Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 20, 2010

ΘΩΡΑΚΙΣΗ «ΑΝΤΙ-SIEMENS» ΣΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ …ΛΕΜΕ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΜΑΛΑΚΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΩΡΑ!!!

«ΑΝΤΙ-ΖΙΜΕΝΣ» νομική θωράκιση με ειδικούς όρους διαφάνειας και ελέγχου κατά της διαφθοράς, οι οποίοι απαγορεύουν την εμπλοκή πάσης φύσεως ενδιαμέσων, την καταβολή προμηθειών, τη χρήση οφσόρ εταιρειών και τις πληρωμές με μετρητά, έχει- μεταξύ άλλων- προβλεφθεί στη συμφωνία για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και τη διευθέτηση του θέματος των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού.

Σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν σκάνδαλα ή υπόνοιες σκανδάλων τόσο στη σύμβαση για τη συνέχιση της κατασκευής των 4 υποβρύχιων, όσο και στην αντίστοιχη για τη ναυπήγηση των 2 νέων σκαφών, αξιοποιήθηκε από την ελληνική πλευρά η εμπειρία που προέκυψε από τη διερεύνηση της υπόθεσης Ζίμενς και άλλων παρόμοιων υποθέσεων διεθνώς. Στο πλαίσιο αυτό, πέραν της κατάθεσης των σχεδίων των συμβάσεων στη Βουλή προκειμένου να κυρωθούν με νόμο και τον προσυμβατικό έλεγχο που θα πραγματοποιήσει το Ελεγκτικό Συνέδριο, η ίδια η σύμβαση δεσμεύει τους νέους ιδιοκτήτες- Αραβες και Γερμανούς- να αποδεχθούν και να εφαρμόζουν την πολιτική του ΟΟΣΑ κατά της διαφθοράς, να επιβάλλουν κυρώσεις σε τυχόν παρεκτραπέντα στελέχη τους και να βοηθούν τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.

Χωρίς αντισταθμιστικά
Επίσης, στη συμφωνία δεν προβλέπεται πλέον ο μηχανισμός των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, καθώς όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση που κατατέθηκε στη Βουλή είναι «παθογενής», επιτρέπει την αντίστροφη ροή χρημάτων και επιβαρύνει το τελικό κόστος των συμβάσεων. «Η Βουλή είναι στο επίκεντρο όλης αυτής της προσπάθειας, ώστε οι πάντες να γνωρίζουν τα πάντα και να σπάσει αυτός ο αδιανόητος φαύλος κύκλος που δηλητηριάζει τον δημόσιο βίο», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Ευάγγ. Βενιζέλος μετά το πράσινο φως που άναψε το ΚΥΣΕΑ για τη συμφωνία.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 8 των συμβάσεων προβλέπει μεταξύ άλλων για τον ανάδοχο- τους νέους δηλαδή ιδιοκτήτες του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά- ότι:

«Δεν έχει και δεν θα έχει κανέναν εκπρόσωπο, ενδιάμεσο ή πράκτορα (εκτός του δικού του προσωπικού) για το αντικείμενο της σύμβασης» μετά την ενεργοποίηση της συμφωνίας. «Δεν έχει και δεν θα συμφωνήσει στο μέλλον να πληρώσει αμοιβές επιτυχίας, εύρετρα, αμοιβές συμβούλων ή παρόμοιες αμοιβές ή προμήθειες για τη συγκεκριμένη σύμβαση σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα». Μπορεί όμως να λαμβάνει συμβουλευτικές υπηρεσίες από νομικούς, τεχνικούς, λογιστές κ.λπ., αρκεί να γνωστοποιεί τις συμβάσεις στην ελληνική πλευρά.

«Δεν θα χρησιμοποιεί εξωχώριες εταιρείες (οφσόρ) ή οντότητες ως άμεσους προμηθευτές εξοπλισμού, υπηρεσιών ή άλλων...», εκτός αν είναι αποδεδειγμένα αναπόφευκτο. Τότε όμως θα γνωστοποιούνται στην ελληνική πλευρά και οι διαθέσιμες πληροφορίες για τον πραγματικό ιδιοκτήτη.

ΠΡΕΖΑ TV
20-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: