Κυριακή, Οκτωβρίου 17, 2010

ΔΙΝΟΥΜΕ ΩΣ 400 ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Δεν ξεπερνά τα 400 ευρώ η μέση ετήσια δαπάνη για ασφάλειες ζωής (συνταξιοδοτικά και νοσοκομειακά προγράμματα) στη χώρα μας, ενώ την ίδια στιγμή στην ευρωζώνη ο αντίστοιχος μέσος όρος υπερβαίνει το επίπεδο των 1.000 ευρώ. Η μεγάλη αυτή διαφορά εκτιμάται ότι θα μειωθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς ύστερα από τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό οι Ελληνες θα στραφούν στις ιδιωτικές ασφαλίσεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές, οι εργαζόμενοι θα στραφούν τα επόμενα χρόνια στα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα με στόχο να αναπληρώσουν την απώλεια εισοδημάτων που συνεπάγεται η πρόσφατα ψηφισθείσα νομοθεσία, που επηρεάζει άμεσα το σύνολο σχεδόν των μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών.

Οπως επισημαίνουν τραπεζικοί παράγοντες, ιδιαίτερα κρίσιμη για τη διαμόρφωση της συγκεκριμένης αγοράς θα είναι η επόμενη πενταετία, κατά τη διάρκεια της οποίας θα εφαρμοστούν σταδιακά οι νέοι κανόνες που αφορούν την κατοχύρωση του δικαιώματος για σύνταξη, αλλά και τον τρόπο υπολογισμού της. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, υπάρχει η πεποίθηση στις τράπεζες ότι με μεθοδική δουλειά μπορούν οι περισσότεροι εργαζόμενοι να πειστούν για τα οφέλη των υπό εξέταση προγραμμάτων ασφάλισης και χωρίς να διαταράξουν τις ισορροπίες των οικογενειακών τους προϋπολογισμών να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που τους προσφέρονται. Στα διοικητικά επιτελεία των τραπεζών έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για την επόμενη ημέρα, με την προσαρμογή των ασφαλιστικών προϊόντων στις ανάγκες και στην κουλτούρα της ελληνικής κοινωνίας. «Στόχος μας είναι να πείσουμε το μέσο ελληνικό νοικοκυριό για τα οφέλη της συστηματικής αποταμίευσης και πώς μπορεί βάζοντας ένα μικρό ποσοστό του εισοδήματός του “στην άκρη”, να εξασφαλίσει μια καλύτερη ποιότητα ζωής έπειτα από χρόνια» σημειώνει χαρακτηριστικά έμπειρο τραπεζικό στέλεχος.

Με βάση τον νέο νόμο που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2011, μετατίθεται για τους περισσότερους εργαζομένους ο χρόνος συνταξιοδότησης, ενώ την ίδια στιγμή δημιουργούνται αντικίνητρα για την πρόωρη αποχώρηση από την εργασία. Επιπλέον, το ύψος της σύνταξης υπολογίζεται με δυσμενέστερους όρους. Τα πιστωτικά ιδρύματα έρχονται να προσφέρουν λύση στο πρόβλημα που δημιουργείται. Συγκεκριμένα, με τα νέα προϊόντα ο ασφαλισμένος γνωρίζει εκ των προτέρων (με τα χρήματα που αποταμιεύει σε τακτική βάση) πότε θα λάβει - σε συγκεκριμένη ημερομηνία στο μέλλον- ένα εφάπαξ ποσό, μια πρόσθετη ή μια κύρια σύνταξη.

ΠΡΕΖΑ TV
17-10-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Οικολογικά SOS για την επένδυση στον Αστακό

Τι σχέση έχει η επένδυση του Αστακού με την πράσινη ανάπτυξη; Ο,τι σχέση έχει ο φάντης με το ρετσινόλαδο.
Η επένδυση προβλέπει τη δημιουργία θερμοηλεκτρικού σταθμού ισχύος 1.100 MW και χρησιμοποιεί ως καύσιμο LPG . Η συγκεκριμένη επένδυση διέπεται από τους όρους της οδηγίας Sevezo ΙΙ, η οποία αφορά τα μεγάλης κλίμακας βιομηχανικά ατυχήματα. Οι πολυδιαφημιζόμενες 1.500 θέσεις εργασίας έγιναν 140. Αλλα... οφέλη; Σύμφωνα με τα εξαγγελλόμενα, το ρεύμα του Αστακού θα πουλιέται στην Ιταλία. Τους ρύπους του Αστακού, όμως, ποιος θα τους πληρώνει;
Στην ίδια λογική ο υπεύθυνος εκστρατειών της WWF, Αχιλλέας Πληθάρας, τονίζει:
«Προκαλεί εντύπωση η βιασύνη με την οποία επιχειρείται η προώθηση μιας τεράστιας μονάδας ηλεκτρισμού 1.100 MW με καύσιμο το λίαν επικίνδυνο -και καθόλου πράσινο- LPG. Η ερώτηση, βέβαια, είναι μια: Από τη στιγμή που α) σύσσωμη η τοπική κοινωνία τάσσεται ενάντια στο έργο, β) ο σχεδιασμός του ΥΠΕΚΑ δεν προβλέπει τη χρήση LPG για την κάλυψη των αναγκών μας και γ) η διεθνής πρακτική δείχνει πως το LPG δεν ενδείκνυται για ηλεκτροπαραγωγή, για ποιον λόγο θα πρέπει να γίνει στην Ελλάδα ένα εργοστάσιο με υψηλότατο ρίσκο ατυχήματος που θα πουλά το ρεύμα στην Ιταλία και θα φέρει ελάχιστες θέσεις εργασίας;»
ελευθεροτυπία