Πιο δραματική θα είναι η κατάσταση για το εμπόριο και τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις του κλάδου το 2011. Η πλειονότητα των εργοδοτών βλέπει περαιτέρω επιδείνωση των πωλήσεων και της κερδοφορίας, ενώ τέσσερις στις 10 μεγάλες εταιρείες σχεδιάζουν απολύσεις.«Η δεξαμενή μας είναι άδεια, όπως άδειο είναι και το πορτοφόλι των νοικοκυριών», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης κατά την παρουσίαση της 10ης ετήσιας έκθεσης της ΕΣΕΕ.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που περιλαμβάνονται στην έκθεση, έξι στις δέκα επιχειρήσεις αναμένουν για του χρόνου μείωση του κύκλου εργασιών αλλά και των κερδών τους. Για το 2010 τρεις στις τέσσερις εκτιμούν ότι θα έχουν λιγότερες πωλήσεις και λιγότερα κέρδη.
Ανησυχητικές είναι οι προβλέψεις τους για την απασχόληση. Το 2011 περισσότερες από τέσσερις στις 10 ΑΕ και ΕΠΕ θα προχωρήσουν σε περικοπές προσωπικού. Οι μικρότερες επιχειρήσεις είναι πιο ανθεκτικές καθώς τρεις στις τέσσερις ΟΕ, ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις θα διατηρήσουν αμετάβλητη την απασχόληση. Σε ό,τι αφορά τη χρονιά που φεύγει, μία στις δύο ΑΕ και ΕΠΕ δεν κατάφερε να κρατήσει τις θέσεις εργασίας, σε αντίθεση με τις μικρές όπου τρεις στις τέσσερις το πέτυχαν. Οπως επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, φέτος χάθηκαν 27.000 θέσεις εργασίας από το εμπόριο, ενώ έκλεισαν 27.500 επιχειρήσεις.
Ερευνα ICAP
Εξάλλου, σύμφωνα με έρευνα της ICAP, τα στοιχεία της οποίας επικαλέστηκε ο κ. Κορκίδης, το 2010 οι πτωχεύσεις αυξήθηκαν κατά 44%, ενώ ζοφερή είναι η κατάσταση σε ό,τι αφορά την πιστοληπτική ασφυξία. Στο «κόκκινο» βρίσκονται 11.000 ΑΕ και ΕΠΕ. Σύμφωνα με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών υπάρχει μικρή ζήτηση δανείων 35% με 40%, και σημειώνεται μεγάλη απόρριψη κατά 60% με 80%.
Το εμπόριο χρωστά 26,6 δισ. ευρώ στις τράπεζες με ποσοστό ασυνέπειας αποπληρωμής στο 5% από το 3% πριν από ένα έτος.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ υπέδειξε στην κυβέρνηση την αντιμετώπιση της παραοικονομίας για την επίλυση των δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας. Οπως σημείωσε, αγγίζει τα 59 δισ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα επιτέθηκε σε όσους επιδιώκουν την επέκταση των επιχειρησιακών συμβάσεων, φωτογραφίζοντας τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλο: «Ο εργαζόμενος είναι και καταναλωτής. Αν κάποιοι πρόεδροι επιμελητηρίων μας θεωρούν φιλεργατικούς, εμείς λέμε ότι είμαστε. Οι επιχειρήσεις αναπτύχθηκαν χάρη στους εργαζόμενους. Είναι συνεργάτες μας. Οι πρόεδροι των επιμελητηρίων καλά θα κάνουν να αρκεστούν στον ρόλο τους που είναι να συμβουλεύουν την πολιτεία».
Ο κ. Κορκίδης υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου στη χώρα μας.
Στην εκδήλωση της ΕΣΕΕ ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μ. Χρυσοχοΐδης επεσήμανε ότι «η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ θα φτάσει το 2011 στο 35% από 18% φέτος, ρίχνοντας έτσι στην αγορά 5,2 δισ. ευρώ».
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος τόνισε: «Δεν φταίει η ιδιωτική οικονομία για την κρίση που και εκείνη υφίσταται. Το κράτος χρεοκόπησε, καθώς έσπασε η φούσκα της επιδοτούμενης ανάπτυξης που εκείνο τροφοδοτούσε.
Το κράτος καλείται σήμερα να αλλάξει -για να μη βουλιάξει μαζί του και ο τόπος. Πρέπει να περικόψει δραστικά το μέγεθος και τις σπατάλες του, να κόψει τον ομφάλιο λώρο με τις συντεχνίες που το λυμαίνονται».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
ΠΡΕΖΑ TV
30-11-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου