Πέμπτη, Οκτωβρίου 14, 2010

"ΚΑΘΑΡΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ"…ΣΙΓΟΥΡΑ ΓΙΩΡΓΑΚΗ…ΕΙΣΤΕ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΔΙΔΑΞΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΡΕΕΕ

Να πατάξει τη γραφειοκρατία την πολυνομία και τις νοοτροπίες του παρελθόντος που έχουν καταστήσει υπηρεσίες του δημοσίου σε ''κλειστά μαγαζάκια'' και φέουδα λειτουργώντας ως ''μήτρα διαφθοράς'' δήλωσε αποφασισμένος ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου από το βήμα της ανοικτής συζήτησης των εξαγωγέων στην Αθήνα με τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοΐδη.

Ο Πρωθυπουργός ο οποίος παρέστη αιφνιδιαστικά στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού κ. Χρυσοχοϊδη στο πλαίσιο κύκλου επαφών με τους εξαγωγείς όλης της χώρας, στο χαιρετισμό του ανέφερε ότι οι εξαγωγείς παρά τα εμπόδια της γραφειοκρατίας έχουν καταφέρει να αποτελέσουν με αξιοπιστία και συνέπεια αυτό που πρέπει να είναι η ελληνική επιχειρηματικότητα, δηλαδή δημιουργική, τολμηρή και αποτελεσματική προσφέροντας πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.

''Είμαστε αποφασισμένοι'' είπε ο Πρωθυπουργός ''να εγκαθιδρύσουμε καθαρούς και απλούς κανόνες στις σχέσεις επιχειρηματιών και πολιτείας γιατί γνωρίζουμε ότι η πολυνομία και πολυπλοκότητα των θεσμών αποτελούν μήτρα διαφθοράς''.

Ζήτησε δε τη βοήθεια του επιχειρηματικού κόσμου για την αλλαγή της νοοτροπίας σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα ώστε ειδικά το φορολογικό πλαίσιο να λειτουργεί κατά τρόπο ώστε να αντιμετωπίζει όλουςτουςέλληνες πολίτες ως αξιόπιστους εταίρους και όχι ως υπόπτους τους οποίους προσπαθει'να τιμωρήσει αδιακρίτως ενώ στοχεύει και στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

''Σεβόμαστε'' είπε χαρακτηριστικά ''την λειτουργία του κάθε ενός από εσάς και πιστεύουμε ότι πρέπει να ελέγχεται με τρόπο διαφανή χωρίς εξαρτήσεις και χωρίς συναλλαγές κάτω από το τραπέζι''.

Ενα από τα θέματα που τέθηκαν από τους επιχειρηματίες στον Πρωθυπουργό είναι η ανάγκη να δοθούν δυνατότητες στους νέους να αναδείξουν τις ιδέες τους και το δυναμισμό τους καθώς και να αποκτήσουν ως όραμα τη δημιουργικότητα. Η αναφορά αυτή ευαισθητοποίησε ιδιαίτερα το κ. Παπανδρέου ο οποίος συμφώνησε ότι ''πρέπει όλοι μαζί να δουλέψουμε για την αλλαγή νοοτροπίας. Πρέπει όλοι μαζί να ξυπνήσουμε το γίγαντα που σήμερα ...πίνει καφέ αλλά μπορεί να αναπτύξει τη δημιουργικότητά του και να επιτύχει αν του δοθεί η κατάλληλες ευκαιρίες''.

Νωρίτερα ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοΐδης είχε παρουσιάσει τις τέσσερις προτεραιότητες που θα στηριχθεί η πολιτική του για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και συγκεκριμένα τη στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων, την ενίσχυση της καινοτομίας και της ρευστότητας και τον έλεγχο της αγοράς.

Συγκεκριμένα ανακοίνωσε ότι εντός του επόμενου δεκαπενθήμερου θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ο νέος αναπτυξιακός νόμος ο οποίος θα περιλαμβάνει ειδικά μέτρα για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, καθώς και για τη νεανική επιχειρηματικότητας αλλά κι για την ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων. Μάλιστα ο υπουργός αναφέρθηκε στο κίνημα των νέων επιχειρηματιών που είναι αποφασισμένος να δημιουργήσει.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας το νομοσχέδιο για τη μετατροπή του ΤΕΜΠΜΕ σε Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης στο οποίο θα εισφερθούν 2 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και αναμένεται να κινητοποιήσει επιπλέον τραπεζικά κεφάλαια ύψους 3 δισ. ευρώ.

Επίσης στο πλαίσιο του ΕΤΕΑΝ εντάσσεται το ''εξοικονομώ κατ οίκον'' το οποίο χρηματοδοτεί το αντίστοιχο πρόγραμμα και στο οποίο εισφέρθηκαν ήδη 460 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και έγιναν προσφορές από 7 ελληνικές τράπεζες ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Εντός των επόμενων ημερών, μετά και την πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Ανάπτυξης και Οικονομικών με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών, αναμένεται να υπογραφούν οι γραπτές δεσμεύσεις από τις τράπεζες για τη διοχέτευση στην αγορά του 30% από τις εγγυήσεις που τους έχουν εκχωρηθεί από το δημόσιο.

Αυτές τις ημέρες βρίσκονται στην Αθήνα εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προκειμένου να εξασφαλιστεί η εγγύηση του δημοσίου ώστε οι ελληνικές τράπεζες να μπορέσουν να προχωρήσουν σε νέες δανειοδοτήσεις επιχειρήσεων.

Ο υπουργός κάλεσε για μια ακόμη φορά τις πολυεθνικές να προχωρήσουν σε μειώσεις τιμών διότι όπως είπε υπάρχουν στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι στην αγορά μας υπερτιμολογούνται προϊόντα μέχρι και 30% από ότι πωλούνται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σε ότι αφορά στο ΕΣΠΑ, ο υπουργός τόνισε ότι δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής και θα υπάρξουν δράσεις για την υπέρβαση της κρίσης με την αναμόρφωσή του στις αρχές του 2011.

Τέλος, προανήγγειλε την ίδρυση Ταμείου Εξωστρέφειας η μορφή του οποίου θα καθοριστεί μετά από διαβούλευση με τους φορείς ενώ αντίστοιχος διάλογος θα γίνει και για άλλους εξαγωγικούς φορείς όπως είναι ο ΟΠΕ κλπ.

Από την πλευρά της, η κυρία Σακελλαρίδη αλλά και οι επιχειρηματίες που μίλησαν αναφέρθηκαν στα προβλήματα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και στα αντικίνητρα που δημιουργεί η γραφειοκρατία και η πολυνομία.

ΠΡΕΖΑ TV
14-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: