Τετάρτη, Οκτωβρίου 13, 2010

«ΤΣΟΥΝΑΜΙ» ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ ΓΙΑ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Αύξηση καταγγελιών που αφορούν ρατσιστικό περιεχόμενο στο Διαδίκτυο κατέγραψε τους πρώτους οκτώ μήνες του 2010 η ανοιχτή γραμμή καταγγελιών για παράνομο περιεχόμενο του Διαδικτύου SafeLine. gr. Οι συνολικές καταγγελίες που δέχθηκε η γραμμή για το ίδιο χρονικό διάστημα ήταν 1.270 (αύξηση 114% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009). Από το σύνολο των καταγγελιών τους τελευταίους 20 μήνες, το 9% αφορούσε ρατσιστικό περιεχόμενο, όταν το αντίστοιχο ποσοστό διεθνώς, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Σύνδεσμο Ανοιχτών Γραμμών INHOPE, είναι 0,5%. «Αυτή η εξέλιξη μας εξέπληξε», σχολίασε ο πρόεδρος της SafeNet δρ Νίκος Φρυδάς.

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από τα στοιχεία που κοινοποίησε χθες το Safe Line είναι ο αυξανόμενος αριθμός καταγγελιών για συμπεριφορά χρηστών κοινωνικών δικτύων (όπως το Facebook). Αυτές αφορούν συνολικά το 38% των καταγγελιών της γραμμής και έχουν να κάνουν με υποκλοπές ταυτότητας, ηλεκτρονικό εκφοβισμό, αποπλάνηση ανηλίκων, υποκλοπές κωδικών πρόσβασης. Τα παραπάνω επιβεβαιώνει και η αστυνομία, καθώς, σύμφωνα αξιωματικό, από τις περίπου 40 - 50 καταγγελίες που δέχεται καθημερινά το Tμήμα Δίωξης Hλεκτρονικού Eγκλήματος, οι 15 αφορούν το Facebook. Ο κ. Φρυδάς εκτίμησε ότι οι εν λόγω καταγγελίες αναμένεται να αυξηθούν εξαιτίας της δημοφιλίας των κοινωνικών δικτύων, αλλά και της επιπολαιότητας των εφήβων χρηστών τους.

Από το σύνολο των καταγγελιών το 34% έχει να κάνει με θέματα ρατσισμού, ξενοφοβίας, εξύβρισης και συκοφαντικής δυσφήμισης, το 21% αφορά κακοποίηση παιδιών και πορνογραφία, το 26% οικονομικές απάτες, κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, ενοχλητική αλληλογραφία, το 19% παράβαση προσωπικών δεδομένων και υποκλοπή ταυτότητας.

ΠΡΕΖΑ TV
13-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: