Τρίτη, Οκτωβρίου 12, 2010

"ΑΓΚΑΘΙ" ΤΟ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΛΕΟΝ ΕΧΟΥΝ ΑΥΞΗΘΕΙ…

Η αύξηση του σχολικού πληθυσμού κυρίως σε περιοχές κοντά στην πόλη των Χανίων, το πρόβλημα της έλλειψης οικοπέδων για ανέγερση σχολείων, οι αίθουσες προκάτ που φιλοξενούν πολλούς μαθητές, η στέγαση πολλών νηπιαγωγείων κυρίως στην πόλη, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα περισσότερα από αυτά φιλοξενούνται σε μισθωμένα κτήρια, αποτελούν τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι δύο Διευθύνσεις Εκπαίδευσης στα Χανιά.

Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, η εικόνα όσο αφορά τη σχολική στέγη είναι πολύ καλή στα δημοτικά σχολεία της πόλης των Χανίων.

Όπως δήλωσε ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Ηλίας Ποντικάκης, σε εκκρεμότητα είναι το ζήτημα της ανέγερσης του 18ου Δημοτικού Σχολείου στην περιοχή «Λίμνη Τσόντου».

«Με το κτηριακό δεν έχουμε πρόβλημα στην πόλη των Χανίων όσο αφορά τα δημοτικά σχολεία», επεσήμανε ο κ. Ποντικάκης. Ωστόσο, τόνισε ότι «το κτηριακό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα κυρίως με τα νηπιαγωγεία που στεγάζονται σε χώρους ακατάλληλους, μισθωμένους χώρους που είχε προβλεφθεί να χρησιμοποιηθούν ως επαγγελματικά καταστήματα και τώρα λειτουργούν ως νηπιαγωγεία ή είναι σε υπόγεια».

Διαφορετική είναι η εικόνα στις εκτός πόλεως περιοχές όπου το κτηριακό πρόβλημα είναι πιο έντονο, στους δήμους Νέας Κυδωνίας, Ελευθερίου Βενιζέλου, Ακρωτηρίου Θερίσου και Κισσάμου που παρουσιάζουν αύξηση του μαθητικού πληθυσμού.

Στην περιοχή της Κισσάμου, όπως επεσήμανε ο κ. Ποντικάκης, πρώτη προτεραιότητα είναι η ανέγερση τουλάχιστον ενός διδακτηρίου που θα στεγάσει ένα δημοτικό σχολείο και ένα νηπιαγωγείο.

Στο δήμο Νέας Κυδωνίας, έχει επιλεγεί η λύση των σχολείων προκάτ, που ωστόσο όπως επισημαίνει και ο προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης παρουσιάζει αντικειμενικές δυσκολίες.

«Υπάρχει στενότητα χώρου, το χειμώνα οι μαθητές έχουν να αντιμετωπίσουν το κρύο και το καλοκαίρι τη ζέστη, ενώ ένα ακόμα θέμα είναι ότι οι αίθουσες προκάτ δεν εξασφαλίζουν την προϋπόθεση κάθε μαθητής να έχει 1,5 τετραγωνικό μέτρο ζωτικού χώρου».

Ο κ. Ποντικάκης έκανε γνωστό ότι είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες για μίσθωση χώρων σχετικά με τη στέγαση του νηπιαγωγείου Κουνουπιδιανών, του παραρτήματος του πρώτου νηπιαγωγείου Νέας Κυδωνίας και του 15ου Αγίου Ιωάννη.

Παράλληλα, προχωρά η διαδικασία για την στέγαση του 19ου ολοήμερου νηπιαγωγείου, στην Αγιά, παραδίδεται τις επόμενες ημέρες μισθωμένο οίκημα, ενώ σε εκρεμμότητα είναι και η παράδοση μισθωμένου οικήματος για τις ανάγκες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Κίσσαμο.

«Ξοδεύονται πολύ μεγάλα ποσά για τη μίσθωση χώρων που θα στεγάσουν σχολεία. Ακόμα και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στεγάζεται σε μισθωμένο οίκημα», τόνισε ο κ. Ποντικάκης και επεσήμανε την ανάγκη τα νέα διδακτήρια να πληρούν τις προϋποθέσεις και απαιτήσεις του νέου σχολείου, όπως το οραματίζεται η Πολιτεία. «Το νέο σχολείο πρέπει να διαθέτει αίθουσες υπολογιστών σίτισης, εργαστήρια, βιβλιοθήκες, γυμναστήριο και αίθουσες πολλαπλών χρήσεων. Στόχος μας είναι ένα τέτοιο σχολείο να υπάρχει σε κάθε περιοχή», είπε.

Σε δήμους με μεγάλη πληθυσμιακή αύξηση παρατηρούνται και τα περισσότερα προβλήματα, σύμφωνα με το σύλλογο δασκάλων και νηπιαγωγών του νομού.

Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της υπηρεσίας, Γιάννη Κανδαράκη, το 3ο και 4ο γυμνάσιο Χανίων λειτουργούν πρωί και απόγευμα, σε γυμνάσιο του δήμου Νέας Κυδωνίας πολλά παιδιά φιλοξενούνται σε αίθουσες προκάτ, στο 4ο λύκειο στην Αμπεριά υπάρχει μεγάλος αριθμός μαθητών, ενώ στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εκτός της πόλης, σε προκάτ αίθουσες στεγάζονται μαθητές στα γυμνάσια Σούδας και Βάμου.

Ένα ακόμα θέμα που απασχολεί είναι η καλύτερη οργάνωση των εργαστηρίων στα Τεχνικά Εκπαιδευτήρια και στις Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Χανίων με παρεμβάσεις της τα τελευταία χρόνια έχει ζητήσει την ανέγερση νέων σχολείων ώστε να εκλείψει το πρόβλημα της διπλοβάρδιας αλλά και των προκάτ αιθουσών. Επιπλέον, ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα είναι η έλλειψη οικοπέδων για την ανέγερση νέων σχολείων, πρόβλημα που παρατηρείται και στους δήμους γύρω από την πόλη.

Ο Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων προωθεί μέσω των ΣΔΙΤ την ανέγερση 5-6 σχολικών μονάδων στα Χανιά.

goodnet.gr

ΠΡΕΖΑ TV
12-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: