Τρίτη, Νοεμβρίου 16, 2010

ΟΙ ∆ΕΚΟ ΠΕΦΤΟΥΝ ΣΤΗ µΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ…ΚΑΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΑΠΟ ΝΟΣΟΚΟµΕΙΑ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑµΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟµΗΘΟΥΝ 4 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

Οι δαπάνες των ∆ΕΚΟ, των νοσοκοµείων και των ασφαλιστικών ταµείων όπως και η φοροδιαφυγή είναι, σύµφωνα µε πληροφορίες, οι βασικοί στόχοι των πρόσθετων µέτρων του 2011 που διαπραγµατεύεται από χθες η κυβέρνηση µε την τρόικα και τα οποία συνολικά ανέρχονται σε 4 δισ. ευρώ.

Η ανάγκη για πρόσθετα µέτρα, επιπλέον αυτών που προβλέπει το Μνηµόνιο, προέκυψε µετά την αναθεώρηση του ελλείµµατος του 2009 από τη Eurostat και τη συνακόλουθη αναθεώρηση της εκτίµησης του ελλείµµατος για το 2010. Σύµφωνα µε όσα ανακοίνωσε χθες η Eurostat, το έλλειµµα του 2009 διαµορφώθηκε τελικά στο 15,4% του ΑΕΠ ή στα 36 δισ. ευρώ. Κατόπιν αυτού, το υπουργείο Οικονοµικών εκτιµά ότι φέτος θα κλείσει στο 9,4% του ΑΕΠ ή στα 22 δισ. ευρώ (έναντι στόχου του Μνηµονίου για 8,1% του ΑΕΠ ή 18,6 δισ. ευρώ), ενώ για το 2011 στόχος είναι να περιοριστεί στα 17 δισ. ευρώ. Η αντιπροσωπεία της τρόικας µε επικεφαλής τους Πολ Τόµσεν του ∆ΝΤ, Σερβάζ Ντερούζ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και Κλάους Μαζούχ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας άρχισε χθες τις επαφές στην Αθήνα. Στο τραπέζι του οικονοµικού επιτελείου, µε επικεφαλής τον υπουργό Οικονοµικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, έθεσαν τις απαιτήσεις τους για πρόσθετα µέτρα. Αυτά ανέρχονται σε 4 δισ. ευρώ, ποσό πολύ υψηλότερο από αυτό που θεωρούσε επαρκές η κυβέρνηση. Ωστόσο, την πίεση µετριάζει το γεγονός ότι η τρόικα συµφωνεί να γίνουν παρεµβάσεις κυρίως διαρθρωτικού χαρακτήρα και όχι οριζόντιες µειώσεις µισθών και συντάξεων, όπως έγινε το 2010, ούτε νέες αυξήσεις φόρων. Επίσης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν ετέθη θέµα απολύσεων στον δηµόσιο τοµέα παρότι συζητήθηκαν σχέδια για µείωση του κόστους µισθοδοσίας µέσω της µη ανανέωσης των συµβάσεων ορισµένου χρόνου στις ∆ΕΚΟ και της κατάργησης των θέσεων εργασίας σε δηµόσιους φορείς που θα καταργηθούν.

Ο στόχος
Από το σύνολο των µέτρων των 4 δισ. ευρώ, περίπου 2 δισ. ευρώ προγραµµατίζεται να εξοικονοµηθούν απότην περιστολή των δαπανών των νοσοκοµείων και των ασφαλιστικών ταµείων χάρη στο νέο σύστηµα προµηθειών, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση κ.ά. Επιπλέον, περίπου 500 - 600 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα εξοικονοµηθούν από τις ∆ΕΚΟµετά την αναδιάρθρωσή τους (κυρίως των συγκοινωνιακών φορέων, µετά τον ΟΣΕ) και τη µείωση των αµοιβών των υπαλλήλων τους (µε τονπεριορισµό των επιδοµάτων στο 8%-10% των κυρίως αµοιβών τους). Τα υπόλοιπα εκτιµάται ότι θα εξασφαλιστούν χάρη στην αποτελεσµατικότερη καταπολέµηση της φοροδιαφυγής και την επίσπευση των διαδικασιών είσπραξης οφειλών, καθώς και από διάφορες επιµέρους δαπάνες πουµπορεί να περικοπούν.

Σηµειώνεται ότι σύµφωνα µε τα στοιχεία της Eurostat το δηµόσιο χρέος σκαρφάλωσε στο 126,8% του ΑΕΠ το 2009 ή στα 298 δισ. ευρώ, ενώ φέτος η κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα ανέβει στα 144% του ΑΕΠ ή στα 335 δισ. ευρώ.

ΠΡΕΖΑ TV
16-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: