Κυριακή, Οκτωβρίου 17, 2010

ΧΑΣΑΜΕ ΤΟ ΣΤΟΧΟ, ΖΗΤΑΜΕ ΤΟ «ΕΥΓΕ»…ΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΓΙ’ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ…

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ

Πρόσθετη αύξηση του ελλείμματος του 2010 έως και κατά 1% του ΑΕΠ (δηλαδή κατά 2,4 δισ. ευρώ) απειλεί να φέρει η δημοσιονομική απογραφή για την περίοδο 2006 - 2009. Το ποσό αυτό υπολόγιζαν την προηγούμενη Παρασκευή κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου με βάση ανεπίσημη πληροφόρηση που είχαν από τη Ευrostat, η οποία θα δώσει το ραπόρτο εντός της εβδομάδος.

Αν το ποσό αυτό επαληθευτεί, μπορεί να ανατρέψει όλο τον προγραμματισμό του μνημονίου. Θα οδηγήσει σε έλλειμμα περί το 8,8% του ΑΕΠ αντί για 7,8% το 2010, ακόμη και αν η Ελλάδα το μειώσει κατά 14,2 δισ. ευρώ, όπως υποχρεούται βάσει μνημονίου (κάτι που παραμένει αμφίβολο).

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου στις επίσημες δηλώσεις τους παραμένουν αισιόδοξα ότι η απογραφή δεν θα προκαλέσει μεγάλη ανατροπή. Ωστόσο, σε κατ' ιδίαν συζητήσεις εκφράζουν την αγωνία τους.

Μήνυμα υποστήριξης έχει ήδη δοθεί από την σύνοδο του ΔΝΤ, αν και ο Ντομινίκ Στρος Καν χαρακτήρισε «ατυχή εξέλιξη» την αναθεώρηση των ελληνικών στοιχείων. Η δεύτερη πράξη όμως θα παιχτεί αύριο και μεθαύριο στο Λουξεμβούργο.

Στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών ο Γ. Παπακωνσταντίνου και ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γ. Ζανιάς θα επιχειρήσουν να διασφαλίσουν την στήριξη της Ε.Ε. Οπως εξηγεί αρμόδιο στέλεχος, «θα πρέπει να μας δώσουν συγχαρητήρια γιατί επιτυγχάνουμε μία μείωση ρεκόρ σε ένα χρόνο και μάλιστα υπό συνθήκες ύφεσης και να μας αφήσουν να μειώσουμε το επιπλέον έλλειμμα το 2011, δίνοντας στις αγορές το στίγμα της επιτυχίας του προγράμματος».

Η οικονομική διπλωματία ξεδιπλώνεται σε δύο επίπεδα:

1 Θα επιχειρηθεί να εξασφαλιστούν τις επόμενες ημέρες δηλώσεις ξένων αξιωματούχων που θα στηρίζουν την κυβέρνηση. Δηλαδή, να αποδέχονται ότι αφού το έλλειμμα ξεκινά από υψηλότερο σημείο το 2009 (15-15,6% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την καταμέτρηση της προηγούμενης εβδομάδας) είναι λογικό να «κάτσει» σε υψηλότερα επίπεδα και το 2010 (περί το 8,8% του ΑΕΠ από 7,8% που είναι ο επίσημος στόχος).

2 Παρά τις διαψεύσεις, αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι θα συνεχισθεί και η συζήτηση περί παράτασης του μνημονίου παράλληλα με την παράταση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου. Δηλαδή η δυνατότητα της κυβέρνησης, αν δεν μπορέσει να «βγει» στις αγορές έως το 2013, να λάβει και άλλα δάνεια από την τρόικα με το... αζημίωτο, με τη λήψη νέων δεσμεύσεων για μέτρα «προσαρμογής».

Σημειώνεται ότι εκτός από το έλλειμμα αυξάνεται και το χρέος κατά 7-10% του ΑΕΠ. Ετσι γίνεται ακόμη πιο μεγάλο το «βάρος» αναχρηματοδότησής του.

Με βάση την εικόνα που είχε διαμορφωθεί την προηγούμενη εβδομάδα, η συνολική επιβάρυνση του ελλείμματος για το 2010 από την αναθεώρηση υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 4 δισ. ευρώ. Ωστόσο, από το ποσό αυτό 1,9 δισ. ευρώ δεν θα «φανούν» καθώς αντισταθμίζονται από δύο παράγοντες: τις καταπτώσεις εγγυήσεων και τις δαπάνες για πράξεις swaps που πλέον δεν θα εγγράφονται ως δαπάνες στον προϋπολογισμό του 2010.

Το ποσό που απομένει (και αρμόδια στελέχη υπολογίζουν ότι μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 2,4 δισ. ευρώ) είναι αυτό που θα αυξήσει το έλλειμμα.

Το «βάρος» της πρόσθετης προσαρμογής (αν περάσει από την έγκριση της τρόικας) θα μεταφερθεί στο 2011. Δηλαδή, θα διευρυνθεί ισόποσα ο στόχος μείωσης του ελλείμματος, που σήμερα είναι 2,2 δισ. ευρώ.

Στελέχη αναφέρουν ότι το ποσό αυτό καλύπτεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τις αντίστοιχες προβλέψεις που ήδη υπάρχουν (καταπτώσεις εγγυήσεων και πράξεις swaps 2,3 δισ. ευρώ).

Ολα αυτά υπό δύο προϋποθέσεις:

*Οτι ΔΕΚΟ και φορείς δεν θα δημιουργήσουν άλλα χρέη.

*Οτι θα αποδώσουν τα μέτρα του προϋπολογισμού φέτος και το 2011 και δεν θα δημιουργηθούν νέες «τρύπες».

ΠΡΕΖΑ TV
17-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: