Σάββατο, Οκτωβρίου 09, 2010

ΞΑΝΑΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΟΙ 26 ΓΙΑ ΤΑ ΦΙΛΕΤΑ ΤΗΣ ΑΙΞΩΝΗΣ

Μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις καταπάτησης και παράνομης αγοραπωλησίας δασικής, και συνεπώς δημόσιας έκτασης, που έχει απασχολήσει ποτέ την ελληνική Δικαιοσύνη, και στην οποία εμπλέκονται 26 άτομα, μπαίνει εκ νέου στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης.
Αυτή τη φορά η υπόθεση θα υποστεί τη βάσανο της ακροαματικής διαδικασίας, καθώς η εκδίκασή της, που έχει ήδη αναβληθεί μία φορά, ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας.
Το εδώλιο για την αποκαλούμενη ως «υπόθεση Αιξωνή», καθώς αφορά περίπου 1.000 στρέμματα δασικής έκτασης στη θέση Αιξωνή της Γλυφάδας, που κατά το κατηγορητήριο πωλήθηκαν με πλαστούς και εικονικούς τίτλους ιδιοκτησίας, προκαλώντας στο Δημόσιο ζημιά που αγγίζει τα 150 εκατομμύρια ευρώ, θα μοιραστούν επτά συμβολαιογράφοι, εννέα δικηγόροι, δύο επιχειρηματίες και οκτώ ιδιώτες.
Κομβικό ρόλο στην αποκάλυψη της κομπίνας έχει παίξει η διερεύνηση από τους εφέτες ανακριτές, Ιωάννη Σίδερη και Ιωάννη Φιοράκη, του αποκαλούμενου ως παραδικαστικού κυκλώματος, στο οποίο εμπλέκεται η καταζητούμενη εδώ και χρόνια ανακρίτρια, Αντωνία Ηλία. Οι δύο ανακριτές ξεψαχνίζοντας τότε τα στοιχεία σε βάρος της δικαστή «σκόνταψαν» πάνω σε δικαστική απόφαση που έφερε τη σφραγίδα της. Με την απόφαση, την οποία είχε εκδώσει ως πρόεδρος του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθήνας, αγνοούσε εισαγγελικό πόρισμα που έκρινε ότι η επίμαχη έκταση θα πρέπει να περιέλθει στο Δημόσιο και επέτρεπε τη μετεγγραφή του ακινήτου.
Η δίωξη σε βάρος της έχει παύσει λόγω παραγραφής, ενώ μεταξύ των αδικημάτων που αφορούν τους υπόλοιπους κατηγορουμένους -και έχουν αποδοθεί κατά περίσταση- είναι τα κακουργήματα της απάτης σε βάρος του Δημοσίου, της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, της πλαστογραφίας και της ηθικής αυτουργίας στις πράξεις.

Κατηγορούμενοι είναι:
* Οι δικηγόροι Δημήτρης Παρασκευόπουλος, Αλέξανδρος Λυκουρέζος, Πέτρος Σφαλαγκάκος, Θωμάς Παλαιογιάννης, Βασίλης Αγιασοφίτης, Κωνσταντίνος Λιδωρίκης, Γιώργος Αβραμόπουλος, Δημήτρης Παρασκευόπουλος-Κόλλιας και Σπήλιος Παπαθανασόπουλος.
* Οι συμβολαιογράφοι Δέσποινα Σεχιώτη, Σταύρος Παπαδογεωργής, Αθηνά Τσατσαρώνη, Μαρία Σοφού, Δημήτρης και Κωνσταντίνος Μητρέλης και Σωτηρία Κατσαγιάννη.
* Οι επιχειρηματίες Κωνσταντίνος Γεωργίου και Τζον Κωνσταντινίδης.
* Οι ιδιώτες Αγγελική Χριστοδουλάκη, Θεόδωρος Δουσαίτης, Χρήστος Τοπούζης, Γιώργος Μπασούκος, Αναστάσιος Πρίτσας, Ιωάννης Σκιντζής, Κωνσταντίνος Μανιόπουλος και Δημήτρης Εμμανουηλίδης.

Οπως αποκαλύφθηκε από τη δικαστική έρευνα, η ιστορία των καταπατήσεων και των παράνομων αγοραπωλησιών δασικών εκτάσεων στη θέση Αιξωνή της Γλυφάδας χρονολογείται από τη δεκαετία του 1960.
Η πρώτη που κατηγορήθηκε για πώληση ανύπαρκτων οικοπέδων στην επίμαχη περιοχή της Γλυφάδας ήταν μια γυναίκα, η Ελπίδα Κυριαζοπούλου, που εμφανιζόταν να έχει κληρονομήσει τεράστια έκταση την οποία είχε ρυμοτομήσει σε οικόπεδα που πωλούσε σε ανυποψίαστους πελάτες. Η ίδια είχε ομολογήσει τότε ότι τη συγκεκριμένη έκταση την είχε πουλήσει δύο και τρεις φορές σε διάφορους αγοραστές.
Στη συνέχεια ως ιδιοκτήτης έκτασης περίπου 40.000 στρεμμάτων εμφανίστηκε ο αποβιώσας το 2000 Αναστάσιος Βασιλείου, ο οποίος υποστήριξε ότι την είχε κληρονομήσει από την Κυριαζοπούλου αλλά, όπως προέκυψε, η διαθήκη ήταν πλαστή. Ως επόμενοι ιδιοκτήτες της έκτασης εμφανίστηκαν οι κατηγορούμενοι επιχειρηματίες Τζον Κωνσταντινίδης και Κώστας Γεωργίου, οι οποίοι φέρονται ότι προσκόμισαν πλαστά χαρτιά από την Εφορία αλλά και από το Δασαρχείο Πεντέλης, προκειμένου να αποδείξουν ότι ήταν ιδιοκτήτες της έκτασης.
Σύμφωνα με παραπεμπτικό βούλευμα, τα συγκεκριμένα οικόπεδα περιλαμβάνονταν στις ανακηρύξεις αναδασωτέων εκτάσεων με απόφαση του υπουργού Γεωργίας από το... 1934 αλλά και με απόφαση της Νομαρχίας Αττικής που εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 1972.

Στο πλαίσιο της ανάκρισης εντοπίστηκαν τουλάχιστον πενήντα «ύποπτα» συμβόλαια και προσύμφωνα, ενώ σύμφωνα με τη δικογραφία το κύκλωμα δρούσε ως εξής:
* Μέλη του έβρισκαν τρίτους που δέχονταν να υπογράφουν προσύμφωνα με τα οποία εμφανίζονταν ως αγοραστές των οικοπέδων. Τα προσύμφωνα εμφανίζονταν ως «τίτλοι ιδιοκτησίας» και στη συνεχεια οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες έδιναν εντολή σε τρίτους να πουλήσουν. Επαιρναν μάλιστα από τον Δήμο Γλυφάδας τις απαραίτητες βεβαιώσεις για την αγοραπωλησία, προσκομίζοντας τα παλιά προσύμφωνα. Μ' αυτόν τον τρόπο εξασφάλιζαν έστω και προσωρινά τίτλους ιδιοκτησίας και έπειθαν τους ανυποψίαστους πελάτες ότι μπορούν να αποκτήσουν σε τιμές ευκαιρίας οικόπεδα - φιλέτα στη Γλυφάδα.
Οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση, ορισμένοι από τους οποίους είχαν κριθεί και προσωρινά κρατούμενοι, αρνούνται τα όσα τους αποδίδονται, ενώ εμπλεκόμενοι δικηγόροι μιλούν για ποινικοποίηση του δικηγορικού λειτουργήματος καθώς, όπως υποστηρίζουν, διώκονται για γραπτούς ή προφορικούς ισχυρισμούς τους στο πλαίσιο εκπροσώπησης πελατών τους.

Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΤΗ

ΠΡΕΖΑ TV
9-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: