Σάββατο, Οκτωβρίου 09, 2010

ΧΩΡΙΣ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ Η ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΩΓΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Την ηχογράφηση της δίκης, προκειμένου να υπάρξει λεπτομερειακή απόδοση της ακροαματικής διαδικασίας αλλά και άμεση πρόσβασή τους στα πρακτικά, ζήτησαν χθες συνήγοροι κατηγορουμένων στην υπόθεση για το αποκαλούμενο «συνδικάτο του εγκλήματος», στο οποίο αποδίδεται μεταξύ άλλων και η απαγωγή του εφοπλιστή κ. Περικλή Παναγόπουλου.
Οι συνήγοροι κατά την ανάπτυξη του σχετικού αιτήματός τους υποστήριξαν ότι υπάρχει η υποδομή να γίνει η ηχογράφηση των μαρτυρικών καταθέσεων κ.λπ., όπως είχε γίνει και στη δίκη για την υπόθεση της 17Ν. Ωστόσο το δικαστήριο απέρριψε το σχετικό αίτημα (που ήταν και το πρώτο), με το αιτιολογικό ότι δεν είναι δυνατό να γίνει κάτι τέτοιο «για λόγους οικονομικούς» (παρότι οι συνήγοροι προσφέρθηκαν να συνεισφέρουν οικονομικά ώστε εταιρεία επισήμως να αναλάβει την απομαγνητοφώνηση των πρακτικών).

Στο εδώλιο κάθονται 20 άτομα, ανάμεσα στους οποίους ο Π. Βλαστός ο οποίος φέρεται ως ο ιθύνων νους της εγκληματικής οργάνωσης. Ο Βλαστός χθες ζήτησε από το δικαστήριο να έχει μία «δίκαιη δίκη» και συμπλήρωσε: «Εχω την αίσθηση ότι όλα είναι βιαστικά και ότι η ετυμηγορία είναι προαποφασισμένη. Αν είναι έτσι ρίξτε μου 300 χρόνια να πάω στη φυλακή που έχει γίνει το σπίτι μου. Δεν λέω ότι είμαι αθώος, αλλά θα πω με ειλικρίνεια αυτά που έχω κάνει και αυτά που δεν έχω κάνει, αλλά για τα οποία κατηγορούμαι». Πρόεδρος: Θα σας δικάσουμε δίκαια.

Χθες με την έναρξη της διαδικασίας έγινε η εκφώνηση των μαρτύρων κατηγορητηρίου, με τον κ. Παναγόπουλο και την σύζυγό του να είναι εκ των πρώτων που θα καταθέσουν. Ωστόσο επειδή μέχρι τότε θα προηγηθεί από τους συνηγόρους σειρά ενστάσεων, ο κ. Παναγόπουλος επικαλούμενος λόγους υγείας ζήτησε να αποχωρήσει από το δικαστήριο και να ειδοποιηθεί να καταθέσει όταν θα έλθει η σειρά του ιδίου και της οικογένειάς του (της συζύγου του και του γιου του).

Το αίτημα έγινε δεκτό από το δικαστήριο που αποφάσισε οι εν λόγω μάρτυρες να ειδοποιηθούν την κατάλληλη στιγμή μέσω της γραμματείας της έδρας.

Το βούλευμα βασίζεται σε σημαντικό βαθμό στις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που έχει λάβει η ΕΥΠ και οι οποίες φέρονται ότι έγιναν μεταξύ των εμπλεκομένων και τις οποίες προσβάλλουν με ενστάσεις τους οι συνήγοροι υπεράσπισης χαρακτηρίζοντάς τες ως μη νόμιμες. Η δίκη συνεχίζεται την Τρίτη.

Ο εφοπλιστής κ. Παναγόπουλος δεν έχει δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής, δηλ. δεν έχει στραφεί δικαστικώς κατά κατηγορουμένων για να ζητήσει χρηματική ικανοποίηση λόγω της ηθικής βλάβης, την οποία υπέστη από την απαγωγή του.

Εξερχόμενος ο εφοπλιστής από την αίθουσα του δικαστηρίου ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν συγχωρεί τους δράστες της απαγωγής του καθώς και γιατί δεν έχει δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής.

Η απάντησή του ήταν: «Παρακολουθήστε τη διαδικασία και θα καταλάβετε». Ωστόσο παράσταση πολιτικής αγωγής δηλώθηκε -κυρίως- εκ μέρους της οικογένειας του Γ. Γούσιου, ο οποίος (όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο) έπεσε θύμα συμβολαίου θανάτου από φερόμενα μέλη της οργάνωσης (στις 12 Σεπτεμβρίου 2008 στη Νέα Πεντέλη). Η υπεράσπιση ζήτησε την απόρριψή της και το δικαστήριο επιφυλάχθηκε επ’ αυτού.

Γκέλυ Αλμαλιώτου - Καλαμπαλίκη
ΠΡΕΖΑ TV
9-10-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ξέρετε γιατί δεν δέχτηκαν οι ανεξάρτητοι δικαστές την ηχογράφηση της ακροαματικής διαδικασίας;;;;;;;;;;
Να σας πώ εγώ.
Γιατί ετοιμάζουν διορισμό, παιδιών, ανιψιών, γνωστών, φίλων, στενογράφων σύμφωνα με την πατέντα της βουλής.
Αλήθεια ρε μάγκες, απο ποιό πανεπιστήμιο αποφοιτούν οι στενογράφοι;;;;
΄Αντε και γ@#$%^&τε επιτέλους!!!!
Νικόλας Μαλγαρινός