Τετάρτη, Οκτωβρίου 13, 2010

«ΧΡΟΝΟ» ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΔΝΤ, ΔΑΝΕΙΟ -ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ- ΜΟΝΟ ΑΠΟ Ε.Ε…ΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΚΤΛ…

Την αποπληρωμή του χρέους από το 2018 διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με την Ε.Ε., υπό τις ευλογίες του εμπνευστή της ιδέας, γενικού διευθυντή του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος και «καλλιέργησε» την εν λόγω πρόταση από τον περασμένο Μάιο σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες.

Σκεπτικός ο Γ. Παπακωνσταντίνου ακούει τον Στρος-Καν να καθησυχάζει τις αγορές Σκεπτικός ο Γ. Παπακωνσταντίνου ακούει τον Στρος-Καν να καθησυχάζει τις αγορές Ο επικεφαλής του Ταμείου εδώ και 4 μήνες έχει ρίξει στο τραπέζι την πρόταση να «διευκολυνθεί» η Ελλάδα με το να αποπληρώνει το δάνειο των 110 δισ. ευρώ -το μάξιμουμ- από το 2018. Καταληκτική ημερομηνία εξόφλησης προβλέπεται ότι θα είναι μια τριετία, δηλαδή το 2021. Η τριετής αποπληρωμή μεταξύ 2018-2021 δεν θα συνοδεύεται από νέους όρους, αλλά η χώρα θα επιβαρυνθεί με μια αύξηση του επιτοκίου, που ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί.

Μέσα στο 2011

Αξιόπιστη πηγή από την έδρα του ΔΝΤ διέψευσε στην «Ε» ότι ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ζήτησε από το ΔΝΤ νέο δάνειο, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ελλάδα να προστρέξει στο νέο μηχανισμό στήριξης που δημιούργησε η Ε.Ε., αν οι αγορές δεν μας στηρίξουν και τελικά δεν αγοράσουν μέρος του ελληνικού χρέους μέσα στο 2011. Η απόφαση για το μηχανισμό σταθεροποίησης της ζώνης του ευρώ, ύψους 750 δισ. ευρώ, ελήφθη τον περασμένο Μάιο από τις χώρες της ευρωζώνης που συμφώνησαν να κινητοποιηθούν, στην περίπτωση που οι κερδοσκόποι εξακολουθήσουν να «μιζάρουν» σε ενδεχόμενη πτώχευση των χωρών της Νότιας Ευρώπης. Σε πρώτη φάση ο μηχανισμός είναι σε θέση να διαθέσει 60 δισ. ευρώ σε όποια χώρα ζητήσει τη βοήθειά του.

Οι συζητήσεις για την παράταση αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο τόσο στην έδρα του ΔΝΤ όσο και στις Βρυξέλλες, αλλα η τελική απόφαση δεν πρόκειται να παρθεί πριν από τα μέσα του 2011.

Την «πρεμούρα» για την επιμήκυνση είχε πρώτος ο Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος ποντάρει και επενδύει προσωπικά στην επιτυχία του προγράμματος και είναι ο ενορχηστρωτής όλων των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων που διεξάγονται τόσο με αξιωματούχους της κυβέρνησης Παπανδρέου όσο και με Ευρωπαίους ηγέτες. «Ο Στρος-Καν ήταν από την αρχή υποστηρικτικός με την αποπληρωμή, γιατί πίστευε ότι όσο πιο γρήγορα γίνει τόσο καλύτερο. Από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές, μια παράταση αποπληρωμής θα έστελνε ένα σαφές μήνυμα στις αγορές ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα εξόφλησης του χρέους. Η σημερινή πτώση των spreads δικαιώνει τον Στρος-Καν, ο οποίος ήθελε να γίνει αυτό σύντομα», ανέφερε στην «Ε» Αμερικανός αξιωματούχος του ΔΝΤ που έχει γνώση των συνομιλιών που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον.

Ο ίδιος Αμερικανός αξιωματούχος, σχολιάζοντας τη στάση της Γερμανίας, σχολίασε στην «Ε» ότι το Βερολίνο δεν θέλει ακόμη δημοσίως να δοθεί η έγκριση για την παράταση της αποπληρωμής του χρέους για τους δικούς της εσωτερικούς λόγους, αλλά και για να συνεχιστεί η πίεση στην Ελλάδα ώστε να εφαρμόσει τους όρους του Μνημονίου.

Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΙΤΣΑ

ΠΡΕΖΑ TV
13-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: