Σάββατο, Οκτωβρίου 16, 2010

ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΝΙΟΥ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΡΩΕΙ... ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΤΗΣ…ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΥΛΙΚΩΝ - ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΥΛΙΚΟ ΣΤΑ ΑΖΗΤΗΤΑ

«Αναζητώντας εργασία απευθύνθηκα σε πολλούς εργοδότες στη βιομηχανία. Τους λέω ότι τελείωσα το Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών (ΤΜΕΥ) στα Γιάννενα. Στη γλώσσα της απασχόλησης, δηλαδή, δεν μπορώ να κάνω τίποτα απολύτως. Πράγματι, όταν απευθύνθηκα πρόσφατα σε μεγάλο χυτήριο της βόρειας Ελλάδας, μου πρότειναν να με προσλάβουν, στα χαρτιά τουλάχιστον, για γραμματειακή υποστήριξη». Τα λόγια του Παναγιώτη Ξυδά, απόφοιτου του ΤΜΕΥ και με διδακτορικό δίπλωμα στη νανοτεχνολογία, αποτυπώνουν ένα από τα πολλά ελληνικά παράδοξα με πρωταγωνιστές και θύματα συγχρόνως νέους επιστήμονες, αλλά ταυτόχρονα και την αποκεντρωμένη περιφερειακή ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών στην Ελλάδα.

Την εποχή των γραφενίων, των φωτοβολταϊκών και της πράσινης ανάπτυξης, την εποχή της υψηλής πιστοποίησης των υλικών, από τα κεραμίδια των σπιτιών μας μέχρι τα στεντ της στεφανιογραφίας, η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τον κλάδο των μηχανικών υλικών. Οταν μάλιστα σε αυτή τη Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που έκλεισε έντεκα χρόνια ζωής, διδάσκουν σπουδαίοι επιστήμονες μεταξύ των οποίων και ο Λευτέρης Λοιδωρίκης, συνεργάτης των δύο βραβευθέντων φυσικών Andre Geim και Konstantin Novoselov με το φετινό Νόμπελ.

«Το Τμήμα μας είναι το μοναδικό Τμήμα Μηχανικών που καλλιεργεί στην Ελλάδα την "Επιστήμη των Υλικών"» σημειώνει ο πρόεδρος του ΤΜΕΥ καθηγητής Βασίλης Καλπακίδης. «Το αντικείμενο αυτό είναι διεθνώς στην αιχμή της επιστημονικής έρευνας και της τεχνολογίας. Αρκεί να δούμε τις χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του αμερικανικού NSF και οποιουδήποτε μεγάλου χρηματοδότη παγκοσμίως, για να το διαπιστώσουμε. Στην Ελλάδα, όχι μόνο αργήσαμε να ιδρύσουμε τέτοια πανεπιστημιακά τμήματα, αλλά αφού, επιτέλους, ιδρύθηκαν, εκτός από τη συνεχή υποχρηματοδότηση της επιστημονικής έρευνας και της εκπαίδευσης, αντιμετωπίζουμε σειρά προβλημάτων που οφείλονται στο γεγονός ότι είμαστε μια νέα ειδικότητα και κατά συνέπεια οι απόφοιτοι διπλωματούχοι μας αντιπροσωπεύουν ένα νέο επαγγελματικό κλάδο».

Οι διδάσκοντες εκτιμούν πως οι απόφοιτοι του ΤΜΕΥ, ως μηχανικοί υλικών, πρέπει να ενταχθούν άμεσα στον κατά το νόμο επαγγελματικό φορέα των μηχανικών, δηλαδή στο Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος (ΤΕΕ). Οι ίδιοι τονίζουν πως έπειτα από ένα μακροχρόνιο κύκλο συζητήσεων και αλληλοδεσμεύσεων μεταξύ του Τμήματος, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του ΤΕΕ, τελικά η νέα διοίκηση του ΤΕΕ, παρουσιάζεται εντελώς αρνητική στην εισδοχή των μηχανικών υλικών στο ΤΕΕ, ακυρώνοντας ουσιαστικά όλες τις δεσμεύσεις της προηγούμενης διοίκησης. «Το ειρωνικό της υπόθεσης», όπως σημειώνουν, «είναι ότι η ίδια διοίκηση αποδέχεται στους κόλπους του ΤΕΕ διπλωματούχους μηχανικούς υλικών του εξωτερικού και μάλιστα με τετράχρονες σπουδές, την ίδια στιγμή που οι διπλωματούχοι του Τμήματός μας γίνονται αποδεκτοί σε ξένα επιμελητήρια, όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο της Γερμανίας και της Αυστρίας».

Ο επίκουρος καθηγητής Ακης Αγαθόπουλος προσθέτει: «Στην εποχή μας η ανάπτυξη της υπερμοντέρνας επιστημονικής και τεχνολογικής ειδικότητας των μηχανικών υλικών, των μηχανικών δηλαδή που παγκοσμίως σχεδιάζουν, παράγουν και διενεργούν τον ποιοτικό έλεγχο των έξυπνων υλικών, των φωτοβολταϊκών, των υλικών της πράσινης ανάπτυξης και της ανακύκλωσης, των οικολογικών υλικών για αποθήκευση ενέργειας, των υλικών για τη θεραπεία ασθενειών κ.ά., που τόσος θόρυβος γύρω από αυτά γίνεται τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας, είναι στοίχημα που δεν πρέπει να το χάσει η Ελλάδα».

«Ενώ δουλεύουμε δίπλα δίπλα με μηχανικούς, όπως χημικούς, μηχανολόγους, μεταλλειολόγους, αναλαμβάνοντας ισότιμους ρόλους και ευθύνες μέσα στους χώρους εργασίας, δεν έχουμε ασφάλιση και αμοιβές σύμφωνα με τα προσόντα μας, όπως οι υπόλοιποι μηχανικοί» υπογραμμίζει ο Κωνσταντίνος Μισιχρόνης, ένας από τους 350 αποφοίτους του ΤΜΕΥ και σήμερα υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος. «Επιπλέον, στον δημόσιο τομέα δεν υπάρχει αντιστοίχιση του διπλώματός μας σε κάποιο κλάδο πολυτεχνικής εξειδίκευσης, όπως αυτοί καθορίζονται από το υπουργείο Παιδείας».

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

ΠΡΕΖΑ TV
16-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: