Πέμπτη, Οκτωβρίου 14, 2010

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΠΑΚΕΤΟ ΣΤΟΥΣ ΧΑµΗΛΟµΙΣΘΟΥΣ

Επιµονή στο πρόγραµµα που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση δηλώνει η κυβέρνηση, ό,τι κι αν σηµαίνει αυτό. Παράλληλα αφήνει να διαρρεύσει ότι από τον σχεδιασµό που υπάρχει απουσιάζει η λήψη νέων µέτρων.

Οπως προέκυψε µετά τη συνεδρίαση της οµάδας στρατηγικού σχεδιασµού για το κυβερνητικό έργο υπό τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου χθες, προς το παρόν η κυβέρνηση δεν αντιµετωπίζει ενδεχόµενο να ληφθούν νέα µέτρα. Αυτό που την απασχολεί είναι πού θα βρεθούν κονδύλια για να µπορέσει να ανακουφίσει έως ένα βαθµό τις χαµηλότερες εισοδηµατικά τάξεις και τους συνταξιούχους, οι οποίοι κυρίως έχουν πληγεί από τα µέτρα λιτότητας της περασµένης άνοιξης.

Ανώνυµη κυβερνητική πηγή δήλωσε αργότερα για τη συνεδρίαση της οµάδας στρατηγικού σχεδιασµού ότι «υπάρχει σχέδιο.

Η κυβέρνηση συνεχίζει το πρόγραµµά της σύµφωνα µε τις δεσµεύσεις που έχει αναλάβει και επιµένουµε σε αυτό. Το θετικό είναι ότι ήδη υπάρχουν αποτελέσµατα και οι θυσίες των πολιτών πιάνουν τόπο».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός που δεσµεύθηκε κατά την οµιλία του στη ΔΕΘ ότι θα βρεθούν κάποια κονδύλια για την ενίσχυση των χαµηλόµισθων και των συνταξιούχων, προβληµατίζεται έντονα πώς θα υλοποιηθεί αυτή η δέσµευση, δεδοµένου ότι τυχόν παροχές αυτή την περίοδο θα µπορούσε να στείλουν λάθος µήνυµα προς την τρόικα και τις διεθνείς αγορές. Πέραν αυτού, υπάρχει και η αντικειµενική δυσκολία ότι η σηµαντική υστέρηση που παρουσιάζεται στα έσοδα του κράτους δεν επιτρέπει κανενός είδους παροχές τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.

Το θέµα αποτέλεσε αντικείµενο της συνεργασίας που είχαν µετά τη συνεδρίαση της οµάδας στρατηγικού σχεδιασµού ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου µε τον υπουργό Οικονοµικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Κατά τη συνεργασία Παπανδρέου - Παπακωνσταντίνου έγινε ανασκόπηση και της κατάστασης της ελληνικής οικονοµίας σε συνδυασµό µε τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Ο κ. Παπανδρέου φέρεται να ζήτησε από τον υπουργό Οικονοµικών να υπάρξει ένταση των προσπαθειών για περιστολή της φοροδιαφυγής και αύξηση των εσόδων του κράτους, ενώ συζήτησαν και για τον προϋπολογισµό του 2011. Ο Πρωθυπουργός είχε αλλεπάλληλες συνεργασίες και µε τους επικεφαλής του υπουργείου Εργασίας Λ. Κατσέλη και Γ. Κουτρουµάνη, καθώς και µε τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Πάντως, στη συνεδρίαση της οµάδας στρατηγικού σχεδιασµού υπήρξε κατά πληροφορίες σχεδιασµός για το δίµηνο που ακολουθεί µέχρι τη συζήτηση επί του προϋπολογισµού και αποφασίστηκε ένα πλαίσιο πολιτικής σε σχέση µε τις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση, οι οποίες ήδη αποτιµώνται κρίσιµες για τις προσεχείς πολιτικές εξελίξεις. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εκτιµήθηκε ότι η προσπάθεια της αντιπολίτευσης να δώσει στις εκλογές χαρακτήρα δηµοψηφίσµατος για το Μνηµόνιο φαίνεται να πέφτει στο κενό και οι πολίτες, όπως προκύπτει από τις δηµοσκοπήσεις, δείχνουν ότι θα ψηφίσουν µε αυτοδιοικητικά κριτήρια.

Υποστηρίχθηκε επίσης ότι στις προτεραιότητές της κυβέρνησης το προσεχές διάστηµα πρέπει να είναι η υλοποίηση των πολιτικών που έχουν δροµολογηθεί όπως η εξυγίανση του ΟΣΕ, το άνοιγµα και άλλων κλειστών επαγγελµάτων, καθώς και η υποστήριξη του αναπτυξιακού χαρακτήρα του προϋπολογισµού.

ΠΡΕΖΑ TV
14-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: