Κυριακή, Οκτωβρίου 17, 2010

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ, Η ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ…ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΝΟΧΟΣ…

Η αυλαία της προανακριτικής επιτροπής κλείνει την προσεχή εβδομάδα, ενώ ανοικτά παραμένουν κρίσιμα θέματα για την υπόθεση του Βατοπεδίου, που οδηγείται πλέον στην τελική ευθεία με την έκδοση πορισμάτων από τα κόμματα που μετέχουν στην επιτροπή της Βουλής. Παρά την ύπαρξη ανοικτών θεμάτων, όπως η αποτίμηση της ζημίας του Δημοσίου, το ξεκαθάρισμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων, αλλά και του μείζονος θέματος της παραγραφής, όλα δείχνουν πως η κοινοβουλευτική διερεύνηση της υπόθεσης φθάνει στο τέλος.

Το πολυαναμενόμενο πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας φαίνεται ότι θα εκδοθεί στις αρχές της εβδομάδας, παρά το γεγονός ότι έχουν υπάρξει προτάσεις -για παράδειγμα από τον ΣΥΡΙΖΑ- για παράταση των εργασιών της Επιτροπής έως ότου υπάρξουν αποτελέσματα από τις πραγματογνωμοσύνες που έχουν διαταχθεί από την προανακριτική επιτροπή για να αποτιμηθεί το ύψος της ζημίας του Δημοσίου.

Κι ενώ ζημία και ιδιοκτησία παραμένουν ακόμα σε θολό τοπίο, το μείζον θέμα της παραγραφής αναμένεται να κυριαρχήσει ενόψει της έκδοσης των πορισμάτων αλλά και κατά τη διάρκεια της συζήτησης των πορισμάτων στην Ολομέλεια της Βουλής. Με δεδομένο τον ισχύοντα νόμο περί ευθύνης υπουργών, έγκριτοι νομικοί υποστηρίζουν πως η Βουλή οφείλει, εκτός από την αξιολόγηση της όποιας ποινικής ευθύνης των πρώην υπουργών, να εξετάσει και να αποφανθεί για την παραγραφή των αδικημάτων τους και να μη στείλει το θέμα αυτό -όπως και άλλα- στη Δικαιοσύνη για τελική κρίση. Ωστόσο, αν τα αδικήματα των ελεγχόμενων υπουργών κριθεί, είτε από τη Βουλή είτε από το δικαστικό συμβούλιο, το οποίο στη συνέχεια θα λάβει τη σκυτάλη, ότι έχουν παραγραφεί, τότε το Ειδικό Δικαστήριο δεν πρόκειται να είναι το επόμενο βήμα. Η υπόθεση, όπως προβλέπει ο νόμος για την ευθύνη των υπουργών, ο οποίος έχει επικριθεί από πολλές πλευρές αλλά ακόμα ισχύει, θα σταματήσει για τα πολιτικά πρόσωπα εγείροντας τεράστια νομικά αλλά και πολιτικά ζητήματα. Πάντως, η παραγραφή, όπως όλα δείχνουν, θα αποτελέσει το πιο κρίσιμο μέγεθος στην αξιολόγηση της υπόθεσης Βατοπεδίου, καθώς θα αποδειχθεί, αν κριθούν παραγεγραμμένα τα αδικήματα των ελεγχόμενων υπουργών, ως η ταφόπλακα αυτής της υπόθεσης δίχως να υπάρξει δικαστική διερεύνηση για την ουσία της.

Μάλιστα προ του ενδεχομένου η παραγραφή να κλείσει οριστικά το θέμα, ορισμένοι από τους εμπλεκόμενους, όπως για παράδειγμα ο κ. Αλ. Κοντός, έχουν ήδη δηλώσει πως θα προσφύγουν στην Ειδική Επιτροπή που προβλέπει το Σύνταγμα για να «δικαστούν» με σκοπό να αποτινάξουν την υποψία εμπλοκής τους στην υπόθεση. Κι ενώ η Βουλή φθάνει προς το τέλος των εργασιών της για το Βατοπέδι, δίχως ωστόσο να δικαιώσει τις προσδοκίες για την αποκάλυψη της αλήθειας, οι δικαστικές αρχές βρίσκονται εν αναμονή των επικείμενων εξελίξεων.

Στον Αρειο Πάγο δικαστικοί λειτουργοί έχουν μελετήσει διεξοδικά το θέμα της παραγραφής ενόψει της συγκρότησης και του δικαστικού συμβουλίου που θα αναλάβει μετά τη Βουλή να κρίνει συνολικά την υπόθεση σε ό,τι αφορά ευθύνες ποινικές πρώην υπουργών.

Το δικαστικό συμβούλιο που αποτελεί κατά τον νόμο τον προθάλαμο του Ειδικού Δικαστηρίου, θα είναι εκείνο που θα αποφανθεί όχι μόνον για την παραγραφή, αλλά και για τα ουσιώδη θέματα που σχετίζονται με τον σκληρό πυρήνα της υπόθεσης Βατοπεδίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανώτατων δικαστικών, θα είναι το δικαστικό όργανο που θα αξιολογήσει αν οι πρώην υπουργοί που θα παραπεμφθούν ζημίωσαν το Δημόσιο, είχαν δόλο γι’ αυτό και εντέλει ποινική ευθύνη.

Αξίζει η υπόμνηση πως είναι η δεύτερη φορά μετά το σκάνδαλο Κοσκωτά που η Δικαιοσύνη αναλαμβάνει να εκκαθαρίσει υπόθεση που αφορά πολιτικά πρόσωπα και μάλιστα για ένα τόσο σύνθετο θέμα όπως η ιδιοκτησία της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων, που ακόμα δεν έχει αμετάκλητα κριθεί από τη Δικαιοσύνη στα αστικά δικαστήρια.

Της Ιωαννας Μανδρου

ΠΡΕΖΑ TV
17-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: