Οι επενδυτές από την Ασία, αυτούς που προσδοκούσε να προσελκύσει ο υπουργός Οικονομικών ως αντίβαρο στα εχθρικά hedge funds, ήταν οι πρώτοι που εγκατέλειψαν τα ελληνικά ομόλογα πριν ξεσπάσει η καταιγίδα.
Τον ισχυρισμό διατύπωσε χθες από το Σίτι του Λονδίνου κορυφαίο στέλεχος της Citigroup. Ο An. Morton δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ότι «μακροπρόθεσμοι επενδυτές από την Ασία, και όχι τα hedge funds (επενδυτικά κεφάλαια υψηλού κινδύνου), ήταν αυτοί που ξεκίνησαν τις μαζικές πωλήσεις ελληνικών ομολόγων».
Η δήλωση αυτή, ανεξάρτητα από τις όποιες ανταγωνιστικές ή άλλες σκοπιμότητες μπορεί να εξυπηρετεί, στον βαθμό που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, ανατρέπει την «καθεστηκυία αντίληψη» που είχε ισχύσει σήμερα, σύμφωνα με την οποία για την κατάρρευση της ελληνικής αγοράς ομολόγων ευθύνονται κυρίως τα κερδοσκοπικά κεφάλαια.
«Αντιθέτως», υποστηρίζει ο Βρετανός τραπεζίτης, «οι πωλήσεις ξεκίνησαν κυρίως από μακροπρόθεσμους Ασιάτες επενδυτές, οι οποίοι είχαν προβλέψει πολύ νωρίτερα την επερχόμενη κρίση και ξεκίνησαν πρώτοι απ' όλους να περιορίζουν τις θέσεις που κατείχαν σε ελληνικά ομόλογα».
Βέβαια ο κατάλογος των πωλητών στη συνέχεια μεγάλωσε καθώς στην ουρά προστέθηκαν και τα κερδοσκοπικά κεφάλαια από ΗΠΑ και Αγγλία.
Επιστρέφουν στα «περιφερειακά»
Ομως, σχεδόν έναν χρόνο μετά, που το κλίμα φαίνεται ν' αλλάζει, στην «καμπή» αυτή πρωτοστατούν και πάλι οι Ασιατές. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις που έχουν οι τραπεζίτες του Σίτι στο Λονδίνο, Ασιάτες επενδυτές έχουν αρχίσει εδώ και λίγες ημέρες να τοποθετούνται σε «περιφερειακά ομόλογα», δηλαδή σε κρατικά χρεόγραφα κρατών με χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα, όπως αυτή που διαθέτει η Ελλάδα.
Πράγματι, στην ελληνική αγορά τα δεδομένα βελτιώνονται με αργό ρυθμό καθημερινά. Χθες, παρ' όλο που εμφανίστηκαν σημαντικές ρευστοποιήσεις τίτλων στη δευτερογενή αγορά, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε κάτω από το 10%, στο 9,90%, και το περιθώριο περιορίστηκε στο 7,61%.
Ταυτοχρόνως φαίνεται να «εξαπλώνεται» ο «ξαφνικός έρωτας των ξένων για την Ελλάδα». Μετά τα εγκωμιαστικά σχόλια των «Financial Times», η Merrill Lynch δημοσιοποίησε μία ιδιαίτερα θετική έκθεση για την Ελλάδα. Εκτιμά ότι η χώρα θα κατορθώσει εκτός από το στοίχημα της δημοσιονομικής εξυγίανσης, να κερδίσει και αυτό της ανάπτυξης, αποφεύγοντας έτσι την αναδιάρθωση του χρέους της.
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΙΩΤΗ
ΠΡΕΖΑ TV
7-10-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου