Τετάρτη, Οκτωβρίου 13, 2010

ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ...

Οι μαζικές απελάσεις των Ρομά από τη Γαλλία είναι η μία όψη των απαράδεκτων, ρατσιστικών διακρίσεων που υφίσταται ο πληθυσμός τους στην καρδιά της Ευρώπης. Η άλλη αφορά τον απαράδεκτο, προσβλητικό τρόπο με τον οποίο τους μεταχειρίζονται οι αστυνομικές αρχές σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Στον τομέα αυτό, η Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA), κατέχει τα πρωτεία στους αστυνομικούς ελέγχους και τις κυρώσεις που τους επιβάλλει. Την ίδια στιγμή, η ίδια έκθεση καταδεικνύει ότι οι μισοί Ελληνες δεν εμπιστεύονται καθόλου την ΕΛ.ΑΣ., ποσοστό που είναι το χαμηλότερο σε όλη την Ευρώπη, ενώ ένα ποσοστό 13% αναφέρει ότι δεν καταγγέλλει περιστατικά βίας, γιατί φοβάται την αστυνομία από προηγούμενες εμπειρίες του!

Οπως καταγράφει η έκθεση, «οι Ρομά στην Ελλάδα είναι η ομάδα πληθυσμού που υφίσταται τον πιο βαρύ και αδιάκριτο αστυνομικό έλεγχο απ' όλες τις άλλες μειονότητες στην Ευρώπη». Συγκεκριμένα:

Η ΕΛ.ΑΣ. διενεργεί έλεγχο εγγράφων στο 88% των Ρομά έναντι ανάλογων ελέγχων μόνο στο 48% του γενικού πληθυσμού των Ελλήνων.

Εξι στους δέκα ερωτηθέντες, Ελληνες Ρομά, ανέφεραν ότι η ΕΛ.ΑΣ. τούς σταμάτησε και τους έλεγξε τους τελευταίους 12 μήνες, όχι μία, αλλά έξι συνολικά φορές! Οι δύο από αυτούς (ποσοστό 39%) πιστεύουν ότι η Αστυνομία τούς έλεγξε λόγω της φυλετικής τους καταγωγής.

Επτά στους δέκα Ρομά (68%) που ελέγχθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. υποβλήθηκαν σε σωματική έρευνα και έλεγχο αυτοκινήτων. Το αντίστοιχο ποσοστό για τους Ελληνες πολίτες ήταν μόλις 9% των ελεγχομένων!

Οι μισοί από τους Ρομά που ελέγχθηκαν από την Αστυνομία ανέφεραν ότι τους επιβλήθηκε κάποιο πρόστιμο από τους αστυνομικούς, ενώ το 41% υποβλήθηκε σε αλκοτέστ ή ναρκοτέστ και το 34% είτε συνελήφθη είτε οδηγήθηκε για κάποιες ώρες στα αστυνομικά τμήματα.

Σε άλλο σημείο της έρευνας καταγράφεται ότι εμπιστοσύνη στην Ελληνική Αστυνομία για τους χειρισμούς της δείχνει μόλις ο μισός ελληνικός πληθυσμός (49%)!

Αντίστοιχα, εμπιστοσύνη στην αστυνομία τους δείχνουν το 76% των Βέλγων, το 62% των Ισπανών, το 59% των Γάλλων και το 58% των Ιταλών.

Αποτέλεσμα αυτής της αντίληψης είναι και το γεγονός πως οι μισοί επίσης από τους ερωτηθέντες στην έρευνα (48%) δήλωσαν ότι δεν καταγγέλλουν περιστατικά επιθέσεων ή σοβαρών παρενοχλήσεων που έγιναν σε βάρους τους, επειδή θεωρούν ότι η ΕΛ.ΑΣ. είναι ανίκανη να κάνει το οτιδήποτε!

Ενα άλλο 13% αρνείται επίσης να καταγγείλει επιθέσεις εναντίον του επειδή αισθάνεται άβολα ή λόγω της υπερβολικής γραφειοκρατίας και ένα άλλο σημαντικό 13% των ερωτηθέντων αποκάλυψε ότι φοβάται την Αστυνομία!

Επειτα από όλα αυτά, είναι φυσικό και το 66% των Ελλήνων Ρομά να μην εμπιστεύεται την ΕΛ.ΑΣ., έναντι του κατά πολύ μικρότερου ποσοστού 36% των Αλβανών που δηλώνουν το ίδιο. Οπως παρατηρεί η έκθεση, αυτό πιθανόν συμβαίνει λόγω της πολύ άσχημης εμπειρίας που έχουν οι Αλβανοί με τη δική τους αστυνομία στην Αλβανία.

Σύμφωνα με την έκθεση, τον τελευταίο χρόνο ελέγχθηκαν επίσης, δύο φορές, το 31% των Αλβανών που διαμένουν στην Ελλάδα και το 23% της πλειοψηφίας (των Ελλήνων πολιτών δηλαδή).

Το ποσοστό των αστυνομικών ελέγχων που διενεργεί η ΕΛ.ΑΣ στους Ρομά είναι αναλογικά το μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Στη Γαλλία η αστυνομία τον τελευταίο χρόνο σταμάτησε στο δρόμο και διενήργησε έλεγχο στο 42% των Βορειοαφρικανών και στο 22% των Γάλλων.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η πιο αστυνομοκρατούμενη χώρα από πλευράς ελέγχων στο δρόμο είναι η Ιταλία, όπου η αστυνομία τον τελευταίο χρόνο έλεγξε το 40% των Ιταλών, το 28% των Βορειοαφρικανών, το 22% των Αλβανών και το 24% των Ρουμάνων!

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

ΠΡΕΖΑ TV
13-10-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Λογικο ειναι να τους σταματανε αφου το 1/2 ειναι ναρκεμποροι και το αλλο 1/2 εκμεταλλευεται τα παιδια του.

Οι γυφτοι μια χαρα την περναν και η ζουγλοδης κοινωνια μας τους εξυπηρετει μεγιστα.

Πριν καναν μαγκας μιλησει για ρατσισμο ας σκεφτει τους αλβανους που οι ανθρωποι δουλεψαν μορφωθηκαν και στη τελικη μας φορεσαν και τα γυαλια.