Πέμπτη, Οκτωβρίου 21, 2010

ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ:ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΩΣ 20% ΣΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ …ΑΦΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΑΕΙ ΕΝΑ ΣΚΑΣΜΟ ΣΕ ΜΙΖΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΥΛΙΚΑ…

ΣΤΟ… ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ της τρόικας µπήκαν για µία ακόµη φορά τα οικονοµικά στοιχεία του υπουργείου Υγείας, µε τους εµπειρογνώµονες να αναζητούν επίµονα τα πρώτα σηµάδια περικοπών στο σπάταλο ΕΣΥ. Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος ενηµέρωσε τους εκπροσώπους της Ε.Ε., της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ για τον άµεσο στόχο εξοικονόµησης 400 εκατοµµυρίων ευρώ µετά τις επικείµενες αλλαγές στο σύστηµα προµηθειών.

Στοίχηµα για το υπουργείο Υγείας, όπως αναφέρθηκε, είναι και η περιστολή της φαρµακευτικής δαπάνης, µε τη χρήση γενόσηµων (αντίγραφων) φαρµάκων. Ειδικότερα και σύµφωνα µε εγκύκλιο που απεστάλη σε όλα τα νοσοκοµεία της χώρας, η κατανάλωση των γενόσηµων πρέπει να αγγίζει το 30% επί του συνολικού ποσοστού της φαρµακευτικής δαπάνης. Μάλιστα, όπως ενηµέρωσε την τρόικα ο γενικός γραµµατέας Νίκος Πολύζος, έχει ήδη επιτευχθεί µείωση στις δαπάνες έως και 10% µε την εφαρµογή του µέτρου.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, το υπουργείο πήρε «καλό βαθµό» από τους εµπειρογνώµονες, δεδοµένου πως σύµφωνα µε τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν έχει επιτευχθεί σηµαντική µείωση στις συνολικές δαπάνες του ΕΣΥ.

«Επιτεύχθηκε περιορισµός της τάξεως του 10%, ενώ σε κάποιες κατηγορίες υλικών – όπως είναι τα ορθοπεδικά υλικά και τα αντιδραστήρια – σηµειώθηκε πτώση της τάξεως του 20%», είπε στα «ΝΕΑ» ο κ. Πολύζος.

Κεντρικό θέµα αποτέλεσε και η εφαρµογή µηχανογραφικού και διπλογραφικού συστήµατος, µε την ηγεσία του υπουργείου να δεσµεύεται πως έως τα τέλη Νοεµβρίου θα έχουν «νοικοκυρευτεί» 30 µεγάλα νοσηλευτικά ιδρύµατα της χώρας. Σηµειώνεται πως είναι η δεύτερη φορά µέσα σε µία εβδοµάδα που το υπουργείο Υγείας υπόκειται σε έλεγχο: την Τρίτη εκπρόσωποι της Εurostat «σάρωσαν» τα στοιχεία για τα χρέη των νοσοκοµείων. Στο µεταξύ, την προσωρινή αναστολή της διακοπής προµηθειών εµφυτεύσιµων ορθοπεδικών υλικών ανακοίνωσαν οι προµηθευτές.

Οπως υπογραµµίζουν σε σχετική επιστολή τους, η απόφαση αυτή ελήφθη µετά τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας για την άµεση εξόφληση των οφειλών του 2010 αλλά και σχετικής ανακοίνωσης που εξέδωσε το υπουργείο µε διευκρινίσεις για την αποπληρωµή των χρεών. Παρ’ όλα αυτά, διατηρούν όπως λένε, στάση αναµονής έως τις επικείµενες συναντήσεις µε τα συναρµόδια υπουργεία Υγείας και Οικονοµικών για την αποσαφήνιση των όρων εξόφλησης.

ΠΡΕΖΑ TV
21-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: