«Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, όπου μια δύναμη μη πολιτική, το κεφάλαιο, έχει γονατίσει την πολιτική δύναμη της ανθρωπότητας. Οι δικαστές είναι το τελευταίο προπύργιο που μένει για τον αδύναμο άνθρωπο, αλλά και το τελευταίο μεγάλο όπλο το οποίο έχει η κοινωνία και θα πρέπει να το καταλάβει η ίδια». Με αυτές τις φράσεις ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γ. Κασιμάτης, καταχειροκροτούμενος από ένα γεμάτο αμφιθέατρο, ολοκλήρωσε την ομιλία του, κατά τη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή με θέμα «Οι συμβασιούχοι και το Σύνταγμα στην εποχή του Μνημονίου».
Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι το πρόβλημα των συμβασιούχων είναι πολιτικό, με το συντονιστή της ημερίδας, καθηγητή Εργατικού Δικαίου Δ. Τραυλό, να εκτιμά ότι «ο μεγάλος εχθρός είναι η παθητικοποιημένη κοινωνία» και να παραπέμπει στο παράδειγμα των Γάλλων εργαζομένων, που βρίσκονται στο δρόμο, κουβαλώντας τη μεγάλη κληρονομιά της Γαλλικής Επανάστασης.
Οι βασικοί ομιλητές εστίασαν στη νομική πλευρά του ζητήματος της μόνιμης και σταθερής εργασίας. Ο καθηγητής Πολιτικής Δικονομίας Κ. Μπέης, αφού αναφέρθηκε στη διεφθαρμένη δημόσια διοίκηση και τις παθογένειές της, επικεντρώθηκε στο δικαστικό πραξικόπημα σε βάρος των συμβασιούχων, το 2007, που μεθοδεύτηκε από την τότε ηγεσία του Αρείου Πάγου (Ρ. Κεδίκογλου και Γ. Σανιδά) και με τη γνωστή τηλεφωνική ψηφοφορία τριών αρεοπαγιτών οδήγησε στην ανατροπή προηγούμενης θετικής απόφασης για τους συμβασιούχους. Πρόσθεσε ότι η στάση αυτή του Α.Π. στηρίχθηκε στο νόμο 3385/2005 της Ν.Δ., που δίνει το δικαίωμα στον εισαγγελέα Α.Π. να ασκεί αναιρέσεις, όποτε ο ίδιος εκτιμά, κατά αποφάσεων ασφαλιστικών μέτρων που δικαιώνουν συμβασιούχους.
«Εζησα από τα μέσα το δικαστικό πραξικόπημα και ο ίδιος είχα προειδοποιήσει τον τότε πρόεδρο του Ελεγκτικού Γ. Κούρτη ότι θα είναι μεγάλη προσβολή για το δικαστήριο αν υιοθετηθεί αυτή η αντίληψη», είπε ο επίτιμος γενικός επίτροπος Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου Γ. Σχοινιωτάκης. Αναφερόταν στην απόφαση της Ολομέλειας του Ελ.Συν., τον Νοέμβριο του 2006, που έκρινε ως ανυπόστατες τις αποφάσεις πολιτικών δικαστηρίων που δικαίωναν συμβασιούχους, με συνέπεια να μην καταβάλλονται οι αποδοχές τους και να μένουν για χρόνια απλήρωτοι.
Με ειρωνική διάθεση, ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου Αρις Καζάκος αναφέρθηκε στην περιβόητη δήλωση του Θ. Πάγκαλου «μαζί τα φάγαμε τα λεφτά», παραπέμποντας στους ανθρώπους που ψάχνουν για δουλειά και ένα κομμάτι ψωμί.
Στην ημερίδα, που διοργάνωσε το Πανελλήνιο Συντονιστικό Συμβασιούχων, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι κομμάτων, υποψήφιοι περιφερειάρχες (Β. Κικίλιας, Θ. Παφίλης, Αλ. Μητρόπουλος), ο αντιπρόεδρος του ΔΣΑ Δ. Βερβεσσός, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος, ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χ. Αθανασίου κ.ά.
ΠΡΕΖΑ TV
25-10-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου