Πέμπτη, Οκτωβρίου 14, 2010

ΓΑΛΛΙΑ: ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ «ΚΛΟΙΟ» Ο ΣΑΡΚΟΖΙ

Οι κινητοποιήσεις κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης συνεχίζονται στη Γαλλία, μετά την τέταρτη, μέσα σε έναν μήνα, πανεθνική απεργία της Τρίτης, που έσπασε ρεκόρ συμμετοχής.

Οι χθεσινές τοπικές συνελεύσεις των συνδικάτων έδειξαν ότι υπάρχει ρεύμα υπέρ της συνέχισης των απεργιών. Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι ψήφισαν υπέρ της παράτασης της απεργίας σε κρατικούς σιδηροδρόμους, διυλιστήρια και εκπαίδευση.

Η επανάληψη των απεργιών δημιούργησε προβλήματα στα σιδηροδρομικά δρομολόγια. Σύμφωνα με την εταιρεία σιδηροδρόμων SNCF, κυκλοφόρησαν μόνο ένα από τα τρία τρένα υψηλής ταχύτητας και περίπου τέσσερα στα δέκα περιφερειακά τρένα. Τα δρομολόγια του Eurostar προς τη Βρετανία έγιναν κανονικά, οκτώ στα δέκα τρένα διακινήθηκαν προς Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία και Ελβετία. Διακοπή έγινε μόνο στα νυχτερινά δρομολόγια. Στο Παρίσι τα δρομολόγια των λεωφορείων, τραμ και μετρό εκτελούνται με καθυστερήσεις ανάλογα με τις γραμμές και στο προαστιακό δίκτυο κυκλοφόρησε ένα στα δύο τρένα.

Στον τομέα των καυσίμων, 8 από τα 12 διυλιστήρια της χώρας έχουν αρχίσει διαδικασία διακοπής της λειτουργίας τους, με κίνδυνο να παρουσιαστούν ελλείψεις αν συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις. Η διεύθυνση της πετρελαϊκής εταιρείας Total ανακοίνωσε ότι 6 διυλιστήριά της, τα μισά της Γαλλίας, είναι έτοιμα να σταματήσουν να λειτουργούν εξαιτίας της απεργίας κατά των μεταρρυθμίσεων του συνταξιοδοτικού. Εκπρόσωποι της εταιρείας διευκρίνισαν πως «θα πρέπει να σταματήσουμε αφού οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν την απεργία πέραν των 24 ωρών, για λόγους ασφαλείας. Αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα τροφοδοσίας της αγοράς σε καύσιμα, οι δεξαμενές είναι γεμάτες». Ωστόσο η αυξημένη τις τελευταίες ημέρες ζήτηση καυσίμων από αυτοκινητιστές έχει προκαλέσει προβλήματα ανεπάρκειας και ορισμένα βενζινάδικα αναγκάστηκαν να κλείσουν λόγω έλλειψης αποθεμάτων.

Στα Λύκεια οι εκπαιδευτικοί αποφάσισαν επανάληψη της απεργίας, οι μαθητές συνεχίζουν τις καταλήψεις σχολικών κτιρίων και οργανώνουν νέες διαδηλώσεις, ενώ τα συνδικάτα ετοιμάζουν για το Σάββατο νέα «ημέρα εθνικής δράσης» με πολυάριθμες διαδηλώσεις.

Της ΗΡΑΣ ΦΕΛΟΥΚΑΤΖΗ

ΠΡΕΖΑ TV
14-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: