Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 02, 2010

Η VIVARTIA ΑΠΟΚΤΆ ΤΟ 57,8% ΤΗΣ ΜΕΒΓΆΛ ΑΕ ΑΝΤΊ 76,6 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΏ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΟΠΟΙΕΊ ΜΕ ΤΗ ΔΈΛΤΑ ΕΛΈΓΧΟΝΤΑΣ ΤΟ 45% ΤΗΣ ΑΓΟΡΆΣ...ΟΥΤΕ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΚΑΡΤΕΛ!!!

ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΙΣ 2 ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ;;;

Στη μεγαλύτερη εξαγορά στην αγορά των τροφίμων μετά τη δημιουργία της Vivartia και την πρώτη που συμβαίνει εφέτος στην Ελλάδα προχωρεί η ΜΙG η οποία ανακοίνωσε χθες ότι αποκτά το 57,8% των μετοχών της ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ αντί του ποσού των 76,6 εκατ. ευρώ. Οι δύο εταιρείες στην αγορά του παστεριωμένου γάλακτος (φρέσκο και υψηλής παστερίωσης) θα ελέγχουν μερίδιο μεγαλύτερο του 45%, ενώ συνολικά στην αγορά του λευκού γάλακτος (συμπεριλαμβάνεται και το εβαπορέ) το μερίδιό τους θα είναι περίπου 33%. Η εταιρεία που θα προκύψει από τη συγχώνευση της Δέλτα Τροφίμων ΑΕ και της ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ θα έχει συνολικές πωλήσεις ύψους περίπου 640 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 500 εκατ. ευρώ πραγματοποιούνται στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα 140 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό. Και όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση «η συνένωση των δύο εταιρειών προβλέπεται να έχει θετική επίδραση στη δραστηριότητα της νέας εταιρείας στον τομέα των
γαλακτοκομικών προϊόντων από τις συνέργειες που αναμένεται να προκύψουν, αφενός μεν στα δίκτυα πωλήσεων και διανομών και αφετέρου δε στην αλυσίδα τροφοδοσίας και στην παραγωγή των προϊόντων μας».

Στην ανακοίνωση της Vivartia αναφέρεται ότι από τις συνέργειες θα υπάρξει εξοικονόμηση περίπου 23 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, σε βάθος τριετίας. Ο κλάδος ωστόσο των γαλακτοκομικών της Vivartia είναι ζημιογόνος. Η εταιρεία στο πρώτο εξάμηνο κατέγραψε συνολικές ζημιές περί τα 108 εκατ. ευρώ, ενώ αναιμική ήταν η κερδοφορία του 2009 για τη ΜΕΒΓΑΛ. Πηγή μάλιστα της ΜΙG έλεγε ότι αν δεν γινόταν η εξαγορά «θα έπρεπε να εισαγάγουμε φθηνό γάλα από τη Δυτική Ευρώπη και να το πουλάμε ως γάλα υψηλής παστερίωσης». Οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι τα περίπου 570 εκατ. ευρώ σε ρευστό που διαθέτει στα ταμεία της η Vivartia δεν θα μείνουν αναξιοποίητα για πολύ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν και νέες εξαγορές από την εταιρεία στον κλάδο των τροφίμων. Προς την κατεύθυνση αυτή εκτιμάται ότι θα συμβάλει και η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην αγορά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Η κατάσταση στην αγορά του παστεριωμένου γάλακτος δεν είναι καλή. Στο πρώτο εξάμηνο του έτους η αγορά συρρικνώθηκε ως προς την αξία κατά 5% και όλες οι προβλέψεις για το επόμενο διάστημα είναι απαισιόδοξες. Σε αυτό το έδαφος και έπειτα από αρκετές συζητήσεις, οι δύο εταιρείες ήλθαν «εις γάμου κοινωνίαν». Σημειώνεται ότι οι πωλήσεις της ΜΕΒΓΑΛΑΕ (από τις παλαιότερες εταιρείες αφού δραστηριοποιείται στον χώρο των γαλακτοκομικών από το 1950) ανήλθαν πέρυσι στα 184 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων σε περίπου 11 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά της κέρδη ήταν 1,6 εκατ. ευρώ και το σύνολο των υποχρεώσεών της περίπου 106 εκατ. ευρώ.

Σε σχετική δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της Vivartia Συμμετοχών ΑΕ κ. Δ.Μαλαματίνας δήλωσε ότι «το νέο αυτό σχήμα δύναται να ξεπεράσει τις ανταγωνιστικές προκλήσεις των καιρών και αναμένεται να συνεισφέρει σημαντικά τόσο στη διατήρηση όσο και στην ενίσχυση και ανάπτυξη της ελληνικής κτηνοτροφίας και της οικονομίας της χώρας μας». Ο πρόεδρος της ΜΕΒΓΑΛΑΕ κ. Π.Παπαδάκης σημείωσε από την πλευρά του ότι «εν μέσω έντονα ανταγωνιστικών συνθηκών, ο κλάδος είναι πλέον ώριμος για συνεργασίες και συνδυασμό δυνάμεων μπροστά στις αυξανόμενες απαιτήσεις των καταναλωτών, τις προκλήσεις της εγχώριας αγοράς και τις ευκαιρίες ανάπτυξης στη ΝΑ Ευρώπη».

Με βάση τη συμφωνία των δύο πλευρών, η εξαγορά προβλέπεται να υλοποιηθεί σε δύο φάσεις: Πρώτον, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εγκρίσεων της τροποποίησης του άρθρου 8 του καταστατικού της ΜΕΒΓΑΛΑΕ που αφορά τη μεταβίβαση των μετοχών της- το συγκεκριμένο άρθρο απαγόρευε την πώληση μετοχών της εταιρείας σε τρίτο-, η Δέλτα Τρόφιμα ΑΕ θα αποκτήσει οριστικά το 14,8% της ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ αντί 19,6 εκατ. ευρώ από την οικογένεια της κυρίας Χατζάκου, η οποία όμως θα διατηρήσει το 13,6% των μετοχών της εταιρείας με δικαίωμα προαίρεσης για πώλησή του στη Vivartia Συμμετοχών ΑΕ. Δεύτερον, υπό την προϋπόθεση της λήψης της απαραίτητης έγκρισης από την αρμόδια Αρχή Ανταγωνισμού θα αποκτήσει ποσοστό 43% από την οικογένεια Παπαδάκη- Χατζηθεοδώρου αντί 57 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμφωνία προβλέπει πως μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης η οικογένεια Παπαδάκη- Χατζηθεοδώρου θα έχει δικαίωμα μειοψηφικής συμμετοχής στο νέο εταιρικό σχήμα.

Ο κ. Σπ. Θεοδωρόπουλος τυπικώς έχει αποκτήσει εκ νέου την Chipita και προ μηνών αποχώρησε από τον όμιλο της ΜΙG. Ομως μόνον τυπικώς, όπως έλεγαν αρμόδιες πηγές, μια και το τελευταίο διάστημα ήταν καθημερινά στα γραφεία του μεγαλύτερου ομίλου τροφίμων της ελληνικής αγοράς στον Αγιο Στέφανο. Και όλοι στέκονταν «σούζα» μπροστά του.
Τελικώς το μυστήριο λύθηκε χθες το πρωί, όταν κυκλοφόρησαν οι πρώτες πληροφορίες για το ούτως ή άλλως συζητούμενο στην αγορά ως πιθανό ενδεχόμενο η Vivartia να εξαγοράσει τη ΜΕΒΓΑΛ. Και «αρχιτέκτονας» της συμφωνίας ήταν το νέο «αφεντικό» της Chipita. Ο «παγωμένος αρραβώνας» από το παρελθόν- όταν ο κ. Δ. Δασκαλόπουλος , πρόεδρος του ΣΕΒ και τότε μεγαλομέτοχος της Vivartia, επιχείρησε την εξαγορά της ΜΕΒΓΑΛμέσω της απόκτησης πακέτου μετοχών που διέθετε η κυρία Μαίρη Χατζάκου , αλλά η κίνησή του προκάλεσε την αντίδραση των άλλων μετόχων- «ενεργοποιήθηκε» και εκτός από την κυρία Χατζάκου αυτή τη φορά στη συμφωνία προσχώρησε και ο κ. Π. Παπαδάκης , πρόεδρος της εταιρείας που ελέγχει και το μεγαλύτερο πακέτο μετοχών της βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας. Εκτός της συμφωνίας έμεινε ο στενός φίλος του κ. Θεοδωρόπουλου, ο κ. Δ. Συμεωνίδης , αλλά όπως έλεγαν αρμόδιες πηγές «θα πουλήσει αργότερα».

ΠΡΕΖΑ TV
2-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: