Πέμπτη, Οκτωβρίου 14, 2010

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΓΙΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟ!AΚΑΛΥΠΤΟΙ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ - ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΕΣ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΙΕΡΩΘΕΙ

Πανάκριβα στοιχίζουν οι οδοντιατρικές πράξεις στους Ηρακλειώτες οι οποίοι όπως είναι γνωστό τις πληρώνουν από την τσέπη τους, αφού δεν καλύπτονται από τα ταμεία και μάλιστα το κόστος έχει καθοριστεί αυθαίρετα από τους ίδιους.
Για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ το ραντεβού με τον οδοντίατρο ξεπερνάει τον 1 μήνα αναμονής, ενώ το ταμείο του Δημοσίου, πληρώνει 6,86 ευρώ το σφράγισμα των 50-100 ευρώ! Όσο για τα νοσοκομεία οι οδοντίατροι καλύπτουν μόνο τα χρόνια και ειδικά περιστατικά.
Η χώρα μας κατέχει τα πρωτεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά στις δαπάνες για την στοματική υγεία με 1,1% του ΑΕΠ και εμφανίζει διπλάσια αναλογία οδοντιάτρων στον πληθυσμό σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Παρ’ όλα αυτά όμως, εμφανίζει τους χειρότερους δείκτες στοματικής υγείας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 34% των χρημάτων που πληρώνει ο Έλληνας από τις δαπάνες του για την υγεία αφορούν στην οδοντιατρική φροντίδα.

Ο ΟΠΑΔ πληρώνει το σφράγισμα 6,86 ευρώ!
Τα ταμεία ουσιαστικά δεν καλύπτουν τις οδοντιατρικές πράξεις. Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ πρέπει να απευθύνονται στους οδοντίατρους του ΙΚΑ ο ΟΓΑ δεν παρέχει κάλυψη για οδοντιατρικές πράξεις, ενώ τα ταμεία του Δημοσίου πληρώνουν το σφράγισμα 6,86 ευρώ ενώ ο πολίτης το πληρώνει 100!

Σύμφωνα με τον οδοντίατρο και νομαρχιακό σύμβουλο Νίκο Ζερβάκη, ο κόσμος δεν έχει χρήματα και πλέον πηγαίνει στον οδοντίατρο μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις.
Ο ίδιος ανέφερε: “Εδώ και χρόνια το λέμε ότι τα ταμεία πρέπει να καλύπτουν τις οδοντιατρικές πράξεις, αλλά δεν γίνεται απολύτως τίποτα.
Το 90% των ανθρώπων δεν δαπανούν χρήματα για τα δόντια τους. Ωστόσο κάποιος που φροντίζει την στοματική του υγεία δαπανά το χρόνο περίπου 200 ευρώ.

Σύμφωνα με το Ν. Ζερβάκη, οι τιμές ανά οδοντίατρο διαφέρουν, ωστόσο, κάποιοι ζητούν υπέρογκα ποσά χωρίς μάλιστα τα χρήματα αυτά να ανταποκρίνονται στο αποτέλεσμα της δουλειάς τους.
Ο ίδιος πάντως είπε ότι πολλές φορές το κόστος αυξάνεται λόγω των πανάκριβων υλικών που χρησιμοποιούνται κ.λπ.

Το κόστος της οδοντιατρικής περίθαλψης το μεγαλύτερο μέρος του οποίου δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία ωθεί τους χαμηλόμισθους και κυρίως τους συνταξιούχους Έλληνες σε οδοντιάτρους της Βουλγαρίας, της ΠΓΔΜ και ενίοτε της Αλβανίας.
Η ποιότητα των οδοντιατρικών εργασιών στις χώρες αυτές είναι αμφισβητήσιμη διότι συνήθως, ενώ απαιτούνται πολλές επισκέψεις για την ολοκλήρωσή τους, γίνονται σε μία μόνο με συνέπεια να μην ελέγχεται το αποτέλεσμα στη συνέχεια.
«Είναι απαράδεκτο γεγονός οι κλάδοι υγείας των ταμείων στους οποίους ο Έλληνας ασφαλισμένος πληρώνει υποχρεωτικά την εισφορά του να μην καλύπτουν τα έξοδα ούτε καν των βασικών αναγκών σε οδοντιατρική περίθαλψη», τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Αθανάσιος Δεβλιώτης.
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι οι τιμές του ΟΠΑΔ, τις οποίες ακολουθούν τα περισσότερα ταμεία της χώρας μας, είναι καθηλωμένες από το 1993 και ότι ως δαπάνη για ένα σφράγισμα αναγνωρίζεται το ποσό των 6,68 ευρώ.

Της Άννας Κωνσταντουλάκη

ΠΡΕΖΑ TV
14-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: