Παρασκευή, Οκτωβρίου 29, 2010

ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΣΤΟΝ ΑΣΩΠΟ

Υποψήφια για νέα καταδίκη η Ελλάδα λόγω ρύπανσης και με αφορμή τον Ασωπό ποταμό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κινήσει νομική διαδικασία με αριθμό 2074/2010 διότι «η Ελλάδα δεν έχει κατορθώσει μέχρι στιγμής να θεσπίσει τα αναγκαία σχέδια και προγράμματα για την επίτευξη της καλής κατάστασης των υδάτων, ούτε τα έχει κοινοποιήσει στην Κομισιόν, όπως προβλεπόταν μέχρι τις 22 Μαρτίου 2010».

Τα παραπάνω προκύπτουν από απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου Γ. Πότοτσνικ έπειτα από ερώτηση του ευρωβουλευτή Ν. Χουντή (ΣΥΡΙΖΑ). Στην ερώτησή του ο κ. Χουντής αναφερόταν στην επιδημιολογική μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη στα Οινόφυτα και δείχνει πως η κυριότερη αιτία αύξησης θανάτων από σπάνιες μορφές καρκίνου είναι η ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου στο νερό. Επίσης ρωτούσε αν οι ελληνικές αρχές έχουν χαρακτηρίσει το χρώμιο ως σημαντικό εθνικό ρύπο και καλούσε την Επιτροπή να πάρει μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και των πολιτών.

Στην απάντησή του ο κ. Πότοτσνικ θυμίζει ότι από το 2000 ισχύει οδηγία για την καλή κατάσταση όλων των υδάτων (ποτάμια, λίμνες, υπόγεια και παράκτια), η οποία επιβάλλει την εκπόνηση σχεδίων και προγραμμάτων για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων μέχρι τις 22/12/2009 και την κοινοποίησή τους στην Επιτροπή μέχρι τις 22/3/2010. Ολα τα παραπάνω δεν έχουν συμβεί, με αποτέλεσμα να έχει ξεκινήσει νομική διαδικασία επί παραβάσει.

ΠΡΕΖΑ TV
29-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: