Τρίτη, Οκτωβρίου 12, 2010

ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗ ΣΤΟ ΟΡΥΧΕΙΟ ΜΑΥΡΟΠΗΓΗΣ…ΠΑΡΑΛΙΓΟ ΝΑ ΕΙΧΑΜΕ ΕΚΑΤΟΜΒΗ ΝΕΚΡΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ…

Μεγάλη ανησυχία έχει προξενήσει στη Μαυροπηγή η κατολίσθηση που προκλήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Ορυχείο Μαυροπηγής και είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσει μέρος αγροκτήματος το οποίο δεν έχει απαλλοτριωθεί από τη ΔΕΗ, αλλά η ΔΕΗ συνεχίζει την εξορυκτική δραστηριότητα γύρω από το συγκεκριμένο- επίδικο αγρόκτημα το οποίο έχει μετατραπεί σε ?νησί? που άρχισε να καταρρέει στο ορυχείο.
Από ευτύχημα μάλιστα δεν υπήρξαν θύματα, καθώς την ώρα της κατολίσθησης που παρέσυρε τον φράχτη και μέρος του αγροκτήματος δεν υπήρχε κάποιος στο συγκεκριμένο σημείο.
«Ευτυχώς που δεν ήμασταν εδώ εκείνη τη στιγμή» δήλωσε ο ιδιοκτήτης του κτήματος κ. Βασίλης Μήτρου, λέγοντας πως η κατολίσθηση του ορυχείου «πήρε μέσα όλο το φράχτη και πως από στιγμή σε στιγμή θα πέσει το κτήμα και από την άλλη μεριά, όλο το χωράφι πέφτει».
Σύμφωνα με τον γιο του ιδιοκτήτη και πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Μαυροπηγής Σπύρο Μήτρου «ολόκληρη η περιοχή αρχίζει και γίνεται επικίνδυνη όχι μόνο για το χωριό αλλά και για τους ίδιους τους εργαζόμενους στο ορυχείο Μαυροπηγής, αφού έχουν πάρει το δρόμο και έχουν πάρει το χωράφι, έχουν πέσει 3 στρέμματα». Κατηγόρησε μάλιστα τη ΔΕΗ ότι «σκέφτεται μόνο το κόστος της απαλλοτρίωσης του χωριού και όχι την ασφάλεια των κατοίκων του» και προανήγγειλε ότι ο πατέρας του θα καταθέσει μήνυση κατά του ορυχειάρχη και κατά παντός υπευθύνου», διότι «δεν μπορούν στο βωμό της ενέργειας να παίζουν άλλο με τις ζωές μας», όπως είπε.
Την ανησυχία του δήμου Πτολεμαΐδας εξέφρασε ο αντιδήμαρχος ανάπτυξης- έργων Αθανάσιος Βούρας, ο οποίος έσπευσε στον τόπο με το που πληροφορήθηκε το συμβάν και δήλωσε ότι ο δήμος θα διερευνήσει το γεγονός προκειμένου να ελεγχθεί τυχόν ευθύνη της ΔΕΗ ώστε, αν χρειαστεί, να κινηθεί ο δήμος δικαστικά.
Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για το αγρόκτημα του κατοίκου της Μαυροπηγής κ. Βασίλη Μήτρου, έκτασης 24 στρεμμάτων, το οποίο αποτελεί μήλον της έριδος για τη ΔΕΗ από τον περασμένο Νοέμβριο που η επιχείρηση προσπάθησε να επεκτείνει σ? αυτό τις σκαπτικές εργασίες, όμως σκόνταψε στην απόφαση του δικαστηρίου που έκρινε άκυρη τη διαδικασία απαλλοτρίωσης του συγκεκριμένου αγροτεμαχίου.
Σύμφωνα με το νομικό σύμβουλο του κ. Μήτρου, δικηγόρο Κυριάκο Σπόντη, η ΔΕΗ συνεχίζει παράνομα εξορυκτικές δραστηριότητες σύριζα στο αγρόκτημα του πελάτη του, «εργασίες που είχαν ως αποτέλεσμα να καταρρεύσει το κτήμα, πράγμα για το οποίο είχαμε προειδοποιήσει έγκαιρα». Πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν απομένει παρά η δικαστική προσφυγή, αφού η ΔΕΗ επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε ένα κτήμα που δεν έχει απαλλοτριωθεί λόγω μη έγκαιρης καταβολής των χρημάτων της αποζημίωσης από την απαλλοτρίωση στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με συνέπεια να κριθεί άκυρη η απαλλοτρίωση, ενώ επισήμανε επίσης ότι η ΔΕΗ συνεχίζει τις εργασίες παρά την έγγραφη εντολή από την Επιθεώρηση Μεταλλείων «για άμεση διακοπή των εργασιών εκμετάλλευσης του συγκεκριμένου ορυχείου εφόσον δεν διασφαλίζεται προχώρηση των μετώπων».

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

ΠΡΕΖΑ TV
12-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: