Κυριακή, Οκτωβρίου 31, 2010

ΜΕ ΕΔΙΩΞΑΝ ΜΕ ΤΡΟΠΟ ΓΚΑΝΓΚΣΤΕΡΙΚΟ… Η ΠΡΩΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΠΟΥ ΔΕΧΘΗΚΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ ΑΠΟΛΥΣΗ

Κόλαφος για τη Siemens, την οποία κατηγορεί -εμμέσως πλην απολύτως σαφώς- ότι δεν επιθυμεί να βγει στο φως η αλήθεια για το πολύκροτο σκάνδαλο, αποτελεί το εξώδικο που αποκαλύπτει το «Εθνος της Κυριακής», το οποίο απέστειλε στην εταιρεία ?μέσω του δικηγόρου της Αλέξη Κούγια- η πρώην ιδιαιτέρα γραμματέας του Μ. Χριστοφοράκου, Αικατερίνη Τσακάλου, μετά την αιφνιδιαστική απόλυσή της.

Η μέχρι πρότινος «σιδηρά κυρία» της Siemens Ελλάς (τόσο ως γραμματέας και «δεξί χέρι» του φυγόδικου Μ. Χριστοφοράκου, μέχρι και τη μέρα της παραίτησή του στις 15 Δεκεμβρίου 2007, όσο και από τη μετέπειτα μετακίνησή της ως υπεύθυνης διαφάνειας, θέση από την οποία και απολύθηκε), στο εξώδικο που απέστειλε την περασμένη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου στη Siemens, μιλάει για «εκδίωξή της από την εταιρεία με γκανγκστερικό τρόπο», αλλά κυρίως για τα κίνητρα της Siemens που είχαν να κάνουν με εκδικητικούς λόγους επειδή εκείνη με τη στάση της θέλησε να βοηθήσει τις Αρχές προς την κατεύθυνση της διαλεύκανσης της υπόθεσης.

Μετά την «αναιτιολόγητη, αβάσιμη και καταχρηστική (στηρίζεται στον νόμο 3863/2010 περί προειδοποίησης της καταγγελίας της σύμβασης αορίστου χρόνου ένα τετράμηνο πριν, σύμφωνα με την προϋπηρεσία της)» -όπως τονίζει- ειδοποίηση καταγγελίας της σύμβασή της, την οποία έλαβε από τη Siemens Ελλάς στις 11 Οκτωβρίου 2010, η κ. Τσακάλου επισημαίνει με χαρακτηριστικό τρόπο στο εξώδικό της ότι «η εταιρεία σας, κατάφωρα, απλώς και μόνο για να με εκδικηθεί για την απόφασή μου να βοηθήσω όπως μπορώ την Ελληνική Δικαιοσύνη στη διαλεύκανση αυτής της πολύκροτης υποθέσεως η οποία, δυστυχώς, δεν απασχολεί μόνο την Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη, αποφάσισε να με εκδιώξει από τους κόλπους της για αδιευκρίνιστους και, προδήλως, εκδικητικούς λόγους».

Σημειώνει δε ότι «αμέσως μετά την κοινοποίηση αυτής της εξώδικης καταγγελίας εις εμέ, εκδιώχθηκα από την εταιρεία με έναν τρόπο κυριολεκτικά γκανγκστερικό (πληροφορίες αναφέρουν ότι «πακέταραν» τα προσωπικά της αντικείμενα και δεν την άφησαν καν να μπει με το αυτοκίνητό της στο πάρκινγκ της εταιρείας) και συμπληρώνει: «Εκδιώχθηκα, μάλιστα, παρ' όλες τις ρητές διαβεβαιώσεις της κεντρικής διοίκησης της εταιρείας, ότι όλα τα άτομα τα οποία θα συνέβαλλαν στη διευκόλυνση της έρευνας, ακόμη και στην περίπτωση που είχαν διαπράξει κάποιο αδίκημα ?στην οποία περίπτωση δεν ανήκω-, στην πολύκροτη υπόθεση των σκανδάλων που αφορούν την εταιρεία θα ελάμβαναν αμνηστία, εντούτοις, εγώ, λόγω ακριβώς της θέσεως την οποία κατείχα και που ουδέποτε δημιούργησα το παραμικρό πρόβλημα κατά την άσκηση των καθηκόντων μου ως ιδιαιτέρα γραμματεύς του γενικού διευθυντή της εταιρείας στην Ελλάδα, απολύθηκα».

Εκτιμά μάλιστα ότι «τιμωρείται προφανώς η απόφασή μου να συνεργαστώ ευθύς εξαρχής με τον οποιονδήποτε είτε ιδιωτικό είτε δημόσιο φορέα, αγνοώντας ακόμη και απειλές για την ίδια μου τη ζωή και σωματική ακεραιότητα». Στο κείμενο του εξωδίκου επισημαίνεται ότι η Siemens τής έκανε γνωστό ότι προτίθεται να της καταβάλει τη νόμιμη αποζημίωση, ήτοι 136.385,05 ευρώ, παρακρατώντας της από τα χρήματα αυτά 49.500 ευρώ ως υπόλοιπο ανεξόφλητων δανείων που είχε συνάψει η κ. Τσακάλου με την εταιρία, ενώ σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη πρόσληψή της έγινε το 1996, ενώ δούλευε σε άλλο πόστο στην εταιρεία από τον Οκτώβριο του 1990.

Σύμφωνα με τον συνήγορο της Αικατερίνης Τσακάλου, Αλέξη Κούγια, η πελάτισσά του, μετά την αποστολή του εξωδίκου της, προτίθεται -εντός τριμήνου που παρέχει το δικαίωμα ο νόμος- να κινηθεί δικαστικά κατά της Siemens, όπου και θα ζητήσει την ακύρωση της απόλυσης και την επαναπρόσληψη της, και μάλιστα στη θέση που αρχικά κατείχε ως ιδιαιτέρα γραμματέας του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γιος της κ. Τσακάλου εργάζεται στην ίδια εταιρεία για αρκετό διάστημα και δεν απολύθηκε και εκείνος, όπως ακούστηκε, ενώ συνεχίζει να φυλάσσεται από δύο άνδρες της ασφάλειας.

«Δεν είδα, δεν άκουσα» από τα στελέχη για να κλείσει η υπόθεση

Μπορεί για την ελληνική πλευρά οι καταθέσεις των Χριστοφοράκου, Σίκατσεκ και των νυν υψηλόβαθμων στελεχών της Siemens AG, να αποδείχθηκαν ένα καλοστημένο «φιάσκο», αφού δεν αποκαλύφθηκαν διαδρομές «μαύρων» χρημάτων και πολύ περισσότερο ονόματα -κάτι που λίγο έως πολύ αναμενόταν-, η διαδικασία ωστόσο κατέδειξε με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο ότι ο στόχος του γερμανικού κολοσσού είναι να «βγάλει» την Ελλάδα και τα πολιτικά πρόσωπα που ενδεχομένως σχετίζονται με την υπόθεση, από το «κάδρο» του διεθνούς σκανδάλου.

Ενώπιον της 8μελούς αποστολής βουλευτών-μελών της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, τόσο ο Μ. Χριστοφοράκος και ο βασικός διαχειριστής (μαζί με τον Μ. Κουσενρόιτερ) των «μαύρων» ταμείων Ρ. Σίκατσεκ, όσο και ο νυν γενικός διευθυντής της Siemens AG Πέτερ Σόλμσεν, παρουσίασαν για πρώτη φορά το «σενάριο» οι μίζες που προορίζονταν για την Ελλάδα να... σταμάτησαν σε «ενδιάμεσους».

Ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens Ελλάς, κατέθεσε ότι όχι μόνο δεν δωροδόκησε πολιτικούς και δεν χορηγούσε πολιτικά κόμματα (δεν του ζητήθηκε κάτι τέτοιο, όπως είπε), αλλά και ότι δεν είχε ούτε καν φιλικές σχέσεις με πολιτικά πρόσωπα (εξαιρώντας εκείνους που ήταν συμμαθητές ή γνωρίζονταν τα παιδιά τους, εννοώντας προφανώς την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Μ. Λιάπη). Οι συγκεκριμένες αναφορές του Μ. Χριστοφοράκου έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με αυτά που είχε στο παρελθόν καταθέσει ο ίδιος στη Γερμανίδα εισαγγελέα, στην οποία είχε πει ότι δεν δωροδόκησε Ελληνες πολιτικούς, αλλά έδινε χορηγίες στα δύο μεγάλα κόμματα.

Η αλλαγή στάσης του «πρωταγωνιστή» του σκανδάλου έρχεται να «κουμπώσει» και να ενισχύσει τις αναφορές των Σίκατσεκ και Σόλμσεν μία ημέρα πριν, οι οποίοι είπαν ότι μπορεί να μη δωροδοκήθηκαν πολιτικά πρόσωπα και υπηρεσιακοί παράγοντες στην Ελλάδα, αλλά τα χρήματα που προορίζονταν γι’ αυτό να κρατήθηκαν από ανθρώπους της εταιρείας. Ο πρώτος μάλιστα «έδωσε» τον Μιχ. Χριστοφοράκο καταθέτοντας ότι «δεν ξέρω τι έκανε ο Χριστοφοράκος γιατί είχε πολλούς προσωπικούς λογαριασμούς στο Μονακό και αλλού, μάλιστα δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα, ακόμα και να μην είχε δωροδοκηθεί κανένας», ενώ ο δεύτερος δεν... είδε δωροδοκίες προς τη χώρα μας όταν ρωτήθηκε για αποζημιώσεις που ενδεχομένως να ζητήσει η Ελλάδα από τη Siemens.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις βουλευτών που μετέβησαν στο Μόναχο, η τακτική που ακολούθησαν τα πρώην και νυν στελέχη της Siemens είναι προφανές ότι εκπορεύεται από τη «γραμμή άμυνας» που έχει χαράξει ο γερμανικός κολοσσός, προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανότητα να κληθεί να καταβάλει αποζημιώσεις, αν κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση η ελληνική πλευρά. Για τον δε Μ. Χριστοφοράκο, με τη στάση του «δεν είδα, δεν άκουσα» οι βουλευτές εκτιμούν ότι μεταθέτει στους κατηγόρους του την ευθύνη για την απόδειξη των δωροδοκιών, κάτι το οποίο είναι από δύσκολο έως και απίθανο.

Η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής θα συνεδριάσει αύριο Δευτέρα, προκειμένου να συζητηθούν τα αποτελέσματα του ταξιδιού στο Μόναχο, ενώ εκκρεμεί και άλλη μια αντίστοιχη αποστολή στο Μόναχο -την επόμενη εβδομάδα- προκειμένου να καταθέσουν ο Μ. Κουτσενρόιτερ και ο πρόεδρος της Siemens AG.


Στην τελιή ευθεία για την έκδοση του πορίσματος εισέρχεται έπειτα από 9 μήνες συνεδριάσεων η Εξεταστική Επιτροπή που έχει συστήσει το ελληνικό Κοινοβούλιο.

* 138 μάρτυρες έχουν καταθέσει έως σήμερα.
* Τέσσερις παρατάσεις εργασιών έχει ζητήσει η Εξεταστική Επιτροπή.
* 850 ώρες συνεδριάσεων της Εξεταστικής Επιτροπής έχουν καταγραφεί.

Αίσθηση προκαλεί ότι στον επίλογο του εξωδίκου η πρώην γραμματέας του Μιχάλη Χριστοφοράκου σημειώνει ότι «η εκδίκηση από πλευράς της εταιρείας ξεκίνησε αρκετό καιρό πριν και συγκεκριμένα στις 15-12-2007 όταν παραιτήθηκε ο Μ. Χριστοφοράκος». «Τότε, ζήτησα, λόγω απειλών για τη ζωή μου, να ενταχθώ στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων. Στις 6.3.2008, έδωσα τη συγκατάθεσή μου για επεξεργασία προσωπικών μου στοιχείων και στις 14/7/2008 έλαβα επιστολή από το Μόναχο στην οποία δηλώνεται ότι δεν διαπιστώθηκε κάποιο αδίκημα σε βάρος μου. Ο μετέπειτα προϊστάμενός μου κ. Φίσερ αμέσως μείωσε κατά 50% τα bonus του μισθού μου», επισημαίνει η κ. Τσακάλου και συνεχίζει: «Στις 19/8/2008 στο Μόναχο υπέβαλα τα παράπονά μου στον Γερμανό υπεύθυνο κατά της διαφθοράς κ. Pohlmann, με αποτέλεσμα στη συνέχεια επιστρέφοντας στην Ελλάδα να δεχθώ απειλές για τη ζωή μου από τον κ. Φίσερ».

Βολές κατά ριπάς στα πρώην αφεντικά

Ρ. Φίσερ
Μετά την επίσκεψη στο Μόναχο η κυρία Τσακάλου καταγγέλλει ότι δέχθηκε απειλές για τη ζωή της από τον διάδοχο του Χριστοφοράκου, κ. Φίσερ.

Μ. Χριστοφοράκος
Σύμφωνα με την Αικατερίνη Τσακάλου όλα άρχισαν μετά την απομάκρυνση του Χριστοφοράκου από την εταιρεία το 2007.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

ΠΡΕΖΑ TV
31-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: