Κυριακή, Οκτωβρίου 10, 2010

ΕΞΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ…ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟΣΤΕΛΕΧΟΣ ΑΛΗΤΑΡΑ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΟΙ ΡΕΜΟΥΛΕΣ ΤΟΥ….

Την ώρα που η οικονομία αρχίζει να ανακτά την εμπιστοσύνη στις ξένες αγορές -αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός- στο εσωτερικό της χώρας μαίνεται ο πόλεμος ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία για τις αιτίες που έφεραν την Ελλάδα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Η κυβέρνηση, για να δικαιολογήσει τις σκληρές πολιτικές που εφαρμόζει, επιχειρεί να αποδείξει ότι οι κυβερνήσεις Καραμανλή εξαπάτησαν τα ευρωπαϊκά όργανα δίνοντας πλαστά στοιχεία, με συνέπεια να υπονομευθεί η αξιοπιστία της χώρας, ενώ από την πλευρά του ο Α. Σαμαράς εγκαλεί τον Γ. Παπανδρέου για εγκληματικούς χειρισμούς τους πρώτους μήνες του 2010, που είχαν ως αποτέλεσμα την εισβολή του ΔΝΤ.

Με ζωηρές επιφυλάξεις

Οι λογαριασμοί θα εκκαθαριστούν στην εξεταστική επιτροπή για την οικονομία, η οποία, όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός, θα συσταθεί ίσως και πριν από την εκπνοή του 2010. Πάντως αρκετοί υπουργοί και πολλοί βουλευτές εκφράζουν ζωηρές επιφυλάξεις για την ορθότητα της απόφασης. Πρώτος κατέθεσε τις ενστάσεις του ο αντιπρόεδρος Θ. Πάγκαλος. Αρνητικός είναι ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος και έντονα προβληματισμένοι εμφανίζονται ο υπουργός Υποδομών Δ. Ρέππας, ο υπουργός Αμυνας Ευ. Βενιζέλος, η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη και ο υπουργός αναπληρωτής Αμυνας Π. Μπεγλίτης. Ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης έχει την άποψη ότι η εξεταστική έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα. Τα επιχειρήματα όσων διατυπώνουν αντιρρήσεις είναι:

1 Σε μια περίοδο που το κλίμα διεθνώς για τη χώρα βελτιώνεται, μια συζήτηση για το παρελθόν αναπόφευκτα θα προκαλέσει νέο κύμα «κακών» δημοσιευμάτων.

2 Θα διαπράξουμε το λάθος του Γ. Αλογοσκούφη. Οταν προχώρησε η κυβέρνηση Καραμανλή στην απογραφή με συνέπεια να εκτεθεί η χώρα, την κατηγορήσαμε για εγκληματική τακτική και κομματικές σκοπιμότητες. Σήμερα δίνουμε στους αντιπάλους μας τη δυνατότητα να μας επιστρέψουν τις κατηγορίες.

3 Θα δημιουργηθεί διχαστικό κλίμα στη χώρα και οι αψιμαχίες μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων θα φιλοξενούνται καθημερινώς στα διεθνή έντυπα και ιδιαίτερα σε κείνα που λειτουργούν σαν βαποράκια των σπεκουλαδόρων οι οποίοι επενδύουν στη χρεοκοπία της Ελλάδας.

4 Πολιτικό όφελος δεν θα προκύψει, αφού οι ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας για την κατάσταση που παρέδωσε έχουν καταγραφεί στη συνείδηση των πολιτών.

5 Ολες οι επιχειρηματικές ομάδες έχουν διαμηνύσει στο μέγαρο Μαξίμου ότι πρέπει να αποφευχθούν κινήσεις που θα δυσφημήσουν τη χώρα σε μια φάση που ο κλοιός των αγορών κάπως χαλαρώνει και ξεδιπλώνονται επενδυτικές πρωτοβουλίες από ισχυρές οικονομικές δυνάμεις (Κινέζοι, Αραβες).

6 Ακόμη κι αν καθοριστεί αυστηρό πλαίσιο που θα αφορά μόνο τα στατιστικά στοιχεία της περιόδου 2007-2009, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια. Θα ζητήσει να γίνει έρευνα και για την περίοδο Σημίτη, αλλά και για το πώς φτάσαμε στο μνημόνιο, με προφανή στόχο να υπάρξει συμψηφισμός ευθυνών. Και αν δεν ενταχθούν τα αιτήματά της στην ερευνητική διαδικασία δεν θα διστάσει να αποχωρήσει από τις εργασίες της εξεταστικής επιτροπής, υπονομεύοντας το κύρος της.

Οι ερωτήσεις Μέρκελ και Σόιμπλε

Υπέρ της εξεταστικής έχουν ταχθεί ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου (αυτοί δηλαδή που εκλήθησαν ν' απαντήσουν στην ερώτηση της Μέρκελ και του Σόιμπλε «Για το αίσχος των στοιχείων δεν θα πάει κάποιος φυλακή;»). Τη γραμμή του πρωθυπουργού στηρίζουν ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χ. Παπουτσής, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης δεν έχει τοποθετηθεί.

Στην κριτική που ασκείται αντιπαραθέτουν ότι «η κυβέρνηση έχει υποχρέωση απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Eurostat να εκδώσει πόρισμα σχετικά με την πρακτική των υπηρεσιών της χώρας το διάστημα 2007-2009». Τονίζουν ακόμη ότι «έχουμε δεσμευτεί για "όλα στο φως" και η αναδίπλωση στο θέμα αυτό θα ρίξει νερό στο μύλο όλων εκείνων που υποστηρίζουν ότι τα κόμματα εξουσίας τα κάνουν πλακάκια».

Εκτιμούν ότι η απόπειρα της Ν.Δ. να συκοφαντήσει την κυβέρνηση με το επιχείρημα ότι ήταν ολέθριο λάθος να μην βγούμε στις αγορές τον Ιανουάριο όταν τα επιτόκια ήταν χαμηλά, δεν θα έχει αποτέλεσμα, γιατί η απάντηση σ' αυτό, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, είναι αποστομωτική: «Βγήκαμε τον Ιανουάριο στις αγορές. Ζητήσαμε 5 δισ., μας προσφέρθηκαν 23 και πήραμε τα 8 και έτσι έπρεπε να κάνουμε, γιατί αν παίρναμε και τα 23, θα στέλναμε το μήνυμα ότι είμαστε στριμωγμένοι. Τα επιτόκια την επόμενη μέρα θα εκτοξεύονταν και η χώρα δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί, αφού ακόμη δεν υπήρχε ο μηχανισμός στήριξης».

Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να φανεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η Στατιστική Υπηρεσία επί Νέας Δημοκρατίας, πλαστογραφώντας τα στοιχεία, εξέθεσε τη χώρα και πρέπει να αναζητηθούν ποινικές ευθύνες για την πράξη αυτή.

Του ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΠΑ

ΠΡΕΖΑ TV
10-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: