Πέμπτη, Οκτωβρίου 14, 2010

13,2% ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ «ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ». ΠΤΩΣΗ ΚΑΤΑ 7,38% ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

Αύξηση των απολύσεων και των «αποχωρήσεων» από την αγορά εργασίας κατά 13,2% και μείωση των προσλήψεων κατά 7,38% μέσα σε ένα χρόνο καταγράφεται στα στοιχεία του ΟΑΕΔ. Τον Σεπτέμβριο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ έφτασαν τα 587.213 άτομα, καταγράφοντας αύξηση 3,16% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ακόμα μεγαλύτερη -συγκεκριμένα 5,84%- είναι η αύξηση που καταγράφεται από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο στους μακροχρόνια ανέργους. Επιπλέον, μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας εμφανίζονται αυξημένες (είναι 3.384 αιτήσεις παραπάνω).
Με βάση τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, οι αναγγελίες πρόσληψης είναι μειωμένες κατά 7,38% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2009 (αλλά τουλάχιστον είναι αυξημένες σε σχέση με τον Αύγουστο). Την ίδια στιγμή οι απολύσεις έφτασαν τις 31.570, οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου τις 40.998 και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις τις 33.886. Το σύνολο των καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου και των λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου τον Σεπτέμβριο έφτασε τις 72.568 και καταγράφεται αύξηση 13,20% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Σημειώνεται πως 77.846 άτομα -που είναι εγγεγραμμένα στον ΟΑΕΔ- δήλωσαν πως δεν αναζητούν εργασία. Από αυτούς που δεν ψάχνουν δουλειά οι 26.772 είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Οργανισμού για πάνω από 12 μήνες.
Τέλος, σε επίπεδο περιφέρειας πρέπει να σημειωθεί πως η μεγαλύτερη αύξηση των εγγεγραμμένων ανέργων καταγράφεται στο Νότιο Αιγαίο (8,75%). Ωστόσο, αν η έρευνα επικεντρωθεί στους μακροχρόνια ανέργους, η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση εμφανίζεται στα Ιόνια Νησιά (9,84%) και στην Αττική (7,97%).

Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ανέργους της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης Περάματος, χωρίς όριο ενσήμων, προωθεί η κυβέρνηση.
Το θετικό μέτρο ανακοίνωσε, χθες, ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας Γιάννης Διαμαντίδης σε συνάντησή του με τα σωματεία εργαζομένων στη «ζώνη», στο πλαίσιο σειράς παρεμβάσεων για την προστασία των ανέργων αλλά και για την ενίσχυση της απασχόλησης.
Ειδικότερα, ο κ. Διαμαντίδης υπογράμμισε ότι η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, χωρίς όριο ενσήμων, για τους ανέργους της «ζώνης» αποτελεί υλοποίηση της πρωθυπουργικής εξαγγελίας στη ΔΕΘ, σύμφωνα με την οποία «κανένας άνεργος χωρίς πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας».
Ο υπουργός ανακοίνωσε, ακόμα, ότι ύστερα από συνεννόηση με τη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ δεν θα διακόπτονται για ένα εύλογο χρονικό διάστημα οι παροχές στους ανέργους της «ζώνης» με την προσκόμιση ορισμένων δικαιολογητικών.

ΠΡΕΖΑ TV
14-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: