Πέμπτη, Οκτωβρίου 21, 2010

ΣΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΤΑ €325 ΕΚΑΤ. ΤΗΣ ΑΤΕ …ΠΑΝΕ ΝΑ ΓΑΜΗΣΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Η ΕΙΝΑΙ ΙΔΕΑ ΜΑΣ;;;

Προς αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 325 εκατ. ευρώ οδεύει η Αγροτική Τράπεζα. Η κεφαλαιακή της ενίσχυση βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου με τον διοικητή της ΑΤΕ κ. Θ. Πανταλάκη , ο οποίος μετά τη συνάντηση τόνισε ότι το θέμα θα τεθεί στην τρόικα. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ θα κληθούν να αποφασίσουν, εφόσον προκριθεί, τη συγκεκριμένη λύση με στόχο την αναδιάρθρωση της τράπεζας, για το πώς θα καλυφθεί η συμμετοχή του Δημοσίου στην αύξηση κεφαλαίου. Οπως είπε ο κ. Πανταλάκης, συμφώνησαν με τον υπουργό για τη συμμετοχή του Δημοσίου στην αύξηση.

Με δεδομένο ότι το κράτος έχει στην κατοχή του το 77% των μετοχών της ΑΤΕ, θα πρέπει να καταβάλει περισσότερα από 250 εκατ. ευρώ για την αγορά των νέων τίτλων που θα εκδοθούν. Εναλλακτικά, η τράπεζα έχει τη δυνατότητα να ζητήσει τη συνδρομή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο έχει συσταθεί για να παράσχει βοήθεια σε περιπτώσεις αδυναμίας ενίσχυσης των ιδίων κεφαλαίων των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων από τους μετόχους τους. Για τον λόγο αυτόν έχουν δεσμευθεί πόροι ύψους 10 δισ. ευρώ από το πακέτο διάσωσης ΕΕ- ΔΝΤ προς την ελληνική οικονομία.

Τραπεζικοί κύκλοι αναφέρουν ότι αυτό που προβληματίζει την αγορά είναι η καθυστέρηση στην εξεύρεση λύσης για την ΑΤΕ. «Η κυβερνητική αδράνεια μπορεί να φέρει την τράπεζα, η οποία καθημερινά ακροβατεί όσον αφορά τη χρηματοδότησή της, προ τετελεσμένων γεγονότων που θα δυσχεράνουν την όποια προσπάθεια να ορθοποδήσει η τράπεζα και ενδεχομένως να ασκήσει πιέσεις στο τραπεζικό σύστημα».

Σύμφωνα με πηγές στο υπουργείο Οικονομικών, τις επόμενες ημέρες οι σύμβουλοι θα παραδώσουν τη μελέτη που εκπονούν τους τελευταίους μήνες για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, στην οποία θα αναλύονται εναλλακτικά σενάρια αξιοποίησης των συμμετοχών του Δημοσίου στον κλάδο. Με βάση την έκθεση αυτή, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα κληθεί να λάβει τις αποφάσεις του για το τι μέλλει γενέσθαι, κυρίως ως προς το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο που μπορεί να αποτελέσει σημαντική πηγή εσόδων στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, αλλά και ως προς την Αγροτική Τράπεζα που έχει άμεση ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης.

ΠΡΕΖΑ TV
21-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: