Τρίτη, Οκτωβρίου 12, 2010

Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΡΟΝΙΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ, ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΣΤΟ 2Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ.

Η πρόληψη των χρόνιων ασθενειών όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης συνιστά μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του ιατρικού τομέα, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, σύμφωνα με επιστήμονες που μετέχουν στο δεύτερο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Υγεία, στο Βερολίνο.
Η "έκρηξη" των χρόνιων ασθενειών στην Ασία και την Αφρική είναι "η συνέπεια της εισαγωγής του δυτικού τρόπου ζωής", δήλωσε ο Φράνσις Κόλινς διευθυντής των εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ (ΝΙΗ) στη διάρκεια του συνεδρίου.
Χίλιοι διεθνείς εμπειρογνώμονες στη γερμανική πρωτεύουσα εξετάζουν τις παγκόσμιες προκλήσεις της υγείας στη συνάντηση αυτή που ολοκληρώνεται αύριο Τετάρτη.
Οι ασθένειες αυτές που είναι ο καρκίνος, ο διαβήτης ή ακόμη οι καρδιαγγειακές παθήσεις δεν είναι πλέον ασθένειες των πλούσιων χωρών, καθώς το 80% των νέων κρουσμάτων διαγιγνώσκεται στις φτωχές και τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οι περιοχές της νοτιοανατολικής Ασίας και του δυτικού Ειρηνικού πλήττονται περισσότερο από τη μάστιγα αυτή.
Ανάμεσα στους μεγαλύτερους κινδύνους είναι η παχυσαρκία που αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό στη Βόρεια Αμερική αλλά και τη Μέση Ανατολή.
"Μια επιδημία παχυσαρκίας είναι αναπόφευκτη, εκτός κι αν τώρα εφαρμοστούν πολιτικές για την προώθηση της φυσικής άσκησης και τη μείωση της κατανάλωσης τροφίμων πλούσιων σε ζάχαρη και λίπη", επισήμανε ο Φίλιπ Τζέιμς πρόεδρος της διεθνούς Εταιρίας για τη μελέτη της παχυσαρκίας, που εδρεύει στη Βρετανία.
Στις αναπτυσσόμενες χώρες παρατηρείται μια αλλαγή της διατροφής με την ανάπτυξη των αλυσίδων εστιατορίων ταχείας εστίασης αλλά και μια εξέλιξη του τρόπου ζωής που έχει σχέση με την αστικοποίηση.
Αυτό σημαίνει αύξηση της καθιστικής ζωής με συνέπεια οι άνθρωποι να παχαίνουν και να εκδηλώνουν ασθένειες που έχουν σχέση με τα παραπανίσια κιλά.
Στην Ινδία, για παράδειγμα, τα κρούσματα διαβήτη είναι πολύ περισσότερα στις πόλεις σε σχέση με την ύπαιθρο, τόνισε ο Τζέιμς.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο ΠΟΥ εκτιμά πως θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων διαβήτη από 135 εκατομμύρια το 1995 σε 300 εκατομμύρια το 2025.
Μια πλειοψηφία εμπειρογνωμόνων δηλώνει ωστόσο ότι η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει ως μια προτεραιότητα το πρόβλημα των χρόνιων ασθενειών.
Στην Αφρική ιδιαίτερα, η έμφαση δίδεται πάντα στην ελονοσία ή τη μετάδοση του ιού HIV του AIDS.
Πρέπει τα θέματα αυτά να "περιλαμβάνονται στην ατζέντα των αρχηγών κρατών", είπε ο Ολιβιέ Ρεϊνό, υπεύθυνος του τομέα παγκόσμιας υγείας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.
"Πρέπει επίσης να συνειδητοποιήσουμε τους οικονομικούς κινδύνους που απορρέουν από αυτές τις ασθένειες",καθώς οι νόσοι αυτές αυξάνουν σημαντικά το κόστος της ιατρικής περίθαλψης, τόνισε ο Ρεϊνό.

ΠΡΕΖΑ TV
12-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: