Τετάρτη, Οκτωβρίου 20, 2010

ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ “ΧΡΥΣΑΦΙ” ΤΑ ΞΥΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΤΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ ΤΟΥΣ

Βαθιά το χέρι στην τσέπη καλούνται να βάλουν δεκάδες οικογένειες αγροτών από τα ορεινά χωριά της περιοχής του Βοΐου Κοζάνης, προκειμένου να εξασφαλίσουν την αναγκαία ξυλεία, ώστε να ζεστάνουν τα σπίτια τους κατά τη χειμερινή περίοδο. Η αλλαγή στον τρόπο προμήθειας της ξυλείας έχει προκαλέσει σημαντική οικονομική επιβάρυνση στα νοικοκυριά, που ούτως ή άλλως είναι αναγκασμένα να τα βγάζουν πέρα με χαμηλές συντάξεις.“Μέχρι και πέρυσι είχαμε τη δυνατότητα να υλοτομούμε με δική μας ευθύνη, δεδομένου ότι σύμφωνα με νόμο του 1964 τα δάση θεωρούνται ιδιοκτησία των κατοίκων των γειτονικών χωριών. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζαμε την αναγκαία ξυλεία με πολύ χαμηλό κόστος. Από φέτος, όμως, το δασαρχείο αποφάσισε η υλοτόμηση να γίνεται με τη χρήση συνεργείων, τα οποία εμείς είμαστε αναγκασμένοι να πληρώνουμε, για να εξασφαλίσουμε τα ξύλα που είναι απαραίτητα για τη θέρμανσή μας τον χειμώνα”, αναφέρει ο Τάσος Παπαδόπουλος, κάτοικος του χωριού Πεπονιά Βοΐου.
Όπως σημειώνει ο ίδιος, μέχρι και πέρυσι κάθε τόνος ξυλείας στοίχιζε στις οικογένειες της περιοχής γύρω στα δώδεκα ευρώ, ενώ φέτος το κόστος αυτό ξεπερνά τα πενήντα ευρώ. “Κάθε οικογένεια χρειάζεται περίπου δέκα τόνους ξυλείας, καθώς ο χειμώνας στις ορεινές περιοχές όπου ζούμε είναι βαρύς και μεγάλης διάρκειας. Τα κόστη που προκύπτουν είναι τεράστια, ιδιαίτερα εάν αναλογιστεί κανείς ότι οι περισσότεροι κάτοικοι των γειτονικών χωριών είναι ηλικιωμένοι άνθρωποι, που ζουν με εξαιρετικά χαμηλές συντάξεις της τάξης των διακοσίων έως το πολύ τετρακοσίων ευρώ”, υπογραμμίζει ο κ. Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι “είναι βαρύ να μας ζητάμε να πληρώσουμε για αυτό που το κράτος μας έχει νόμιμα παραχωρήσει ήδη από το 1964. Μοιάζει σαν ορισμένοι να θέλουν να μας εξοντώσουν, με τη φτώχεια και την εγκατάλειψη”.
Σύμφωνα με το δασαρχείο Τσοτυλίου, με στόχο την προστασία των δασικών εκτάσεων, η διεύθυνση δασών Κοζάνης επέλεξε έναν πιο οργανωμένο τρόπο για την υλοτομία. “Μέχρι και πέρυσι οι υλοτομίες ήταν αποψιλωτικές, δηλαδή σε κάθε στρέμμα απέμεναν δέκα έως δώδεκα δέντρα. Από φέτος, όμως, σύμφωνα με την οδηγία της διεύθυνσης δασών, οι υλοτομίες είναι καλλιεργητικές, δηλαδή κόβονται αποκλειστικά τα ξερά και κατεστραμμένα δέντρα”, εξηγεί ο υπάλληλος του δασαρχείου Τσοτυλίου Θανάσης Λαγόπουλος, σημειώνοντας ότι φέτος ήταν η πρώτη χρονιά που η υλοτόμηση έγινε με τόσο οργανωμένο τρόπο.

Της Βαρβάρας Ζούκα

ΠΡΕΖΑ TV
20-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: