Τετάρτη, Οκτωβρίου 06, 2010

ΕΠΕΣΕ ΔΝΤ ΣΤΗ ΣΙΤΙΣΗ ΤΟΥ ΑΠΘ… Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΞΟΡΙΣΕ ΤΙΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ… ΦΑΓΗΤΟ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟ

«Χωρίς το πάσο... θα πεινάσω»! Αποκλειστικά και μόνο με την επίδειξη της φοιτητικής ταυτότητας θα επιτρέπεται πλέον η σίτιση στη Φοιτητική Λέσχη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, λόγω οικονομικής κρίσης! «Σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, με πρωτοφανείς περικοπές της δημόσιας χρηματοδότησης και καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια ενίσχυσης της φοιτητικής λέσχης από πόρους του πανεπιστημίου, πρέπει να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της, καθώς και το δικαίωμα δωρεάν σίτισης για όλους τους φοιτητές, ανεξαρτήτως εισοδήματος», ανακοίνωσε χθες το ΑΠΘ.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις από κάποιες φοιτητικές νεολαίες, ενώ μέλη των ΕΑΑΚ πραγματοποίησαν διαμαρτυρία, για τον αποκλεισμό απόρων και ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων από τη σίτιση. Γεγονός είναι ότι, χρόνια τώρα, αρκετοί Τσιγγάνοι, αλλοδαποί μετανάστες και άστεγοι, έβρισκαν στη φοιτητική λέσχη του ΑΠΘ μια μερίδα ζεστό φαΐ και λίγο ψωμί.

«Δυστυχώς, πρόκειται για ένα αναγκαίο μέτρο, καθώς εξαιτίας της οικονομικής κρίσης δεν υπάρχουν περιθώρια ενίσχυσης της φοιτητικής λέσχης από το πανεπιστήμιο, ώστε να μπορεί να συντηρεί τη σίτιση και μη δικαιούχων, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, όπως για παράδειγμα σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες», δήλωσε ο πρύτανης Γιάννης Μυλόπουλος. Συμπλήρωσε πάντως ότι «γίνονται προσπάθειες ανεύρεσης συμπληρωματικής χρηματοδότησης της λέσχης από φορείς, όπως η Εκκλησία και ο δήμος, που έχουν ως αποστολή την παροχή κοινωνικού έργου».

Στις δύο λέσχες του πανεπιστημίου γίνεται καθημερινά έλεγχος και καταμέτρηση του αριθμού σιτιζόμενων, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί περίπου κατά το ήμισυ ο αριθμός των ατόμων που προσέρχονται. Σύμφωνα με τα περσινά δεδομένα, ο προϋπολογισμός για τη λειτουργία της φοιτητικής λέσχης έφτασε τα 8,5 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία το πανεπιστήμιο διέθεσε 2,7 εκατομμύρια, ώστε να συνεχιστεί η σίτιση και μη δικαιούχων. Καθημερινά σιτίζονταν μόνο σε ένα γεύμα 8-10 χιλιάδες άτομα.
Ν.ΦΩΤ.

ΠΡΕΖΑ TV
6-10-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

πρέζα, οι μόνες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες που πρέπει το πανεπιστήμιο να ταίζει, είναι οι φοιτητές. ΤΕΛΟΣ. τους υπόλοιπους ίσως κάποια κοινωνική υπηρεσία. Ετσι πηδάμε λίγο ακόμα το πανεπιστήμιο. Και πλάκα πλάκα, ουκ ολίγες φορές έχω φάει εκεί (και αθηναίος παρακαλώ).κομμένα αυτά