Πέμπτη, Οκτωβρίου 14, 2010

ΟΗΕ : Ο ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Ο αυξανόμενος κίνδυνος ενός νομισματικού πολέμου απειλεί την ανάκαμψη των παγκόσμιων επενδύσεων, ανακοίνωσε η Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) σήμερα Πέμπτη.

Οι διαμάχες μεταξύ των διαφορετικών χωρών για τις συναλλαγματικές τους ισοτιμίες προσθέτουν στην αβεβαιότητα η οποία αποθαρρύνει τις επιχειρήσεις να επενδύσουν στο εξωτερικό, δήλωσε ο James Zhan, διευθυντής του τμήματος επενδύσεων και επιχειρήσεων της UNCTAD.

"Το τελευταίο διάστημα είδαμε μεγάλες διακυμάνσεις στα μεγάλα νομίσματα του κόσμου. Υπάρχει κίνδυνος νομισματικού πολέμου" τόνισε ο Zhan.

Τα σχόλια του Zhan ακολουθούν μία σειρά προειδοποιήσεων από τους υπεύθυνους για την χάραξη της οικονομικής πολιτικής ότι ο κόσμος βρίσκεται ή βαδίζει προς ένα νομισματικό πόλεμο καθώς οι κυβερνήσεις υποτιμούν το νόμισμά τους για να καταστήσουν πιο ανταγωνιστικές τις εξαγωγές τους.

Όπως τόνισε ο Zhan, "οι ανταγωνιστικές υποτιμήσεις είναι ένα δίκοπο μαχαίρι όσον αφορά τις επενδύσεις. Μπορεί να προσελκύσουν στη χώρα επενδύσεις καθιστώντας φθηνότερα τα περιουσιακά στοιχεία και ενισχύοντας την εξαγωγική ανταγωνιστικότητα της χώρας. Αλλά μπορεί να μειώσουν επίσης την αξία των κερδών που επαναπατρίζονται από τις ξένες θυγατρικές, καθιστώντας τις επενδύσεις λιγότερο ελκυστικές για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις" .

ΠΡΕΖΑ TV
14-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: