Δευτέρα, Οκτωβρίου 25, 2010

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΝΔ…ΜΑ ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ…ΞΕΠΟΥΛΑΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ…

ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΕΚΕΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΠΩΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΟΣΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ;;;
ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΧΑΡΑΞΑΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ...
ΔΑΝΕΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΞΕΠΟΥΛΑΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΟΤΙ ΤΙΜΗ ΚΑΤΣΕΙ...ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΩΣ ΕΧΕΙ ΕΦΗΜΕΡΑ ΚΕΡΔΗ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΑΜΕΙΑ.

Η αξιοποίηση των ακινήτων του δημοσίου και όχι το ξεπούλημα τους, αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση στην προσπάθεια της χώρας μας να αντιμετωπίσει τα ελλείμματα και το χρέος της, επισήμανε ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Οικονομίας της ΝΔ Νότης Μηταράκης, μιλώντας στο συνέδριο Prodexpo, που διοργανώνει η εταιρία Σ.Τσομώκος υπό την αιγίδα του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Ο κ.Μηταράκης ανέφερε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις η δημόσια ακίνητη περιουσία περιλαμβάνει περισσότερα από 71.000 ακίνητα αξίας 300 δισ.ευρώ που αποδίδουν έσοδα στο προϋπολογισμό μόλις 30 εκατ.ευρώ. Ειδικότερα το Δημόσιο εισπράττει από μισθώματα μόλις 18 εκατ ευρώ, όταν την ίδια στιγμή δαπανά περισσότερα από 180 εκατ.ευρώ για νοίκια. Οι ΔΕΚΟ έχουν ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 20 δισ.ευρώ.

Η ΝΔ στο πρόγραμμα της, είπε ο κ.Μηταράκης, προτείνει την δημιουργία Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας που θα αναλάβει σε κεντρικό επίπεδο την πλήρη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μακριά από γραφειοκρατικές διαδικασίες και με απόλυτη διαφάνεια. Έδωσε επίσης έμφαση στο θεσμό των ΣΔΙΤ για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας καθώς και στο θεσμό των μακροχρόνιων μισθώσεων.

Μιλώντας στην ίδια ενότητα ο γενικός γραμματέας πολιτιστικής και τουριστικής υποδομής του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού Γιάννης Πυργιώτης, είπε ότι θα απαιτηθούν δύο χρόνια προκειμένου να καταγραφεί σε ένα αξιόπιστο βαθμό η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Ο κ.Πυργιώτης αναφέρθηκε γενικότερα στις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται για την ταχύτερη και με διαφάνεια αξιοποίηση των ακινήτων του δημοσίου καθώς και στις χρόνιες αγκυλώσεις που υπάρχουν

Ο Γιάννος Γραμματίδης, πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην εισαγωγική του ομιλία έκανε λόγο για μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την ελληνική κοινωνία που πλήττει με πολλούς τρόπους την οικονομική δραστηριότητα. Ο κύριος Γραμματίδης τοποθέτησε την δράση που πρέπει να αναληφθεί σε δύο άξονες, τη δημοσιονομική εξισορρόπηση και τον επαναπροσδιορισμό της έννοιας του κράτους. Η βασική δράση συνδέεται με την αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου αλλά και την απλοποίηση της ανάπτυξης της οικοδομικής δραστηριότητας.

Στην αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας ως εθνικό σχέδιο αναφέρθηκε από την πλευρά του ο Αρης Καρυτινος, Γενικός Διευθυντής Ακίνητης περιουσίας στην Εθνική τράπεζα της Ελλάδος, ο οποίος έκανε λόγο για ΅'Ακατανόηση'Α'Α της αξιοποιήσιμης δημόσιας περιουσίας, απλοποίηση των διαδικασιών αλλά τόνισε την επιτακτική ανάγκη για γενικό χωροταξικό σχεδιασμό.

Η επόμενη θεματική ενότητα του συνεδρίου αναφέρονταν στη δημόσια ακίνητη περιουσία ως μέσο αντιμετώπισης του δημοσίου χρέους με τον πρώην υπουργό οικονομικών Γιάννο Παπαντωνίου, νυν Πρόεδρο του Κέντρου ερευνών Προοδευτικής πολιτικής να επισημαίνει την σπουδαιότητα της ύπαρξης του ευρώ στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που οφείλεται σε χαλάρωση της οικονομίας, την πελατειακή πολιτική και την κακοδιαχείριση των προηγούμενων ετών. Ο πρώην υπουργός εξέφρασε την ανάγκη για πτώση των spreads ενώ τόνισε την βαρύνουσα σημασία επαναδόμησης του οικονομικού συστήματος σε στέρεες βάσεις, προσπάθεια που συνοψίζεται σε μείωση φόρων, ελάττωση της γραφειοκρατίας, απελευθέρωση της αγοράς και λήψη αποφάσεων πολιτικής βούλησης.

Στην ακόλουθη θεματική ενότητα η οποία αφορούσε στις νέες συνθήκες λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος και στην στάση των επενδυτών εν μέσα χρηματοπιστωτικής κρίσης, ο Χρήστος Σταϊκούρας, βουλευτής, αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ και επίκουρος καθηγητής στο Οικονομικό πανεπιστήμιο Αθηνών μίλησε για την ανάγκη βαθιών τομών στην ελληνική αγορά επενδύσεων με την προσέλκυση ξένων επενδυτών και καίρια παρέμβαση της πολιτείας. Αναφέρθηκε, δε, στην σημασία άμεσων δράσεων όπως ο συγκερασμός πολιτικής και δημοσιονομικής προσαρμογής και στις θαρραλέες διαρθρωτικές αλλαγές.

Ο Λάμπρος Αναγνωστόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Secure Management επεσήμανε την αναγκαιότητα επανεκκίνησης του συστήματος που φέρει η οικονομική κρίση, την οποία χαρακτήρισε «κρίση εμπιστοσύνης στις αγορές». Επεσήμανε, δε, ως προβλήματα του ελληνικού κράτους που συμβάλλουν στη διόγκωση της κρίσης τη χαμηλή παραγωγικότητα, την φορολογία και την έλλειψη χρήσεων γης.

Στην δική του ομιλία ο Τiago Eiro, γενικός διευθυντής της Sonae Sierra για την ανάπτυξη στην Ελλάδα αναφέρθηκε στη μείωση οικονομικής δράσης σε όλους τους τομείς ως αποτέλεσμα της κρίσης. Την ίδια στιγμή, όμως, τόνισε ότι η παρούσα οικονομική ύφεση μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες που μπορούν να οδηγήσουν σε μακροχρόνια σχέδια.

Ο Γιώργος Χρυσικός, γενικός διευθυντής EFG Eurobank Properties προέβλεψε ότι τα δάνεια δεν θα επιστρέψουν στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από την οικονομική κρίση ενώ προσέθεσε ότι στην παρούσα δύσκολη συγκυρία, η πιο συμφέρουσα επένδυση είναι η μορφή έμμεσης επένδυσης. Αναφέρθηκε, επιπλέον, στην ύπαρξη αξιόλογων "developers" που ξεπερνούν τα οικονομικά προβλήματα και δίνουν υπεραξίες στο μέλλον.

Για τα εμπορικά κέντρα στην εποχή της κρίσης μίλησε ο Οδυσσέας Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος LAMDA Development, ο οποίος στην τοποθέτησή του έκανε λόγο για πλήξη της ψυχολογίας του καταναλωτή και για μια γενικότερη ύφεση στις αγορές, στοιχεία αρνητικά που οφείλουν να αντιμετωπιστούν με τη λήψη μακροχρόνιων μέτρων όπως την επικοινωνία των κέντρων στους πελάτες καθ'Α όλη τη διάρκεια του χρόνου και τη δημιουργία ευχάριστου περιβάλλοντος που ενθαρρύνει τις αγορές. Παρόλαυτα, εξέφρασε αισιοδοξία και πίστη στο μέλλον των εμπορικών κέντρων στην Ελλάδα, αναφερόμενος σε πρόσφατη μεγάλη επένδυση της εταιρείας του.

Η επόμενη θεματική ενότητα αφορούσε στα προβλήματα και προκλήσεις στην εγχώρια αγορά ακινήτων καθώς και στις τάσεις που διαμορφώνονται στις διεθνείς αγορές με τον Παναγιώτη Μίχαλο, CEO του Southeast Group να μιλά για μια κακή συγκυρία με έλλειψη έργων και απομάκρυνση επενδυτών από την ελληνική αγορά ακινήτων. Ωστόσο, αναφέρθηκε και σε κατηγορίες ακινήτων που έχουν αντισταθεί στις πιέσεις, προσθέτοντας ότι η κρίση θα κλιμακωθεί μέσα στο 2011.

Για τον Δημήτρη Ανδρίτσο, διευθύνοντα Σύμβουλο της EFG Eurobank Property Services, το γενικότερο «πάγωμα» της οικονομίας δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την κτηματαγορά, παρά το γεγονός ότι το real estate συνιστά μια απτή μορφή επενδύσεων. Από την πλευρά του, επεσήμανε την πτώση του τζίρου στην παρούσα χρονική συγκυρία αν και τόνισε ότι τα καλά εμπορικά ακίνητα έχουν επιδείξει αντοχή

Παραμένοντας στην ίδια θεματική, ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, γενικός Διευθυντής της Danos PNB Paribas Real Estate αναφέρθηκε στην κατακόρυφη πτώση των μεγάλων έργων, με μια εξαίρεση στα εταιρικά ακίνητα που διατηρούν μια κάποια δυναμική. Συμπλήρωσε, δε, ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον, στόχο, σημαντικών επενδυτών.

ΠΡΕΖΑ TV
25-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: