Δευτέρα, Οκτωβρίου 25, 2010

ΟΤΙ ΤΟΥ ΚΑΥΛΩΣΕΙ ΚΑΝΕΙ Ο ΣΑΡΚΟΖΙ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΠΑΡΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ

Στο χαµηλότερο ώς τώρα σηµείο είχε φτάσει χθες η δηµοτικότητα του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, καθώς οι διαµαρτυρίες κατά της µεταρρύθµισης του συνταξιοδοτικού συστήµατος που προωθεί έχουν προκαλέσει ελλείψεις στα καύσιµα και χάος στις µετακινήσεις, ενώ αρχίζει σχολική αργία.

Παρά τις επιδροµές των ειδικών µονάδων της Αστυνοµίας, την περασµένη εβδοµάδα, για να σπάσουν τον αποκλεισµό των διυλιστηρίων από τους απεργούς, τα 12 διυλιστήρια της Γαλλίας ήταν και πάλι χθες αποκλεισµένα, όπως και τα λιµάνια της Μασσαλίας και της Χάβρης, όπου εξακολουθούν να βρίσκονται αγκυροβοληµένα δεκάδες δεξαµενόπλοια περιµένοντας να ξεφορτώσουν. Αυτές που πλήττονται περισσότερο από τις ελλείψεις καυσίµων είναι οι περιφέρειες της Βρετάνης, του Λίγηρα-Ατλαντικού και της Οβέρνης στη Βορειοδυτική και την Κεντρική Γαλλία. Αρκετοί ποδοσφαιρικοί αγώνες το Σαββατοκύριακο χρειάστηκε να αναβληθούν. Και αυτά ενώ την Παρασκευή ο Σαρκοζί είχε κερδίσει µια νίκη, µε την έγκριση από τη Γερουσία (µε ψήφους 177 έναντι 153) του νοµοσχεδίου για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Ο προεδρικός σύµβουλος Ρεµόν Σουµπί είπε χθες πως το νοµοσχέδιο θα εγκριθεί πιθανότατα την Τετάρτη και ο νόµος θα δηµοσιευτεί στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως γύρω στις 15 Νοεµβρίου. Ωστόσο τα συνδικάτα έχουν ήδη ανακοινώσει δύο ηµέρες πανεθνικής διαµαρτυρίας, την ερχόµενη Πέµπτη και στις 6 Νοεµβρίου.

Οι απεργίες στους σιδηροδρόµους θα συνεχιστούν. Στη Μασσαλία, όπου απεργούν οι εργάτες αποκοµιδής απορριµµάτων, 9.000 τόνοι σκουπιδιών είχαν συσσωρευτεί χθες στους δρόµους. Οι απεργοί των διυλιστηρίων δεν υποχωρούν. Εργαζόµενοι σε δύο διυλιστήρια ψήφισαν να συνεχίσουν την απεργία αυτή την εβδοµάδα και αναµένονται οι αποφάσεις και των συναδέλφων τους. Ο Σουµπί δήλωσε ότι οι ελλείψεις καυσίµων έχουν περιοριστεί, όµως παραδέχθηκε πως το ένα τέταρτο των πρατηρίων σε όλη τη Γαλλία παραµένουν κλειστά. Οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο είναι η Δυτική Γαλλία και η περιοχή του Παρισιού. «Η κατάσταση θα βελτιωθεί, αλλά αργά, σταδιακά», τόνισε ο σύµβουλος του Σαρκοζί.

Δηµοσκοπήσεις
Στο µεταξύ, δηµοσκόπηση που δηµοσιεύτηκε χθες από τη «Ζουρνάλ ντι Ντιµάνς» δείχνει πως µόνον 29% των Γάλλων είναι ικανοποιηµένοι από τις επιδόσεις του Σαρκοζί. Το ποσοστό αυτό είναι κατά 3% µικρότερο από τον Σεπτέµβριο και το χαµηλότερο ποσοστό δηµοτικότητας του γάλλου προέδρου από το 2007 που ανέλαβε την προεδρία. Σύµφωνα µε την εφηµερίδα, πρόκειται για ένα από τα χαµηλότερα ποσοστά δηµοτικότητας που είχε ποτέ γάλλος πρόεδρος.

Δηµοσκοπήσεις δείχνουν επίσης πως σηµαντική πλειοψηφία του γαλλικού λαού, που φτάνει ώς και τα δύο τρίτα, υποστηρίζει τους απεργούς . «Η διαµαρτυρία για τις συντάξεις έχει συλλάβει την περιφρόνηση του λαού για τον Σαρκοζί», λέει στον ανταποκριτή των «Φαϊνάνσιαλ Τάιµς» ένας διαδηλωτής ονόµατι Πολ. «Δεν βρίσκοµαι εδώ εξαιτίας των συντάξεων», προσθέτει. «Είµαι εδώ για να κάνω τον Σαρκό να πληρώσει και για να γίνει επιτέλους κάτι». Και αυτό το απρόβλεπτο «κάτι», ο κίνδυνος από την αυξανόµενη κοινωνική ένταση και την αναταραχή, είναι που ανησυχεί τη γαλλική κυβέρνηση.

«ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ είναι το πρόσχηµα για να εκφραστεί µια βαθύτερη δυσαρέσκεια, η οποία υπερβαίνει τα χρόνια των εισφορών που πρέπει να πληρώσει κανείς, που υπερβαίνει ακόµη και την κυβέρνηση Σαρκοζί. Η αλήθεια είναι πως η Γαλλία δεν λειτουργεί, είναι ένα µέρος φανταστικό για τους τουρίστες, αλλά όχι και για όποιον είναι αναγκασµένος να ζει εκεί. Η συµβουλή µου είναι: κάνετε όπως εγώ και όπως άλλοι δυόµισι εκατοµµύρια συµπατριώτες µας. Φύγετε».

Την προτροπή προς τους Γάλλους να αναχωρήσουν από την πατρίδα τους απευθύνει η 46χρονη γαλλίδα συγγραφέας Κορίν Μαϊέρ, η οποία έχει ήδη µετακοµίσει στις Βρυξέλλες. Αφού τα έβαλε µε τον κόσµο της εργασίας («Καληµέρα τεµπελιά») και µε την εµµονή στη µητρότητα («Κανένα παιδί»), η Μαϊέρ τα βάζει τώρα µε τη Γαλλία. Το βιβλίο της µε τίτλο «Αντίο Γαλλία, σαράντα λόγοι για να εγκαταλείψετε τη χώρα σας», κυκλοφορεί αυτές τις ταραγµένες µέρες από τις Εκδόσεις Flammmarion.

«Δυσαρέσκεια»
Η Μαϊέρ πιστεύει πως οι Γάλλοι δεν κατεβαίνουν στους δρόµους τόσο για τις συντάξεις, αλλά εξαιτίας «µιας τεράστιας δυσαρέσκειας που διαπνέει πολύ διαφορετικά στρώµατα του πληθυσµού, από τους δηµοσίους υπάλληλους ώς τους φοιτητές». Σε συνέντευξή της στην ιταλική «Κοριέρε ντέλα Σέρα», η συγγραφέας τονίζει πως οι Γάλλοι είναι δυστυχισµένοι και οργισµένοι, επειδή «η Γαλλία είναι µια χώρα στην οποία δεν µπορείς πια να κάνεις τίποτε, ούτε τα απλούστερα πράγµατα, όπως να νοικιάσεις ένα διαµέρισµα. Στο Παρίσι, αυτό είναι αδύνατο αν δεν είσαι δισεκατοµµυριούχος µε γονείς δισεκατοµµυριούχους έτοιµους να παράσχουν εγγυήσεις και µε εργοδότη και µισθολογικό πακέτο. Πριν από τέσσερα χρόνια έψαχνα σπίτι, στο τέλος βρέθηκα να παρακαλώ γονυπετής τον ιδιοκτήτη.

Μετά σκέφτηκα πως έχουµε ξεπεράσει τα όρια. Και πήγα στις Βρυξέλλες, όπου η ζωή είναι πιο εύκολη».

Η γαλλική κοινωνία είναι µπλοκαρισµένη, λέει η Μαϊέρ. «Οι νέοι πιστεύουν ότι δεν έχουν µέλλον, αν δεν γνωρίζεις τους σωστούς ανθρώπους δεν µπορείς να κινηθείς, κανένας δεν θα σου δώσει σπίτι ή δουλειά», λέει. «Μια πολύ µικρή πολιτική, πνευµατική και οικονοµική ελίτ έχει στο χέρι τη χώρα και τη διαχειρίζεται µέσω των δικτύων της, τα οποία είναι αδύνατο να προσπελάσεις».

ΠΡΕΖΑ TV
25-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: