Πέμπτη, Νοεμβρίου 25, 2010

ΓΑΛΛΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟ 2013.

Στο τέλος των συνομιλιών τους, στο Βερολίνο σήμερα, οι υπουργοί Αμυνας της Γερμανίας και της Γαλλίας Γκουϊντο Βεστερβέλε και Μισέλ Αλιό-Μαρί συμφώνησαν ότι μετά το 2013 ο μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων στην ευρωζώνη θα πρέπει να γίνει αποτελεσματικότερος.
"Η ισοτιμία του ευρώ θα πρέπει να προστατεύεται αποτελεσματικότερα" έναντι των κινήσεων από κερδοσκόπους, συμφώνησαν επίσης οι δύο αξιωματούχοι.
"Ομως, η καλύτερη προστασία του ευρώ είναι οι υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές", συμφώνησαν επίσης οι δύο υπουργοί Αμυνας, ενώ η κρίση χρέους στην ευρωζώνη διαχέεται τώρα και προς την Ιβηρική χερσόνησο... Αμφότεροι οι υπουργοί δήλωσαν ότι "το ΔΝΤ θα πρέπει να εμπλακεί στην έκτακτη δανειοδότηση της Ιρλανδίας", ενώ ευχήθηκαν το Δουβλίνο να καταρτίσει πρόγραμμα οικονομικό, ικανό να χρηματοδοτηθεί και από την ΕΕ και από το ΔΝΤ.
Ο κ. Βεστερβέλε επισήμανε ότι "στην ΕΕ από κράτος σε κράτος οι οικονομικές συνθήκες διαφέρουν πάρα πολύ", αποκρούοντας τη λογική ότι "το ένα μετά το άλλο ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να έλθουν προς συζήτηση", εάν θα πρέπει να δεχθούν μία εξωτερική οικονομική βοήθεια.
"Ας δράσουμε ταχέως, ώστε να επικρατήσουμε των κερδοσκόπων", περιορίστηκε να δηλώσει σε αυτό το σημείο η κυρία Αλιό-Μαρί, αποκρούοντας με τη σειρά της την γερμανική πρόταση εμπλοκής και των ιδιωτών στον μέλλοντα ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.
"Τώρα, συζητάμε κι επεξεργαζόμαστε" αυτόν τον μηχανισμό, υπογράμμισε.
"Προεδρεύοντας των 20 πλουσιότερων κρατών στον κόσμο, η Γαλλία θα ενσκήψει σε αυτά τα ζητήματα", διαβεβαίωσε τέλος η αξιωματούχος.
Μ.Ι.

ΠΡΕΖΑ TV
25-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: