Λίγες µέρες µετά την… ψυχρή ανακοίνωση και συνέντευξη Τύπου της τρόικας στην Αθήνα, η ελληνική οικονοµία αναµένεται να δεχθεί ακόµη ένα πλήγµα από την αδυσώπητη πραγµατικότητα: τη ∆ευτέρα ανακοινώνονται από την Κοµισιόν οι φθινοπωρινές προβλέψεις – στοιχεία που επικαιροποιούνται δύο φορές τον χρόνο και τα οποία οι αγορές λαµβάνουν υπόψη τους κάτι παραπάνω από σοβαρά.
Ετσι, µε τον ελληνικό προϋπολογισµό να έχει κατατεθεί στη Βουλή εµφανίζοντας το έλλειµµα να έχει µειωθεί το 2010 στο 9,4% – και προβλέποντας ότι το 2011 ο στόχος παραµένει το 7,6% _ η Κοµισιόν θα δώσει τα δικά της στοιχεία, βάσει των οποίων το 2010 το έλλειµµα µπορεί να είναι ελαφρώς µεγαλύτερο, όπως αναφέρουν κοινοτικές πηγές.
Τα στοιχεία για το δηµόσιο χρέος ενδεχοµένως να µην προκαλέσουν έκπληξη σε κανέναν, όµως θα επιβεβαιώσουν την αδυναµία εξόδου της Ελλάδας στις αγορές. Για το 2010 το χρέος αναµένεται να είναι περίπου 145% και για το 2011 αναµένεται να ξεπεράσει το 155% του ΑΕΠ – ύψος στο οποίο δεν είχε προβλεφθεί να φτάσει πριν από το 2014.
Η ανεργία το 2010 θα αγγίξει το 14%, ενώ το 2011 θα κινηθεί περί το 15%, ανάλογα µε τις επιπτώσεις από τις λεγόµενες διαρθρωτικές αλλαγές. Στην πραγµατικότητα, φυσικά, πρόκειται για υψηλότερα ποσοστά λόγω της µεθοδολογίας που χρησιµοποιείται – οπότε, όπως λένε στις Βρυξέλλες, µπορεί κάποιος να µιλά για 1 εκατ. ανέργους το 2010, µε τάση αµείωτης ανόδου το ερχόµενο έτος. ∆ιαφοροποίηση παρουσιάζουν τα στοιχεία της Κοµισιόν και της ελληνικής κυβέρνησης και όσον αφορά την ανάπτυξη – αν και οι δύο συµφωνούν πως η Ελλάδα είναι και θα παραµείνει σε ύφεση. Η Κοµισιόν θεωρεί ότι η ύφεση το τρέχον έτος θα κινηθεί τουλάχιστον στο -5,0% (έναντι 4,3% του υπουργείου Οικονοµικών) ενώ για το ερχόµενο έτος προβλέπουν -3,5% µε επιφύλαξη.
Η ανταγωνιστικότητα. Κοινοτικές πηγές παραδέχονταν ότι η εικόνα της ελληνικής οικονοµίας κάθε άλλο παρά εικόνα µιας χώρας που βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης είναι – τόνιζαν όµως ότι για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να αποκατασταθεί σιγά σιγά η ανταγωνιστικότητα της οικονοµίας, πράγµα που αποτελεί και στόχο του προγράµµατος της Ενωσης και του ∆ΝΤ. Οπως εξηγούσαν, ενδεχοµένως το πρόγραµµα να µην πετύχει στο να καταφέρει η Ελλάδα να σταθεί µόνη της στις αγορές και, όπως ανέφερε και η τρόικα, να χρειαστεί παράταση στον χρόνο αποπληρωµής των δανείων ή και νέο δάνειο. Αυτό που κυρίως απασχολεί τις Βρυξέλλες όµως είναι να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας – η οποία σήµερα βρίσκεται στην τελευταία θέση της ευρωζώνης. Εντελώς κυνικά δε έλεγαν ότι το πρώτο βήµα θα πρέπει να είναι η µείωση του κατώτατου µισθού.
Νέες συνθήκες. Κυβερνητικές πηγές που συνοµιλούν µε τις Βρυξέλλες έλεγαν ότι ο προσανατολισµός της ανταγωνιστικότητας είναι σαφής από µέρους της Κοµισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας – σε αντίθεση µε το ∆ΝΤ που παραµένει προσηλωµένο στα µακροοικονοµικά µεγέθη. Κι έλεγαν χαρακτηριστικά πως «εάν το 2010 ήταν η χρονιά που την πλήρωσαν οι εργαζόµενοι στο ∆ηµόσιο, το 2011 το κόστος της προσαρµογής θα το πληρώσουν οι εργαζόµενοι στον ιδιωτικό τοµέα, καθώς υποχρεωνόµαστε ουσιαστικά εν µια νυκτί να περάσουµε από ένα καθεστώς συλλογικών και κλαδικών διαπραγµατεύσεων στην πλήρη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας». Και στις Βρυξέλλες παραδέχονται ότι αυτό θα έχει «παρενέργειες» – µε πρώτη την αύξηση της ανεργίας – αρχικά, αλλά είναι ένα από τα απαραίτητα µέτρα για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας, όπως έχει δείξει η εµπειρία άλλων ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες όµως έχουν παράδοση επιχειρησιακών συµβουλίων, τοπικών συµφώνων απασχόλησης, διαπραγµατεύσεων σε χώρους εργασίας κ.λπ.
Οι Κοινοτικοί παραδέχονται επίσης ότι σε πρώτο στάδιο η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας οδηγεί σε κατακόρυφη µείωση του εισοδήµατος, δεδοµένου ότι στην Ελλάδα ο εργαζόµενος καλείται να καλύψει δαπάνες που σε άλλες χώρες καλύπτει το κράτος (υγεία, παιδεία, µεταφορές).
ΠΡΕΖΑ TV
27-11-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου