Κυριακή, Οκτωβρίου 17, 2010

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΕΔ

Συναγερμός για την ανεργία έχει σημάνει στην κυβέρνηση, που «επιστρατεύει» ένα κονδύλι της τάξης των 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη της απασχόλησης. Το κυβερνητικό σχέδιο θα παρουσιαστεί την Τρίτη από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, ενδεικτικό της βαρύτητας που δίνεται στην αντιμετώπιση της ανεργίας.Με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το ποσοστό της ανεργίας «σκαρφάλωσε» τον Ιούλιο στο 12%, από 9,6% τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως επισήμως πάνω από 600.000 άτομα αναζητούσαν το καλοκαίρι δουλειά (δεν λαμβάνονται υπόψη οι υποαπασχολούμενοι, οι άνεργοι που απογοητεύτηκαν και σταμάτησαν την προσπάθεια κατάκτησης μιας θέσης εργασίας και άλλες ομάδες).
Συναγερμός για την ανεργία

Σε περίπτωση που δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, η κατάσταση θα επιδεινωθεί το 2011, με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ να εκτιμά πως ένα εκατομμύριο άτομα θα ψάχνουν δουλειά. Αυτό πρακτικά σημαίνει εκτίναξη του ποσοστού ανεργίας στο 20% και? επιστροφή στη δεκαετία του 1960.

Μπροστά στα νέα δεδομένα ο ΟΑΕΔ ρίχνει στη «μάχη» 17 επιδοτούμενα προγράμματα με διπλό στόχο: από τη μία τη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και από την άλλη τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στις επιχειρήσεις. Το βασικότερο πρόγραμμα αφορά την επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών για 200.000 άτομα, προκειμένου να διατηρηθούν συνολικά 400.000 θέσεις εργασίας.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και για κάθε επιδοτούμενη θέση απασχόλησης θα διασώζεται άλλη μία. Οι ενταγμένες επιχειρήσεις θα επιχορηγηθούν για το 50% των εργαζομένων που απασχολούν κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και ειδικότερα για ένα έως και ογδόντα άτομα.

Αναγκαία προϋπόθεση είναι να διατηρήσουν τουλάχιστον ίσο αριθμό μη επιχορηγούμενων εργαζομένων καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος (δηλαδή συνολικά για 18 μήνες). Αυτό πρακτικά σημαίνει πως για τις 200.000 θέσεις εργασίας που θα επιδοτηθούν θα «θωρακιστούν» άλλες 200.000 θέσεις (σύνολο 400.000 άτομα). Δικαίωμα συμμετοχής στο συγκεκριμένο πρόγραμμα έχουν όλες οι επιχειρήσεις και γενικά οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα. Αναγκαία προϋπόθεση είναι οι επιχειρήσεις να μην έχουν προχωρήσει -κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν από την αίτηση συμμετοχής- σε μείωση προσωπικού.

Για τη διετία 2011-2012 υπολογίζεται πως το πρόγραμμα θα κοστίσει 992 εκατομμύρια ευρώ (ποσό που θα καλυφθεί μέσω του αλληλόχρεου λογαριασμού του ΙΚΑ - ΟΑΕΔ). Σημειώνεται πως τα μισά από τα χρήματα -δηλαδή 487 εκατομμύρια ευρώ- πηγαίνουν για τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων, που απασχολούν από δύο μέχρι εννιά άτομα.

Σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος, η επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών αφορά εργαζομένους που:

- Ανήκουν στο μόνιμο προσωπικό και συνεχίζουν να εργάζονται στις επιχειρήσεις με καθεστώς πλήρους απασχόλησης αορίστου χρόνου για 18 μήνες.

- Εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου υπό την προϋπόθεση της επέκτασης της σύμβασης μέχρι τη λήξη του προγράμματος.

Μιλώντας στο «Εθνος» ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Ηλίας Κικίλιας, σημειώνει πως «ο Οργανισμός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ύφεση που προκαλεί την ανεργία. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να δώσουμε κίνητρα στις επιχειρήσεις για να ανακόψουμε τις απολύσεις και να προωθηθούν στην αγορά εργασίας άνεργοι, κυρίως από συγκεκριμένες ομάδες, όπως είναι οι νέοι, οι μακροχρόνια άνεργοι κ.ά. Προχωράμε με νέα και στοχευμένα προγράμματα».

Εκτός από το πρόγραμμα «μαμούθ» της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών, θα υλοποιηθούν αμέσως άλλες εννιά δράσεις από τον ΟΑΕΔ. Μάλιστα το πρόγραμμα για τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε «επιταγή επανένταξης» έχει ήδη δημοσιευτεί σε ΦΕΚ, ενώ τα υπόλοιπα οκτώ θα δημοσιευτούν το επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα, τα προγράμματα που πρόκειται αμέσως να τεθούν σε εφαρμογή από τον ΟΑΕΔ είναι τα ακόλουθα:

1 Επιταγή επανένταξης» στην αγορά εργασίας, με τη μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε οικονομική ενίσχυση για την εργασία και την επαγγελματική κατάρτιση του ανέργου που διαλέγει ο ίδιος. Το πρόγραμμα αφορά 10.000 ωφελούμενους και η προβλεπόμενη δαπάνη είναι 120 εκατομμύρια.

2 Πρόγραμμα διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για τον Σεπτέμβριο. Στόχος είναι η επαναπρόσληψη 50.000 ανέργων σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εποχικής και συνεχούς λειτουργίας. Η δαπάνη των 25 εκατομμυρίων ευρώ για το συγκεκριμένο πρόγραμμα βαρύνει τον ΟΑΕΔ.

3 Προγράμματα κατάρτισης εργαζομένων για τη διαρθρωτική προσαρμογή επιχειρήσεων με πάνω από 50 εργαζομένους. Εμφαση δίνεται στους επαπειλούμενους εργαζομένους σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα σημαντικά προβλήματα μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας Τα προγράμματα -προϋπολογισμού 60 εκατομμυρίων ευρώ- υλοποιούνται από τον ΟΑΕΔ και αφορούν 14.000 άτομα.

4 Πρόγραμμα διαρθρωτικής προσαρμογής για επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 49 εργαζομένους. Θα καλυφθούν 18.000 άτομα, με κόστος 80 εκατομμύρια ευρώ.

5 Προγράμματα για 10.000 νέους έως 24 ετών με σύμβαση απόκτησης εργασιακής εμπειρίας. Η διάρκεια της σύμβασης μπορεί να ανέρχεται σε 12 μήνες και εφόσον μετατραπεί σε σύμβαση εργασίας η επιχορήγηση φτάνει τους 24 μήνες.Οι ασφαλιστικές εισφορές των προσληφθέντων θα βαρύνουν τον ΟΑΕΔ. Οσον αφορά το κόστος, αυτό αναμένεται να φτάσει τα 54 εκατομμύρια ευρώ.

6 Πρόγραμμα Επιχορήγησης 800 νέων ελευθέρων επαγγελματιών. Απευθύνεται σε άτομα με αναπηρίες, απεξαρτημένους και αποφυλακισμένους. Επιπλέον επιχορηγούνται 50 θέσεις εργονομικής διευθέτησης του χώρου εργασίας για άτομα με αναπηρίες. Η προβλεπόμενη δαπάνη για τις συγκεκριμένες δράσεις είναι 22,4 εκατομμύρια ευρώ.

7 Ειδικό τριετές πρόγραμμα ενίσχυσης εργοδοτών με επιχορήγηση που αντιστοιχεί στο ύψος των συνολικών ασφαλιστικών εισφορών για 2.300 άτομα. Οι δράσεις απευθύνονται σε άτομα με αναπηρίες, απεξαρτημένους, αποφυλακισμένους ή νεαρά άτομα που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο.

8 Ολοκληρωμένη παρέμβαση για 600 πρώην εργαζόμενους που προέρχονται από τις επιχειρήσεις «ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ Α.Ε.Γ.Α.», «ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ Α.Ε.Α.Ζ.», «Γ.Η. ΣΚΟΥΡΤΗΣ Α.Ε.Γ.Α.», «ΓΕΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ Α.Ε.Ε.Γ.Α. (GENERAL UNION)», «ΓΕΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ Α.Ε..Ε.Γ.Α. (GENERAL TRUST)» «ΕΟΣ Α.Ε.Α.Ζ.» και 200 πρώην εργαζομένους που προέρχονται από την επιχείρηση «COMMERCIAL VALUE». Συνολικά θα διατεθούν 26,4 εκατομμύρια ευρώ.

9 Τοπικό Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα για 680 ανέργους των επιχειρήσεων: «ΤΕΞΑΠΡΕΤ Α.Ε.», «ΜΑΧΙΜ ΠΕΡΤΣΙΝΙΔΗΣ Α.Ε.», «ROBERTO Α.Β.Ε.Ε.», «ΝΟΒΑ ΚΝΙΤ Α.Ε.» «BELLE Α.Ε.», «ΠΑΚ. ΚΕΝΤΑΠΟΤΖΙΔΗ Α.Ε.», «ΕΥΡΩΒΑΦΗ Α.Ε.», «EUROHOUSE Α.Ε.», «ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ Α.Ε.» του Νομού Θεσσαλονίκης. Ο προϋπολογισμός για το πρόγραμμα είναι 7,2 εκατομμύρια ευρώ.

Προγράμματα που θα «τρέξουν»

* Επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών για 200.000 άτομα, με στόχο τη διατήρηση 400.000 θέσεων.
* «Επιταγή επανένταξης» στην αγορά εργασίας, με τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας 10.000 ατόμων.
* Επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την επαναπρόσληψη 50.000 ανέργων σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.
* Κατάρτιση εργαζομένων για τη διαρθρωτική προσαρμογή επιχειρήσεων. Θα υλοποιηθούν δύο δράσεις για 32.000 άτομα.
* Σύμβαση απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για 10.000 άτομα.
* Ενίσχυση 3.100 ατόμων με αναπηρίες, απεξαρτημένων και αποφυλακισμένων (συνολικά δύο προγράμματα).

Υλοποιούνται τώρα
Επτά προγράμματα δράσης για την ενίσχυση της απασχόλησης

Επτά προγράμματα για την ενίσχυση της απασχόλησης έχουν ήδη προκηρυχτεί και υλοποιούνται από τον ΟΑΕΔ, ενώ ακόμα ένα πρόγραμμα παραμένει ανοιχτό από πέρυσι. Συγκεκριμένα αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη οι εξής δράσεις:

Ειδικό τετραετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών, για την πρόσληψη 40.000 ανέργων. Το πρόγραμμα -που χρηματοδοτείται από τον ΟΑΕΔ- θα κοστίσει 501 εκατομμύρια ευρώ, ενώ έμφαση δίνεται στους νέους έως 30 ετών και στις ειδικές ομάδες ανέργων.

Ειδικό διετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη 25.000 ανέργων. Η δαπάνη ανέρχεται στα 171 εκατ. ευρώ.

Πρόγραμμα επιχορήγησης 4.000 νέων ελευθέρων επαγγελματιών, γυναικών, ηλικίας 22 έως 64 ετών. Η δαπάνη ανέρχεται στα 96 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόγραμμα επιχορήγησης 2.500 νέων ελευθέρων επαγγελματιών, ηλικίας 22 έως 64 ετών. Η δαπάνη ανέρχεται στα 60 εκατομμύρια ευρώ, με πηγή χρηματοδότησης τον ΛΑΕΚ.

Πρόγραμμα διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών, προϋπολογισμού 70 εκατομμυρίων ευρώ. Στόχος είναι η επαναπρόσληψη 70.000 ανέργων σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εποχικής ή συνεχούς λειτουργίας.

Πρόγραμμα διατήρησης 10.000 θέσεων εργασίας με επιχορήγηση μέρους των εργοδοτικών εισφορών σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας. Η δαπάνη του προγράμματος εκτιμάται πως είναι 1 8,6 εκατ. ευρώ.

Τοπικό Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα για 900 ανέργους και 350 εργαζομένους του Νομού Καστοριάς. Στόχος είναι η δημιουργία νέων ευκαιριών απασχόλησης, η διατήρηση των θέσεων εργασίας και η κατάρτιση. Η προβλεπόμενη δαπάνη είναι 13,7 εκατομμύρια ευρώ. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, εθνικούς πόρους και τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ. Επιπλέον παραμένει ανοιχτό το πρόγραμμα του 2009 για επιχορήγηση 6.000 νέων ελευθέρων επαγγελματιών, που θέλουν να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση. Η προβλεπόμενη δαπάνη είναι 126 εκατομμύρια ευρώ.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

ΠΡΕΖΑ TV
17-10-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΣΟ ΜΑΛΑΚΕΣ ΕΙΝΑΙ.

ΕΠΙΔΟΤΟΥΝ ΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ.

ΚΛΕΙΝΗ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΟΙΓΕΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΜΕ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ.
ΑΥΤΟ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΜΟΥ.