Τετάρτη, Οκτωβρίου 20, 2010

ΚΥΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΣΛΟΒΕΝΙΑΣ

Ψηφίστηκε από την Βουλή κατά πλειοψηφία (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ ναι, «όχι» το ΚΚΕ και «παρών» ο ΣΥΡΙΖΑ) το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας με το οποίο κυρώνεται το Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας και του Υπουργείου Μεταφορών της Σλοβενίας για τη Συνεργασία της Ελληνικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας και της Σλοβενικής Ναυτιλιακής Διεύθυνσης.

Κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης - με αφορμή τοποθετήσεις των βουλευτών της Αντιπολίτευσης - αναφέρθηκε στην αυριανή επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στη χώρα μας, για να διαβεβαιώσει την Εθνική Αντιπροσωπεία ότι η κυβέρνηση και στις συνομιλίες που θα κάνει, όπως κάνει σε κάθε ευκαιρία διαλόγου και συναντήσεων, θα υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, πάντα με βάση τις θέσεις, που στηρίζονται από την ευρύτατη πλειοψηφία του ελληνικού λαού και των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

Απαντώντας στη βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη - η οποία αναφέρθηκε και στο casus belli και στις πρόσφατες προτάσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας - ο Π. Μπεγλίτης τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση, σε καμία περίπτωση, δεν αποδέχεται ή δεν πρόκειται να αποδεχθεί τη λογική του ανατολίτικου παζαριού, που θέλει να εξισώσει μια απειλή, έτσι όπως εκφράζεται μέσω του casus belli και της σχετικής απόφασης της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, με ένα αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας, όπως προκύπτει από το πρωτογενές και παράγωγο Διεθνές Δίκαιο. Και αυτό είναι η επέκταση των χωρικών υδάτων της χώρας μας μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια, ρύθμιση που εξασφαλίζεται απολύτως από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. «'Αρα, μακριά από μας οποιαδήποτε τέτοια σκέψη ή πολύ περισσότερο αποδοχή έστω και προς συζήτηση τέτοιων προτάσεων, καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα, όπου εξισώνονται απειλές με δικαιώματα», ανέφερε.

Επίσης, απαντώντας στο βουλευτή του ΛΑΟΣ Ιω. Κοραντή - ο οποίος αναφερόμενος στην πρόσφατη συνέντευξη Ερντογάν «προέτρεψε» την Πολιτεία να μην πέσει για άλλη μια φορά στην παγίδα που θέλει να διαφοροποιούνται οι «καλοί» πολιτικοί από τους «κακούς» στρατιωτικούς στην Τουρκία - ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι «δεν μας ενδιαφέρει το εσωτερικό παιχνίδι στην Τουρκία. Ο ρόλος των καλών και των κακών είναι ένα εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι στην Τουρκία. Αυτό αφορά τις πολιτικές δυνάμεις της Τουρκίας και την κυβέρνηση της Τουρκίας».

Ξεκαθάρισε δε ότι εμάς μας αφορά η εξωτερική συμπεριφορά της Τουρκίας, «αυτή κρίνουμε, αυτή αξιολογούμε, με βάση τις συλλογικές αποφάσεις της ΕΕ και των διεθνών οργανισμών και απ'Α αυτήν ουσιαστικά κρίνεται η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και βεβαίως οι διμερείς ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας επανέλαβε ότι στις συζητήσεις της κυβέρνησης με την Τουρκία υπάρχει πάντα, πάνω απ'Α όλα, η υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος, από εκεί και πέρα, οι όποιες δηλώσεις ή συνεντεύξεις στον Τύπο, καλό είναι να αξιολογούνται με βάση εσωτερικές ή ακόμα και διεθνείς ανάγκες, ή σκοπιμότητες της Τουρκίας.

«Να δίνουμε, όμως, πάντα εκείνο το βάρος που τους πρέπει, γιατί πολλές φορές, πολλά λέγονται για άλλους λόγους, απ'Α αυτούς που πραγματικά ισχύουν», είπε.

«'Αρα, λοιπόν, ναι στη συνέχιση των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, ναι στη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία, ναι στο στρατηγικό στόχο της ενταξιακής προοπτικής και της τελικής ένταξης της Τουρκίας, υπό μία βασική προϋπόθεση, την προϋπόθεση του σεβασμού από την Τουρκία των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του πρωτογενούς και παραγώγου κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βεβαίως του σεβασμού των διεθνών συνθηκών και του διεθνούς δικαίου», κατέληξε.
ΠΡΕΖΑ TV
20-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: