Τρίτη, Οκτωβρίου 26, 2010

ΈΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ ΔΑΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΕ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

Ο Δανός πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν ζήτησε σήμερα Τρίτη από την υπουργό Άμυνας Γκίτε Λίλελουντ Μπεχ και τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, λεπτομερή έκθεση όσον αφορά στην ανάμιξη Δανών στρατιωτών σε βασανιστήρια ιρακινών κρατουμένων.

Την έρευνα ζήτησε ο Δανός πρωθυπουργός έπειτα από τη δημοσιοποίηση από τον ιστότοπο Wikileaks απόρρητων εγγράφων του αμερικανικού στρατού για τον πόλεμο του Ιράκ, τα οποία αναφέρονται και σε παραλείψεις Δανών στρατιωτών. Αναφέρεται ότι Ιρακινοί κρατήθηκαν από Δανούς στρατιώτες και στη συνέχεια παραδόθηκαν στις ιρακινές δυνάμεις, από τις οποίες βασανίστηκαν, κάποιες φορές μέχρι θανάτου. Για το ίδιο θέμα υπάρχουν και μαρτυρίες Δανών στρατιωτών που βρίσκονταν στο Ιράκ εκείνη την περίοδο, όπως δήλωσε ο Δανός πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου.

"Λαμβάνω πολύ σοβαρά υπόψη μου αυτές τις κατηγορίες και δεν έχω παρά ένα στόχο: να ρίξω άπλετο φως σε αυτή την υπόθεση το συντομότερο δυνατόν. Με δεδομένη τη βαρύτητα της υπόθεσης, είναι απαραίτητη μία λεπτομερής έκθεση", διευκρίνισε ο Ράσμουσεν.

ΠΡΕΖΑ TV
25-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: