Σάββατο, Οκτωβρίου 23, 2010

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΧΑΜΗΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ

Μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις για την προσέλκυση των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους (Low Cost Carriers) στην Ελλάδα, ενώ οι ενδεχόμενες ανακατατάξεις σε επίπεδο περιφερειαρχών, πιθανόν να σημάνουν μικρή καθυστέρηση στην ευόδωση του σχεδίου προσγείωσης των Low Cost Carriers σε ελληνικούς προορισμούς.

Χθες, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης, σε προγραμματισμένη συνάντηση με τους εκπροσώπους διεθνών αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους, παρουσία και φορέων του τουρισμού, απηύθυνε πρόσκληση για συνεργασία παρέχοντας τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια αυτή και θα παράσχει κάθε δυνατή διευκόλυνση σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Τουρισμού, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τέθηκε το ζήτημα της συνδιαφήμισης των εταιρειών με τον ελληνικό τουρισμό, με κονδύλια προερχόμενα από τις Περιφέρειες, τα οποία ωστόσο θα "διοχετεύονται" μέσω των τουριστικών φορέων στις αεροπορικές εταιρείες.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, μέλος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, υπογράμμισε ότι το σημαντικό για την Ελλάδα είναι να προσγειώνονται ολοένα και περισσότερα αεροπλάνα αεροπορικών εταιρειών γεμάτα από τουρίστες. Ο κ. Αγγελόπουλος πρότεινε επίσης να υπάρξει πεδίο συνεργασίας ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία με τους εν Ελλάδι ιδιώτες αερομεταφορείς για δρομολόγηση πτήσεων τσάρτερ, πάντα προς όφελος του ελληνικού τουρισμού. Η συγχώνευση μάλιστα των εταιρειών Ετζίαν (Aegean) και Ολυμπιακής δημιουργεί νέα δεδομένα, ενώ, απαντώντας (προσφάτως) σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υφυπουργός Τουρισμού Γ. Νικητιάδης, είπε ότι υπάρχει κινητικότητα στο θέμα αυτό και έχει ήδη υπάρξει πρωτοβουλία συνεργασίας με τον κ. Βασιλάκη της Aegean, χωρίς ωστόσο να είναι κάτι ανακοινώσιμο αυτή την περίοδο.

Εξάλλου, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς Σπύρος Γαλιατσάτος, υπέρμαχος της προσγείωσης των LCC στην Ελλάδα, επισημαίνει ότι σε όσα νησιά έχουν προσγειωθεί αυτές οι εταιρείες έχουν προσδώσει νέα δυναμική στις αφίξεις. "Δεν γίνεται η Τουρκία να έχει κερδίσει το στοίχημα αυτό και Ρώσοι τουρίστες να πηγαίνουν στην γείτονα χώρα με 80 ευρώ πήγαινε-έλα", τονίζει. Στον αντίποδα, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου Βασίλης Μηναΐδης, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, σε ότι αφορά την προσέλκυση των LCC εντοπίζοντας τον στον εκτοπισμό των τουριστικών πρακτόρων (Tour Operators) από την Ελλάδα. Καλώς ή κακώς, ο ελληνικός τουρισμός στηρίζεται μεταξύ άλλων στους τουριστικούς πράκτορες. Αν με την προσέλκυση των αυτών των εταιριών, εκτοπίσουμε τους ΤO's ίσως αποβεί μοιραίο λάθος, λέει ο κ. Μηναΐδης φέρνοντας ως σχετικό «παράδειγμα προς αποφυγή» τη Μάλτα. Ζήτησε τέλος από την πολιτεία να κάνει «προσεκτικούς χειρισμούς» στο θέμα αυτό.

ΠΡΕΖΑ TV
23-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: