Δευτέρα, Οκτωβρίου 25, 2010

ΑΝΑΜΟΝΗ ΣΤΟ ΙΚΑ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΝΕΙ…

Με τόσα φιλόδοξα αλλά και ανταγωνιστικά μεταξύ τους σχέδια για το μέλλον του ΙΚΑ φαίνεται ότι δεν απομένει χρόνος για τη διευθέτηση μιας «λεπτομέρειας», της ανανέωσης των συμβάσεων 1.400 γιατρών και οδοντιάτρων του ασφαλιστικού ιδρύματος.Κατά τη διάρκεια του τριήμερου πανελλαδικού συνεδρίου της ομοσπονδίας συλλόγων επιστημονικού υγειονομικού προσωπικού ΙΚΑ στην Αθήνα, που ολοκληρώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, οι εκπρόσωποι της διοίκησης του ιδρύματος δεν ήταν σε θέση να δεσμευτούν για το χρόνο ανανέωσης των 1.400 συμβάσεων έργου, ετήσιας διάρκειας με αμοιβή 21.600 ευρώ.

Εκτίναξη του κόστους
Οι συνέπειες της καθυστέρησης εμφανίζονται αλυσιδωτά στα ιατρεία του ασφαλιστικού ιδρύματος και στα νοσοκομεία του ΙΚΑ. Στο Β’ ΙΚΑ «Παναγία» στη Θεσσαλονίκη έχουν απομείνει δύο αναισθησιολόγοι, συνεπικουρούμενοι και από έναν συνάδελφό τους από τον αξονικό τομογράφο, «με αποτέλεσμα», σημειώνει το μέλος της διοίκησης του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου του ΙΚΑ Παναγιώτης Φραγκίδης, «να μεγαλώνουν απελπιστικά οι λίστες αναμονής στα χειρουργεία, όπου λειτουργούν τα δύο από τα τέσσερα -ανακαινισμένα- χειρουργικά τραπέζια. Με τον τρόπο αυτό οι ασθενείς οδηγούνται σε ιδιωτικές κλινικές», οι ιδιωτικές και δημόσιες δαπάνες διογκώνονται και οι εξαγγελίες εξορθολογισμού των εξόδων του ασφαλιστικού ιδρύματος ακυρώνονται.

Μετακινήσεις ασθενών…
Το ακτινολογικό τμήμα του ΙΚΑ στον Εύοσμο βρίσκεται εκτός λειτουργίας εδώ και έναν μήνα, από τότε που έληξε η σύμβαση του ακτινολόγου. Οι ασφαλισμένοι του ιδρύματος είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν μέχρι το ιατρείο της Πύλης Αξιού, στο Βαρδάρη, όπου έχουν αποσπαστεί προσωρινά και οι χειριστές των μηχανημάτων.

…ή εξετάσεων
Αντίστοιχο πρόβλημα προέκυψε και στην ανατολική Θεσσαλονίκη, στο ιατρείο της 25ης Μαρτίου. Στην περίπτωση αυτή όμως αποφασίστηκε να μην κλείσει το ακτινολογικό, για να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς. Έτσι οι ασθενείς δεν μετακινούνται, αλλά καθημερινά ακτινογραφίες συσκευάζονται και μεταφέρονται μέχρι το Β’ ΙΚΑ «Παναγία». Εκεί τις εξετάζουν οι ακτινολόγοι, γράφουν τη γνωμάτευσή τους και την επόμενη ημέρα οι εξετάσεις μεταφέρονται πίσω, όπου περιμένουν οι ασφαλισμένοι, για να τις παραλάβουν. Βέβαια, στην περίπτωση που ο γιατρός κρίνει ότι πρέπει να επαναληφθεί η ακτινογραφία, τα πράγματα περιπλέκονται. Πρέπει να εντοπιστεί ο ασφαλισμένος, να πάρει ξανά σειρά, για να υποβληθεί εκ νέου στη διαδικασία, κι αν όλα πάνε καλά, να αφιερώσει το πρωινό ακόμη μιας ημέρας (τρίτης στη σειρά), για να παραλάβει.
Η απόφαση για την ανανέωση των συμβάσεων έχει εγκριθεί από τη διοίκηση του ΙΚΑ από τις 30 Σεπτεμβρίου, αλλά έκτοτε αναμένεται να προωθηθεί η διαδικασία από το υπουργείο Εργασίας.
Στο ψήφισμα του συνεδρίου των υγειονομικών του ΙΚΑ αναφέρεται πως «διαφαίνεται μία οπισθοχώρηση από τις συμφωνίες που έχουν γίνει για τους συμβασιούχους» και ότι, αν δεν υπάρξει άμεσα λύση, η ομοσπονδία θα προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ανταγωνιστικά σχέδια
Από τις τοποθετήσεις διοικητικών και κυβερνητικών στελεχών τις τελευταίες ημέρες προκύπτει ότι υπάρχουν περισσότερα από ένα σχέδια για το μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας, που συμπίπτουν μόνον σε ένα σημείο: αυτό που αφορά το διαχωρισμό του τομέα ασφάλισης των εργαζομένων από το τμήμα παροχής υπηρεσιών υγείας. Από εκεί και πέρα σύμφωνα με όσα δήλωσε στο συνέδριο των διοικητικών υπαλλήλων ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος προωθείται η σύσταση του Ενιαίου Φορέα Υγείας (ΕΦΥ) για την πρωτοβάθμια περίθαλψη από κοινού με τα ταμεία του ΟΠΑΔ, του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ, που προβλέπει ενιαία κωδικοποίηση, κοινό σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και προμηθειών.
Την ίδια στιγμή από το βήμα του πανελλήνιου συνεδρίου των οδοντιάτρων στο Μέγαρο Μουσικής της Αθήνας ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Αντώνης Δημόπουλος ανακοίνωνε ότι ο τομέας υγείας του ΙΚΑ εντάσσεται άμεσα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, χωρίς να προχωρήσει σε λεπτομέρειες για τους όρους με τους οποίους θα γίνει το εγχείρημα.

Αιμορραγία των ασφαλισμένων του δημοσίου
Δεκάδες είναι τα τηλεφωνήματα που δέχονται καθημερινά τα διοικητικά στελέχη του ΟΠΑΔ από ασφαλισμένους του δημοσίου, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις γενικευμένες περικοπές δωρεάν εξετάσεων που αποφασίστηκαν αιφνιδιαστικά τον περασμένο Αύγουστο.
Ο διευθυντής του ΟΠΑΔ στη Θεσσαλονίκη Γιώργος Γκανάτσιος αναγνωρίζει ότι έχει προκληθεί μεγάλη ταλαιπωρία σε ασθενείς που πληρώνουν από την τσέπη τους για εξετάσεις που μέχρι τώρα έκαναν δωρεάν και αναφέρει ότι, για να λυθεί το πρόβλημα, πρέπει να υπογραφεί από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου η ένταξη των εξετάσεων αυτών στο κρατικό τιμολόγιο. Μία από τις κραυγαλέες περιπτώσεις που έχουν παρουσιαστεί στο διάστημα αυτό αφορά ασθενή ο οποίος, όταν μεταφέρθηκε από το νοσοκομείο "Αγίου Παύλου" στο "Παπαγεωργίου", για να υποβληθεί σε εξειδικευμένη εξέταση, του ζητήθηκε να καταβάλει το ποσό των 200 ευρώ.

Του Κωστή Κεκελιάδη

ΠΡΕΖΑ TV
25-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: