Τετάρτη, Νοεμβρίου 10, 2010

ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΘΑ ΞΟΔΕΨΟΥΝ ΣΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ 410 ΕΥΡΩ ΚΑΤΑ ΜΕΣΟΝ ΟΡΟ!ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΛΕΤΕ…

Ο Αϊ-Βασίλης δεν θα έρθει φέτος στην Ελλάδα: Εξι στους δέκα καταναλωτές σκοπεύουν να βάλουν «ψαλίδι» στα έξοδα τόσο για δώρα όσο για φαγητό και ποτό, ενώ τα ελληνικά νοικοκυριά εκτιμάται ότι θα διαθέσουν κατά μέσο όρο την περίοδο των εορτών το ποσό των 410 ευρώ (το χαμηλότερο στην ΕΕ), έναντι 590 ευρώ του μέσου Ευρωπαίου καταναλωτή, την ώρα μάλιστα που Ιρλανδοί και Λουξεμβούργιοι θα δαπανήσουν 1.020 ευρώ και 1.200 ευρώ αντίστοιχα.Σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης της Deloitte, το σύνολο των Ελλήνων καταναλωτών σκοπεύει να περιορίσει τις δαπάνες του για τα Χριστούγεννα κατά 21%, όταν ο μέσος όρος βρίσκεται στην ΕΕ στο -2,5%. Οι Ελληνες καταναλωτές, σε ποσοστό 89%, θεωρούν ότι η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση και σε ποσοστό 73% λένε ότι έχει μειωθεί η αγοραστική τους δύναμη. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο στην ηλικιακή ομάδα 45-54, με 9 στους 10 ερωτώμενους αυτής της κατηγορίας να υποστηρίζουν ότι έχουν λιγότερα χρήματα να ξοδέψουν σε σχέση με πέρυσι.
Τα ελληνικά νοικοκυριά θα ξοδέψουν στις γιορτές 410 ευρώ κατά μέσον όρο!

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κρίση φαίνεται να έχει επηρεάσει περισσότερο την ψυχολογία των γυναικών και ιδιαίτερα των Ελληνίδων, οι οποίες νιώθουν ανασφάλεια για την εργασία, το εισόδημα και την αγοραστική τους δύναμη.

Από τα ευρήματα προκύπτει ακόμη ότι 4 στους 5 Ελληνες θα επιλέξουν δώρα με μεγαλύτερη χρηστική αξία. Επιπλέον, σκοπεύουν να αγοράσουν λιγότερα δώρα για μικρότερο αριθμό ανθρώπων, αποφεύγοντας τις ακριβές επιλογές και εστιάζοντας στις ειδικές προσφορές.

Οι «μεγάλες» μάρκες χάνουν το έδαφος και το κύρος που απολάμβαναν πριν από την κρίση.

Πάντως, οι Ελληνες αν και είναι περισσότερο διατεθειμένοι να αγοράσουν προϊόντα που βρίσκονται σε πολύ μεγάλη έκπτωση σε σχέση με τους Ευρωπαίους (με ποσοστά 63% και 37% αντίστοιχα), δείχνουν να έλκονται λιγότερο από τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, τουλάχιστον σε επίπεδο τροφίμων και ποτών, σε σχέση με τον μέσο όρο των Ευρωπαίων (13% και 31% αντίστοιχα).

Κατερίνα Κοσμά

ΠΡΕΖΑ TV
10-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: