Παρασκευή, Οκτωβρίου 15, 2010

ΝΕΟ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

«Φρένο» στις άσκοπες αφαιρέσεις προστάτη αναµένεται να βάλει µία νέα εξέταση που δοκιµάζουν βρετανοί επιστήµονες. Ειδικοί από το Ερευνητικό Αντικαρκινικό Κέντρο του Πανεπιστηµίου του Κέµπριτζ στη Βρετανία δηµιούργησαν ένα νέο τεστ ούρων που προβλέπει εάν κάποιος θα νοσήσει από καρκίνο του προστάτη.

Το πιο σηµαντικό όµως είναι ότι µπορεί να προβλέψει την επιθετικότητα του όγκου, πράγµα που µέχρι σήµερα δεν γίνεται µε καµία εξέταση παρά µόνο µετά την αφαίρεση του οργάνου.

«Σήµερα υπάρχουν εξετάσεις µόνο για τον καρκίνο του µαστού, του τραχήλου και του παχέος εντέρου που µας επιτρέπουν να έχουµε στοιχεία για την πρόγνωση και την εξέλιξη της νόσου. Η εξέταση ΡSΑ στον καρκίνο του προστάτη µπορεί να δώσει λανθασµένα αποτελέσµατα. Υπάρχουν δηλαδή διιστάµενες ερµηνείες από τους ειδικούς και είναι γνωστό πως σε αρκετούς ασθενείς που έχει γίνει αφαίρεση του προστάτη φάνηκε πως ίσως και να µην εκδήλωναν ποτέ επιθετικό καρκίνο» λέει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Μελέτιος - Αθανάσιος Δηµόπουλος, διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκοµείου «Αλεξάνδρα».

Η ανακάλυψη βρίσκεται σε πειραµατικό στάδιο και σύµφωνα µε τα πρώτα αποτελέσµατα το τεστ ούρων έχει διπλάσια ακρίβεια σε σχέση µε το τεστ αίµατος ΡSΑ που χρησιµοποιείται ευρέως σήµερα, το οποίο έχει επιτυχία µόνο έως 27%. Εντούτοις, το σηµαντικό στο συγκεκριµένο τεστ είναι ότι µπορεί να ξεχωρίσει πόσο επιθετικός είναι ο καρκίνος ώστε να αφαιρεθεί µόνον και εφόσον υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις κακοήθειας, σε αντίθεση µε τη σηµερινή πραγµατικότητα κατά την οποία περίπου οι µισοί προστάτες που αφαιρούνται ουδέποτε θα παρουσίαζαν επικίνδυνο για τη ζωή του ασθενούς καρκίνωµα. Η έγκαιρη διάγνωση
«Για να διερευνηθεί κατά πόσον η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία του καρκίνου του προστάτη µπορούν να µειώσουν τη θνησιµότητα της νόσου, µια µεγάλη µελέτη έγινε στην Ευρώπη µε τη συµµετοχή 162.243 ανδρών, ηλικίας 55-69 ετών, που παρακολουθήθηκαν περίπου για 10 χρόνια (µέσος όρος 8,8 έτη). Τα αποτελέσµατα της ευρωπαϊκής τυχαιοποιηµένης µελέτης προληπτικού ελέγχου για καρκίνο προστάτη, Εuropean Randomized Study of Screening for Ρrostate Cancer, δηµοσιεύτηκαν στη «Νew Εngland Journal of Μedicine» στις 26 Μαρτίου του 2009. Σύµφωνα µε αυτά η µέτρηση του ΡSΑ µπορεί να µειώσει την πιθανότητα του θανάτου από καρκίνο του προστάτη στους άνδρες κατά 20-27%» αναφέρει ο Δηµήτρης Χατζηχρήστου, καθηγητής Ουρολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης. Το νέο τεστ, όπως φάνηκε από τα πρώτα αποτελέσµατα, είναι υψηλής ακρίβειας και µετρά τις συγκεντρώσεις ενός βιολογικού δείκτη που ονοµάζεται µικροσεµινωπρωτεΐνη βήτα (ΜSΜΒ). Η συγκεκριµένη πρωτεΐνη µειώνεται σηµαντικά στους άνδρες που έχουν καρκίνο του προστάτη.

Επιπλέον όσο πιο µειωµένη είναι η συγκέντρωση της ΜSΜΒ τόσο πιο επιθετικός φαίνεται να είναι ο καρκίνος του προστάτη. Αρα θα αποτελέσει ένα σηµαντικό εργαλείο στα χέρια των γιατρών, οι οποίοι θα µπορούν να κάνουν καλύτερη εκτίµηση του ασθενούς και να αποφύγουν περιττές επεµβάσεις.

Οι ερευνητές ανέφεραν πάντως ότι χρειάζονται πρόσθετες δοκιµές για να αποδειχθεί ο βαθµός αποτελεσµατικότητας της νέας µεθόδου και εάν έχει επιτυχία, τότε µελλοντικά θα δηµιουργηθούν απλές και φθηνές τυποποιηµένες συσκευασίες για τεστ ούρων που θα παρέχουν αποτελέσµατα µέσα σε λίγες µόνο ώρες. Δοκιµή σε 1.200 εθελοντές
Στη Βρετανία βρίσκεται σε εξέλιξη κλινική δοκιµή µε 1.200 εθελοντές, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους. Θα ακολουθήσουν και άλλα πειράµατα αφού οι γιατροί θα πρέπει να παρακολουθήσουν σε βάθος χρόνου τους άνδρες που είχαν χαµηλό επίπεδο της πρωτεΐνης ΜSΜΒ για να βεβαιώσουν ότι πράγµατι εµφάνισαν καρκίνο του προστάτη και πόσο επιθετικός ήταν και ότι συνεπώς το νέο τεστ είναι αξιόπιστο και µπορεί να προβλέψει έγκαιρα τη µελλοντική εµφάνιση της νόσου.

Μάλιστα εκτιµούν ότι εάν όλα πάνε καλά, σε περίπου πέντε χρόνια θα έχουµε ένα νέο, αξιόπιστο τεστ για τον καρκίνο που µαστίζει το ανδρικό φύλο.

Τα ευρήµατα της προπαιδευτικής µελέτης δηµοσιεύτηκαν στην επιστηµονική επιθεώρηση «ΡLoS ΟΝΕ».

ΠΡΕΖΑ TV
15-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: