Κυριακή, Οκτωβρίου 31, 2010

ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟ 27% ΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΟ

Σήμα κινδύνου για την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα μας αποτελεί η οικονομική κρίση, και ειδικότερα η άρνηση των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν εμπόρους και επαγγελματίες, γεγονός που οδηγεί εσπευσμένα την κυβέρνηση στην ίδρυση τράπεζας για τις επιχειρήσεις αυτές.Το πρόβλημα προέκυψε μετά τη διαπίστωση ότι -σύμφωνα με έρευνα- ενώ το 38% των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει κάνει αίτηση για δάνειο, από αυτές μόλις το 27% έλαβαν το ποσό δανεισμού που ζητούσαν. Τα ποσοστά αυτά μας φέρνουν στη χειρότερη επίδοση σε όλη την Ευρώπη, αφού έχουμε τις περισσότερες επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη από δάνειο προκειμένου να λειτουργήσουν, ενώ αντίστοιχα αυτές που τελικά καταφέρνουν να δανειοδοτηθούν είναι οι λιγότερες, ποσοστό που μας κατατάσσει στη χαμηλότερη θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.

Μάλιστα, τους τελευταίους μήνες η κατάσταση έχει γίνει περισσότερο ασφυκτική για τις επιχειρήσεις, γεγονός που αναγκάζει την κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάργηση του ΤΕΜΠΜΕ και να τον μετατρέψει του σε τράπεζα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Με σχετικό νομοσχέδιο που αναμένεται το επόμενο διάστημα, ο νέος φορέας θα λέγεται Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης και δεν θα εγγυάται απλώς τη δανειοδότηση μικρών επιχειρήσεων, αλλά θα προχωρεί και σε κοινές συμμετοχές (joint venture) με τους μικρομεσαίους.

? Πρώτη φορά Είναι η πρώτη φορά που το ελληνικό Δημόσιο καινοτομεί για να στηρίξει τις μικρές, πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, και στην κατεύθυνση αυτή η νέα τράπεζα θα «προικοδοτηθεί» από το Δημόσιο με 460 εκατ. ευρώ, ενώ και οι τράπεζες θα συνεισφέρουν τα διπλάσια, περί το 1 δισ. ευρώ. Οπως επισήμανε ο αρμόδιος υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχει πέσει στην αγορά από το Ταμείο Επιχειρηματικότητας περίπου 1 δισ. ευρώ.

Στα σχέδια του υπουργού Ανάπτυξης είναι και η συνεργασία τραπεζών με το ΕΣΠΑ, ώστε να προχωρήσουν πολλά προγράμματα που έχουν βαλτώσει. Οι τράπεζες ήδη ανταποκρίθηκαν στο πρώτο τεστ στις 4 Οκτωβρίου, με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» (επιδοτήσεις για ενεργειακή θωράκιση κατοικιών), όπου το Δημόσιο διαθέτει 400 εκατ. και αυτές άλλα 400.

Δ.Σ. ΚΑΝΕΛΛΗΣ

ΠΡΕΖΑ TV
31-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: