του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου- τόνισε ότι οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν εντός των επομένων ημερών. Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι υπήρξαν αδυναμίες στο προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα αναφερόμενος συγκεκριμένα στο υπουργείο Ναυτιλίας. Πάντως, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι ήδη οι υπουργοί γνωρίζουν τις αρμοδιότητές τους και ασκούν τα καθήκοντά τους.

Για την αναδιάρθρωση χρέους

“Η λογική της αναδιάρθρωσης του χρέους, θα ήταν καταστροφική για την οικονομία, την αξιοπιστία και το μέλλον μας” απάντησε ο Γιώργος Παπανδρέου σε σχετική ερώτηση της “Ε” διαψεύδοντας κατηγορηματικά το ενδεχόμενο. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα μιλούσαμε για τραγωδία, για κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, και απαξίωση των περιουσιών των Ελλήνων.

Δημοψήφισμα για το μνημόνιο

Δεν προχωρήσαμε σε δημοψήφισμα για το μνημόνιο γιατί η απάντηση θα ήταν προφανής, δήλωσε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι στο δημοψήφισμα το ερώτημα θα ήταν “να πάρουμε τα μέτρα για να συνεχίσει να λειτουργεί η οικονομία ή να χρεοκοπήσουμε;”

Για τους δημοσίους υπαλλήλους

Δεν υπάρχει θέμα απόλυσης δημοσίων υπαλλήλων κάτι που έχει ξεκαθαριστεί και στις διαπραγματεύσεις που έχουν γίνει με την τρόικα τόνισε ο Γ. Παπανδρέου ενώ επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης του 13ου και του 14ου μισθού στο δημόσιο.

Για τη δημόσια περιουσία

Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου και τόνισε ότι το θέμα αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Μάλιστα, επισήμανε ότι συζητάει με την Εκκλησία της Ελλάδας το ενδεχόμενο να αξιοποιηθεί και η εκκλησιαστική περιουσία.

Για τους φοροφυγάδες

Αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασίες προκειμένου να αντλήσει στοιχεία για φοροφυγάδες από ξένες τράπεζες. "Δεν μπορώ να πω περισσότερα αλλά οι φοροφυγάδες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα είμαστε αμείλικτοι".

ΠΡΕΖΑ TV
12-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: